Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hokejisté HC Olomouc jdou do sezony s mladším kádrem

Sport

15.9.2020

Tři dny před začátkem extraligy se v útrobách zimního stadionu uskutečnila tradiční předsezónní tisková konference HC Olomouc. Jejími aktéry byli jednatel klubu a zároveň trenér Jan Tomajko, generální manažer Erik Fürst, marketingový manažer Simon Vejtasa, trenér Zdeněk Moták a také kapitán týmu Martin Vyrůbalík. Řeč se například vedla o nejisté situaci v hokejovém prostředí, odehrané přípravné zápasy nebo klubové ambice v této sezoně.

Oproti minulým sezonám bude olomoucký kádr výrazně mladší. Na odchody Zbyňka Irgla, Františka Skladaného, Jana Jaroměřského, Marka Laše a Pavla Musila klub zareagoval čtyřmi posilami. Na Hanou přišli forvardi Tomáš Gřeš, Jakub Navrátil, Jan Bambula a Lukáš Kucsera. „Odešli zkušení hráči, kteří byli nahrazeni mladšími a perspektivnějšími. Doufáme, že se mladší kluci o místo poperou co nejlépe. Ze zkušených hráčů přišel Lukáš Kucsera z Komety Brno. U něj čekáme, že může převzít roli jednoho z lídrů,“ řekl trenér Zdeněk Moták. Zkušený trenér, jenž v Olomouci načne svou čtvrtou sezonu, je s přístupem mladších a nových hráčů spokojen. „Samozřejmě si to nejprve musí pořádně sednout. Herní návyky u nových hráčů ještě nejsou takové, ale za pár dnů snad nebude problém. Mladší hráči se jeví dobře, možná až překvapivě dobře. Bylo by však nesoudné počítat s tím, že rovnou dokážou nahradit ty starší kluky, kteří odešli. Je to sice klišé, ale samozřejmě záleží hlavně na nich, jak svou šanci uchopí. My jim budeme napomáhat, aby ji uchopili co nejlépe,“ podotkl.

K již zmíněným čtyřem posilám lze zmínit také talentovaného obránce Tomáše Černého, který loňskou sezonu strávil ve Vítkovicích a následně Chance lize. „Tomáš Černý začal v Jihlavě, ale momentálně je už hráčem Olomouce. Pokud by byl problém, tak se samozřejmě s Jihlavou můžeme domluvit o jeho uvolnění. Je to perspektivní bek, který nám může v budoucnu pomoct. V loňské sezoně měl nějaká zranění, takže jemu může rozehrání v první lize jedině pomoct,“ shodli se olomoučtí trenéři na adresu třiadvacetiletého zadáka.

Mora má za sebou osm přípravných utkání s bilancí tří výher, tří proher a dvou remízových výsledků po základní hrací době. „Přípravné období jsme z pochopitelných důvodů trošku změnili. Odehráli jsme osm kvalitních zápasů s extraligovými soupeři, ve kterých máme celkem vyrovnanou bilanci. Skóre jsme měli přesně 28:28, takže i tady jde vidět, že se jednalo o vyrovnané zápasy. Rozhodně to byly kvalitní prověrky,“ řekl Moták.

Jaké jsou cíle Hanáků? „Tato sezona bude taková atypická, ale s tím se bohužel nedá nic dělat. Budeme však chtít, abychom po sportovní stránce uspěli jako v sezonách předchozích,“ řekl trenér Jan Tomajko.

Nepříznivá koronavirová situace ve světě má vliv i na sportovní kluby. Vedení olomouckého klubu situaci důkladně mapuje a v mnohých ohledech věci řeší velmi opatrně. „Snažíme se minimalizovat ztráty a samozřejmě doufáme, že se nám to podaří, ale úbytek je znát. Snad nás nepotkají větší problémy, protože doba je turbulentní. Nyní řešíme počty diváků, kteří mohou být přítomni na tribunách. Doufáme, že sezonu ustojíme se ctí, a že se posuneme zase o kus dále,“ řekl generální manažer Erik Fürst.

Sezona 2020/2021 bude nesestupová. O této variantě se rozhodlo už na jaře. Všech 14 účastníků nejvyšší soutěže proto má zajištěnou účast v extralize i v sezoně následující. Vítěz 1. ligy však do extraligy postoupí, proto se počet účastníků bude postupně zvyšovat.

Právě povolený počet diváků na stadionu se přes léto hlasitě řešil. „Pokud se nic nezmění, a to říkám s tím, že vše se mění každý den několikrát, tak by se divácká kapacita měla pohybovat okolo tří tisíc diváků,“ doplnil. Olomoučtí hokejisté si při druhém zápase série předkola play-off se Zlínem už vyzkoušeli, jaké je to hrát bez diváků, proto pevně věří a doufají, že se takový scénář už nebude opakovat. „Úbytek fanoušků má dvě roviny. Jednou rovinou je finanční stránka, věcí druhou je samozřejmě samotná podpora z tribun. Vyzkoušeli jsme si to už při zápase předkola se Zlínem a rozhodně to nebylo nic pozitivního. Je to smutné vzhledem k tomu, že v Olomouci bývá stadion zhruba z 80% naplněn. Neberte mě za slovo, ale v minulé sezoně jsme zhruba desetkrát hlásili vyprodáno,“ uzavřel téma počtu fanoušků Erik Fürst. (red)

Reklama

Radiologie s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví

Ultrazvuková (sono) vyšetření: Ultrazvuková vyšetření štítné žlázy, krku, břicha, ultrazvuk dětských kyčlí a měkkých tkání. Dopplerovská vyšetření končetinových žil a tepen...