Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam smíme od pondělí: Poděbrady ne, Kopeček ano. Na nákup ale klidně až do Moravského Berouna

NOVÁ PRAVIDLA PŘEHLEDNĚ

28.2.2021

Autor: Jan Procházka

Na nákup klidně do Moravského Berouna, do lesa ale jen na Kopeček. Nová pravidla omezení pohybu, která zavedla vláda, nedávají Olomoučanům moc prostoru. Kam až se můžeme vydat? A jak je to třeba s pobytem na chatě?

Od pondělí 1. března platí přísná pravidla omezení pohybu. A jak je neblahým zvykem současné vlády, opět jsou opatření vyhlášena zmateně, platí mnohé výjimky a lidé často netuší, kde najít relevantní pravidla. Co smíte v obci a co v rámci okresu? A kam až obec a okres sahají? Připravili jsme pro Olomoučany praktický přehled.

V rámci okresu jen do práce, k lékaři nebo na nákup

Okresy jako samosprávné celky zanikly v roce 2002. Jako územní celky ale fungují dál. Ten olomoucký sahá na severu až k Moravskému Berounu, na západě se táhne až k Bouzovu, na jihu hraničí s okresy Prostějov a Přerov, na východě ho pak lemuje vojenský prostor Libavá. Do okresu Olomouc patří i města Uničov, Litovel a Šternberk.

V rámci okresu můžete cestovat bez potřeby jakýchkoliv mimořádných dokumentů. Účel těchto cest je ale poměrně jasně definován. Povoleny jsou cesty za vzděláním, do práce, služební cesty, nebo třeba nákupy. Pokud tedy zatoužíte po sortimentu třeba litovelských supermarketů, nebo vás láká navštívit samoobsluhu v Moravském Berouně, nikdo vám vaši nákupní horečku nemůže srazit. Kdyby vás ale cestou na sever napadlo, projít se v liduprázdných lesích, to už nesmíte.

Povoleny jsou také cesty, sloužící k zajištění nezbytných potřeb vašich blízkých. Nikoliv ale jejich návštěva! Pokud máte třeba osmdesátiletou babičku v Náměšti na Hané, která už má navíc v sobě dvě dávky vakcíny, můžete jí pořídit WhatsApp, ale na posezení u kávy přesto zapomeňte. Babičce můžete jít nakoupit, jak má dojít k předávce nákupu ale ministerstvo nespecifikovalo. Babičku taky můžete doprovodit na úřad či k lékaři. Ministerstvo však doporučuje i tyto kontakty omezit na minimum. 

Pokud máte babičku mimo hranice okresu, můžete pro ni stejné služby i tak vykonat, jen si před odjezdem musíte vyplnit speciální formulář. Tedy, pokud máte vlastní tiskárnu. Kopírovací centra jsou zavřená a do kanceláře byste chodit neměli. Pokud potřebnou technikou nedisponujete, mělo by postačit formulář opsat ručně.

Volný čas jen v rámci obce

Volnočasové aktivity je možné podnikat jen v rámci území obce. Že to obrovské množství lidí nažene třeba na Kopeček, vládní opatření neřeší.

Formuláře k cestování

VZOR - Čestné prohlášení (PDF)
VZOR - Formulář pro cesty mimo okres (PDF)
Vyplníte před cestou a předložíte kontrole. Právě jeden z těchto formulářů potřebujete, pokud jedete třeba nakoupit babičce z Prostějova, nebo ji povezete k lékaři a musíte překročit hranice okresu. A pozor, pokud například babičku z Prostějova povezete na vyšetření do olomoucké nemocnice, potřebuje toto prohlášení i ona. Policie bude ke kontrole přistupovat dle svého uvážení, doporučuje se tedy přiložit i další dokumenty, potvrzující pravdivost. Třeba lékařskou zprávu.

VZOR - Potvrzení zaměstnavatele na cesty do místa výkonu práce (PDF)
Pokud pracujete mimo okres, nechte si tento dokument hned v pondělí podepsat.

Pro trávení volného času platí mnohem přísnější pravidla. Zakázány jsou veškeré skupinové aktivity, přičemž skupinou se míní více než dva lidé. Tedy, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Pohybovat se ale každopádně smíte jen na území obce. Kam všude můžete, ukazuje výše umístěná mapa. Z oblíbených destinací k trávení volného času toho Olomoučanům moc nezbylo. Jezero Poděbrady se nachází v katastru obce Horka nad Moravou. Pro obyvatele Olomouce je to tedy už "za hranicemi" a procházka okolo vody je může stát dvacet tisíc korun. Projít se ale můžete po Planých loučkách až téměř k parkovišti.

Dostupné je naopak Chomoutovské jezero. Obecní hranice vede po silnicích, které ho lemují. Dostupný je i černovírský les a holický les. (Ten ovšem ještě bohužel nedorostl a stále připomíná spíš pole.) Pokud zatoužíte po opravdovém lese s čistým vzduchem, šiškami, zvěří a kůrovcem, máte na následující tři týdny prakticky jedinou možnost. Zamířit na Svatý Kopeček, do Lošova či Radíkova. Hranice města se tu táhnou až k Posluchovu a Mariánskému údolí a procházka tak je zcela legální. Má to ale háček. Podobný nápad jako vy zřejmě bude mít několik desítek tisíc vašich spoluvězňů. A přestože povinnost nosit respirátory platí jen pro zastavěné území obce, pokud zatoužíte po tlačenici na povolené lesní cestě, ochranu dýchacích cest raději nepodceňujte.

Na chatu? Jen, pokud tam zůstanete tři týdny

Diskutovanou otázkou je i pobyt na vlastní chatě. Pravidla to umožňují, má to ale háček. Pokud máte svůj rekreační objekt mimo okres, musíte tam být nejpozději v den účinnosti nového omezení, tedy od pondělí 1. března. Pak se chata bude považovat za vaše bydliště a platí pro vás všechna výše uvedená pravidla, vztahující se k obci a okresu, kde se váš objekt nachází. Na chatě musíte následující tři týdny zůstat. Nelze se třeba vymluvit, že vám došlo dřevo do kamen a po týdnu se vrátit ke komfortu panelákového ústředního topení.

Co ale, pokud je vaše chata na území okresu Olomouc? I tady jsou pravidla striktní. Cesta na chatu, kterou máte dejme tomu v Hlubočkách, není v seznamu povolených cest. Pokud byste tedy na tuto chatu vyrazili, dopustíte se stejného porušení pravidel, jako byste do zmiňovaných Hluboček jeli vykonat například zakázanou návštěvu babičky či procházku do lesa. Můžete se ale na chatu na tři týdny přestěhovat a do Olomouce dojíždět do práce. V tu chvíli ale budete fakticky občanem Hluboček a v Olomouci se nesmíte třeba projít parkem.

Diskutovaná jsou i přeshraniční partnerství. Pokud máte dívku třeba v Lutíně a pravidelně jste se scházeli tu u ní, tu u vás v Olomouci, na tři týdny je tomu konec. I tyto návštěvy, byť v rámci okresu, jsou passé. Pokud máte strach, že vaše láska tím odloučením utrpí, radí ministerstvo sestěhování na jedno místo. Vládní opatření tak může posunout váš vztah do nové dimenze. 

Nová pravidla sice stanovují řadu výjimek, nicméně žádnou úlevu nemají již očkovaní občané, ať už zdravotníci či senioři, pro které se našly dvě dávky. Ani čerstvý negativní test vám okresní hranice neotevře. A stejné je to i pro ty, kteří už covid prodělali. Ani pro ně neplatí žádné výjimky.

Výše zmiňovaná pravidla samozřejmě dávají spoustu prostoru k svérázným výkladům a možnostem, jak je obejít. Přestože v mnohých případech působí komicky, společným cílem nás všech by mělo být zabránit šíření viru a ulevit nemocnicím. Než tedy zrealizujete některý z nápadů, jak se pravidlům vyhnout, zkuste se zastavit a popřemýšlet, zda je to opravdu nezbytné. A použít zdravý rozum. A ten může sídlit jen ve zdravém těle. Tak si je zkusme udržet.