Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 16.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kontejnery s příběhy pomáhají restartu kultury v Olomouci

Zprávy z regionu

29.7.2021

Autor: roc

Dva speciálně upravené kontejnery poskytují v rámci projektu Kontejnery s příběhy zázemí pro pořádání kulturních akcí během letní olomoucké kulturní sezóny. Projekt pomáhá opětovnému rozjezdu kulturních aktivit po období omezení v souvislosti s protiepidemickými opatřeními.

Nabídnout dostupnou a flexibilní infrastrukturu pro kulturní akce je cílem projektu Kontejnery s příběhy. Má pomoci restartu kulturních akcí po dlouhém období omezení kvůli kovidové pandemii. Hudební skupiny, nejrůznější divadelní, taneční a jiné soubory i individuální performativní umělci ztratili v době epidemie možnost přímého kontaktu s publikem, v období restrikcí často nemohli ani zkoušet. Letošní letní sezóna je proto příležitostí k obnově normálního fungování kultury, zároveň však zkouškou, zda si publikum neodvyklo kulturní akce navštěvovat a zůstalo svým oblíbeným umělcům a žánrům věrné. Přerušení činnosti mělo na kulturu zdrcující ekonomický dopad. Postihlo jak tvůrčí umělce, tak i pořadatelské organizace a agentury, které na dlouhé měsíce ztratily zdroj příjmů. Úspěšný návrat živé kultury je proto důležitý i pro její ekonomickou záchranu a znovuoživení.
Projekt Kontejnery s příběhy nabízí pro realizaci akcí pod širým nebem dva speciálně upravené nové kontejnery, které byly k tomuto účelu vyrobeny na míru. Jeden slouží jako „produkční kontejner“ k zajištění organizačně technického zázemí akcí, druhý jako pódium pro živá vystoupení. „Přemýšlel jsem, jak pořádání kulturních akcí v pokovidové době co nejvíce usnadnit. Vyšlo mi z toho, že umělci a agentury potřebují mít možnost za co nejpříznivějších ekonomických podmínek uskutečnit akce kdekoliv, nejlépe pod širým nebem a bez zátěže pronájmu prostor,“ popsal motivaci a cíle projektu jeho duchovní otec Jaromír Zavřel z projektu ContaYner Olomouc. Oslovil proto se svým nápadem řadu dalších potenciálních partnerů, kteří se rozhodli tento nápad podpořit.

S podporou statutárního města Olomouce, Olomouckého kraje, Muzea umění Olomouc, Univerzity Palackého, festivalu AFO, Galerie Šantovka a Telegraph Olomouc kontejnery poskytují zázemí řadě akcí letošní letní kulturní sezóny. Podpořily olomouckou Muzejní noc, v tuto chvíli jsou umístěny v proluce vedle Muzea umění jako součást bohatého programu Trienále současné středoevropského umění SEFO 2021 s názvem Universum. Později budou též zapojeny i do akcí filmového festivalu AFO, probíhají v nich workshopy a semináře pořádané spolkem Creative ContaYner. V září se stanou součástí velkého festivalu street artu pořádaného v okolí Galerie Šantovka. Další zájemci si mohou kontejnery pro své akce výhodně pronajmout. „O jednotlivých instalacích kontejnerů a příbězích restartu kultury budeme pravidelně informovat na sociálních sítích i našich webových stránkách. I tímto marketingovým způsobem chceme podpořit umělce a pořadatele,“ popsal další efekt projektu Jaromír Zavřel.

Kontejnery s příběhy mají též olomoucké veřejnosti předvést formou malé ochutnávky potenciál pop-up architektury pro kulturně-kreativní aktivity. Jaromír Zavřel připravuje v Olomouci vznik kulturně-kreativního centra ContaYner Olomouc, které by mělo poskytnout zázemí nejen pro nejrůznější kulturní aktivity, ale i pro kreativní průmysl a kreativní firmy, které by zde mohly působit a nabízet své výrobky a služby.

roc

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz