Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kavárna And The Story Begins oslavila první narozeniny. Těšte se na pestré menu i večerní DJ sety

Tipy a názory

26.10.2021

Lenka Šimková

Kavárna And the Story Begins na náměstí Republiky oslavila na začátku října své první narozeniny. Při této příležitosti přichystala pro zákazníky několik novinek a jak říkají samotní majitelé, tak by si lidé kavárnu měli vychutnat všemi doušky, dokud je to ještě možné. Chystá se zde totiž rozsáhlá rekonstrukce a tak je více než jasné, že druhé narozeniny kavárna s netradičním a působivým graffiti interiérem už neoslaví…

Kavárna And the Story Begins sídlí na náměstí Republiky v budově Muzea umění a za jejím provozem stojí sympatické duo Eva Dlabalová a Petr Heneš, kteří v Olomouci společnými silami vybudovali i úspěšný Long Story Short hostel a přidruženou restauraci Eatery & Bakery. Kavárna And the Story Begins je jejich nejmladším počinem a od začátku věděli, že nad tímto podnikem visí pomyslné 'datum expirace'. "To, že se bude kavárna předělávat, je na tom to nejsmutnější a zároveň nejhezčí. Přirovnal bych to k letní lásce, kterou všichni známe. Odjedete na dva měsíce na dovolenou, najdete si tam známost a stejně víte, že až se budete vracet, tak to všechno skončí. Ale během té doby je vám to jedno a snažíte si to užít, dokud můžete," uvádí spolumajitel kavárny Petr Heneš.

Příběh kavárny je zajímavý také tím, že otevírala v momentě, kdy řada dalších zavírala - v době covidu. "V té době jsme pro ostatní byli za blázny, že něco otevíráme, když ostatní zavírají," směje se Heneš a pokračuje: "Kavárna spadá pod Muzeum umění a od začátku bylo jasné, že zde do dvou let bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce prostor včetně horní terasy. Muzeum nás ale loni v květnu oslovilo, jestli zde přeci jen alespoň něco malého na tu krátkou dobu nechceme otevřít. Během pár měsíců jsme zde tedy vytvořili kavárnu, zároveň jsme se spojili s Pauserem (graffiti umělec pozn. red.), který nám doladil interiérovou výzdobu. V říjnu jsme otevřeli a asi do týdne nás covid zavřel. Ale nepropadli jsme panice a na principu okének jsme jeli dál. Vlastně až teď, po roce nějakého (ne)provozu to tady začalo žít tak, jak bychom si představovali, a proto máme pro naše zákazníky i řadu novinek."

Foto: archiv Long Story Short

Kavárna má nově otevřeno od 8 do 22 hodin a hned ráno si ve všední dny můžete až do 11 hodin vychutnat lahodné snídaně. V nabídce nechybí klasika jako jsou míchaná vajíčka či vejce Benedikt, co však jinde nenajdete je domácí pečivo z produkce Long Story Short. "Já jsem opravdu pyšný na náš chléb, ten se opravdu povedl. A díky tomu vám i klasiku jako míchaná vajíčka pozvedne na úplně jinou úroveň," uvádí Heneš. V nabídce je i sladké pečivo či granola a o víkendech se snídaně servírují až do 13 hodin. Nově si zde pak od oběda až do večerních hodin můžete vychutnat poctivé domácí topinky. "Máme takovou klasiku jako je ďábelská směs či topinka se šunkou a sýrem, zkoušíme i tvarůžkovou, curry tofu a v nabídce je teď i topinka s trhaným kančím masem a s červeným zelím. Uvidíme, s jakým ohlasem se topinky setkají a na konci měsíce si vyhodnotíme, jakým způsobem nabídku rozšířit či obnovit," vysvětluje Heneš.

Nově má kavárna otevřeno až do pozdních večerních hodin a návštěvníci si zde večer mohou vychutnat sklenku dobrého vína či některý koktejl z nové nabídky. "Kromě toho v listopadu odstartujeme naše hudební večery. Chtěli bychom, aby zde alespoň jednou za měsíc, možná i dvakrát, zahráli někteří DJs, se kterými se lidé mohli setkat už přes léto na terase Long Story Short. Nebude to ale žádná party, kde by byla slyšet jen hudba a zákazníci by se museli překřikovat. Bude to takový lounge styl," vysvětluje koncept hudebních večerů Eva Dlabalová. Jako první zde vystoupí Paulie Garand, a to v sobotu 13. listopadu od 18 hodin. Na jeho koncert je třeba si zakoupit vstupenky, ostatní večerní party by měly probíhat zdarma v rámci návštěvy podniku.

Foto: archiv Long Story Short

"Zároveň bychom chtěli také jednou za měsíc dělat Ramen víkend, kdy budeme servírovat tradiční vydatný vývar s nudlemi, pohráváme si i s myšlenkou tzv. víkendových kocovinových brunchů, ale to bychom zatím nechtěli předbíhat," směje se Dlabalová.

Všechny tyto novinky, které kavárna And the Story Begins chystá, si lidé budou moci vychutnat až do května. Počátkem léta by pak měla začít dlouho očekávaná rekonstrukce kavárny, horní terasy i přilehlých prostor Muzea umění. Po rekonstrukci, která bude trvat zhruba rok, se návštěvníkům kavárna opět otevře, ale se zcela novou tváří. "Interiér kavárny bychom nejraději vůbec neměnili. Za ten rok nám graffiti výzdoba přirostla k srdci, a to nejen nám, ale i návštěvníkům, jejichž fotky interiéru často vidíme na sociálních sítích. Nicméně jak se říká, ujela jedna tramvaj, přijede druhá. Doufáme, že se nám pro kavárnu po rekonstrukci zase podaří najít nějaký její osobitý styl. Zatím jsme nad tím ještě nepřemýšleli, to budeme řešit až v momentě, kdy rekonstrukce začne. Do té doby si snažíme do posledního momentu užívat to, co tady máme nyní," usmívá se závěrem Heneš.