Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Květiny, kam se podíváš. Olomoucké centrum i parky září pestrými barvami

Zprávy z regionu

10.8.2020

Autor: red

Květinové záhony v olomouckých historických parcích nechal letos vysadit odbor městské zeleně. Navázal tím na již realizované květinové výsadby z letniček z přímého výsevu v minulém roce. V parcích se tak objevily velmi výrazné pestrobarevné záhony, které poutají pozornost návštěvníků parků a navíc potěší i opylující hmyz.

Foto: Martina Gerhardová (archiv radnice)

V parcích je teď k vidění mnoho druhů květin, nejvýraznější jsou například lilie, krásenky, chrpy, cínie, červený len, sluncovky, měsíčky nebo laskavce. Stejně jako vloni byly letničky vysazeny u dětských hřišť v Čechových sadech, a to ze směsi "Strakonická louka", u dětského hřiště ve Smetanových sadech ze směsi "Žlutá a Červená", za oranžérii je vysázená směs s názvem "Letní sklizeň" a za mateřskou školou v Bezručových sadech vyrostly květy ze směsi "Chambord". V těchto lokalitách se letničkové záhony obnovovaly ze stejných nebo podobných směsí jako vloni.

"K loňským záhonům jsme letos přidali nové v dalších třech parcích. Z jednoho z těchto záhonů se stal doslova hit sociálních sítí," říká náměstek primátora Otakar Bačák, odpovědný za městskou zeleň. Nově vysazené záhony najde veřejnost ve Smetanových sadech pod lávkou v Holandské zahradě, kde byly použity směsi "Strakonická louka" a "Červánková", dále v Parku pod letním kinem ze směsí "Lednická radost" a "Červánková" a v Parku pod Dómem, u dětského hřiště ze směsí "Ohnivý paprsek". Největší pozornost v Parku pod Dómem ovšem letos poutá bohatě kvetoucí "liliová louka" se směsi lilií a letniček v oranžových tónech, která se stala hitem letošního roku. Návštěvníci parků se u těchto rozkvetlých záhonů také rádi fotí.

"Pestrobarevné záhony ze směsí letniček jsou velmi atraktivní nejenom pro návštěvníky parků, ale samozřejmě i pro motýly, včely a další hmyz," připomíná náměstek Bačák. Pěstování vhodných rostlin v parcích a venkovních prostorách ve městě vzniká pro opylovače zdroj potravy a skrýše po celý rok. "Pokud se nám podaří vrátit do našich měst druhovou pestrost květin, dáme opylovačům šanci se do městské krajiny vrátit a my se s nimi budeme častěji setkávat," doplňuje zahradní architektka Martina Gerhardová z odboru městské zeleně a odpadového hospodářství olomouckého magistrátu.

Letničkové záhony v parcích doplnily atraktivní květinovou výzdobu centra Olomouce, kdy jsou květiny na Horním a Dolním náměstí a také přímo u významných památek, jako je Sloup Nejsvětější Trojice nebo Arionova kašna.

Foto: archiv radnice

Reklama

Ubytování - Penzion U Sklenářů

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Rodinný Penzion U Sklenářů Bystrovany vítá všechny, kteří studují nebo pracují v Olomouci a okolí, svatební hosty, i celé rodiny, které přijely za odpočinkem. Útulné ubytování v apartm...