Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jiří Suchý dává ve Vlastivědném muzeu nahlédnout do svého života i sbírek

Kultura

21.9.2021

jap

Výstava k devadesátým narozeninám významného českého divadelníka, hudebníka, textaře, zpěváka, básníka, skladatele, spisovatele, filmaře, grafika, výtvarníka, divadelního režiséra a sběratele, spoluzakladatele Divadla Na zábradlí a Semaforu Jiřího Suchého je v těchto dnech k vidění ve Vlastivědném muzeu v Handkeho sále. Návštěvníci na ní mohou obdivovat i fragmenty ze Suchého rozsáhlých sbírek.

Jiří Suchý, co by „kurátor“, této výstavy provede návštěvníka skrze své obrazy, plakáty z her i dosud nezveřejněné fotografie svým životem „od svého šestnáctého dne až po dnešek“.

Jiří Suchý navštívil výstavu společně se svou divadelní partnerkou Jitkou Molavcovou.

Foto: Jan Procházka

Jiří Suchý je také vášnivým sběratelem. "Ale pozor, já nejsem žádný profesionální sběratel, ten by vlastně měl sbírat jen jednu věc. Já sbírám to, co chci a co mě baví, ale nijak systematicky.  A je toho hodně," usmívá se Jiří Suchý. Ke zhlédnutí tak je ukázka z jeho sbírky přileb, gramofonových desek, vojáčků, filmů a promítacích přístrojů, či upomínkových lžiček a mnohé další.

„Již potřetí v průběhu deseti let můžete zhlédnout výstavu věnovanou, dle mého názoru, nejvýznamnější osobnosti naší současné kultury. Tentokrát jsme se zaměřili na jeho životní dráhu. Já osobně jsem nesmírně rád, že oslava narozenin fenomenálního Jiřího Suchého proběhne nejen v Praze, ale i v Olomouci… PŘIJĎTE POBEJT…“, uzavřel s úsměvem ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.