Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hejčínský kostel sv. Cyrila a Metoděje v sobotu rozezněly americké spirituály v podání sboru Martinů Voices

Kultura

18.10.2021

Autor: red

V sobotu 16. října se uskutečnil další z koncertů Podzimního festivalu duchovní hudby. Tentokrát se posluchači sešli v hejčínském kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde se mohli zaposlouchat do amerických spirituálů v podání vynikajícího komorního sboru Martinů Voices.

Foto: PFDH

Černošské spirituály jsou fenoménem americké kultury a svou oblibu si našly po celém světě. Tyto emocemi prodchnuté náboženské písně získaly popularitu především pro své chytlavé melodie a rytmy, na jejichž základě počátkem 20. století vznikl jazz. Jejich výrazný otisk v sobě dokonce nese i česká hudba. Antonín Dvořák totiž během svého několikaletého amerického pobytu spirituály studoval a nechal se pak jejich specifickou melodikou ovlivnit i ve své vlastní tvorbě. Dvořákovým průvodcem této hudby byl tehdy černošský skladatel Henry Burleigh. V programu sobotního koncertu mj. zaznělo několik jeho slavných aranží.

Soubor Martinů Voices vystoupil v Olomouci již po několikáté a jako vždy přednesl svůj nezaměnitelný, perfektní výkon. Spirituály zazněly v různých hlasových obměnách sborově, ansámblově i a capella, ale i s doprovodem klavíru sbormistra Lukáše Vasilka. Nadšené ovace publika a pozitivní ohlasy po koncertě jen potvrdily prověřenou kvalitu tohoto sboru a oblíbenost repertoáru amerických spirituálů.

Reklama

KlimaLand.cz

Katalog firem » Obchod

Chlazení a topení Jsme odborníky na vytvoření nejpohodlnějšího prostředí, které vám 4 zdi mohou poskytnout. Životní prostředí Díky použití ověřených a kvalitních zařízení m...