Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sloup Nejsvětější Trojice rozkvetl. Květinová výzdoba se bude v průběhu léta měnit

Zprávy z regionu

11.6.2020

Autor: red

Do květinové výzdoby zahalili zahradníci schodiště okolo základny Sloupu Nejsvětější Trojice. Tisíce letniček zde budou tvořit klasické barokní ornamenty. Barokní sloup, který je unikátní památkou zapsanou na seznamu UNESCO, se tak stane atraktivní součástí letošní květinové výzdoby města. Rozkvetlé centrum Olomouce bude současně i dobrým tahákem pro oživení cestovního ruchu.

Květinová výzdoba se bude v průběhu letní sezony obměňovat.

Foto: Lenka Šimková

Kombinace barev a tvarů vytváří uznávaná česká floristka Pavlína Švecová, jejíž tvorbu znají i návštěvníci květinových výstav Flora Olomouc. Výzdobu tvoří ze zhruba dvou a půl tisíce kusů květin pěti druhů, konkrétně afrikánů, begónií, hlazenců, pestrovek či trav. Výsadba je tvořena jak spíše nízkými letničkami, tak i vyššími travinami, což má výslednému dílu dodávat větší plastičnosti a dynamičnosti.

"Nová výzdoba v základech nejvyššího sousoší České republiky dá vyniknout kráse jeho sochařské výzdoby. Navíc tak vzdáme hold naší významné památce, kterou letos čeká dvacáté jubileum zápisu na prestižní seznam UNESCO," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. Výzdoba, která je na schodišti pod Nejsvětější Trojicí k vidění dnes, se bude během sezóny měnit. "Už nyní můžeme prozradit, že toto je jen první vlaštovka a v květinové výzdobě Horního a také Dolního náměstí budeme v létě pokračovat," dodala náměstkyně Záleská.

Už minulý týden se v centru Olomouce objevily i květinové pyramidy. Na Horním náměstí stojí výhradně u vstupů do někdejších šlechtických nebo patricijských paláců. Nová výzdoba navazuje na oblíbený floristický styl, využívaný v rámci řady našich i zahraničních památek a historických center.