Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fotbalové nižší soutěže skončily, profesionálové čekají, co bude

Sport

28.10.2020

Autor: Petr Pelíšek

Opatření vlády České republiky, která by měla zastavit epidemii koronaviru, předčasně ukončila nižší fotbalové soutěže a ligy všech věkových kategorií od třetí ligy níže. Rozhodl o tom Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky. Hrát by naopak ještě měly profesionální soutěže, tedy první a druhá liga, které řídí Ligová fotbalová asociace.

„VV FAČR schvaluje, že se soutěžní ročník 2020/21, ohledně mistrovských a pohárových soutěží, vyjma soutěží v příslušnosti Ligové fotbalové asociace, přerušuje do 31. prosince do 23:59 hod. Po dobu přerušení nejsou řídící orgány soutěže oprávněny schválit konání mistrovských a pohárových utkání,“ stojí v komuniké z posledního zasedání Výkonného výboru FAČR.

Již týden předtím se na zrušení poslední pasáže podzimu dohodly kluby v MSFL a moravských divizích. „Řídící komise pro Moravu na svém řádném zasedání 21. října rozhodla v návaznosti na vládní nařízení v nouzovém stavu o odložení pokračování soutěží organizovaných ŘKM. Všechna zbývající mistrovská utkání budou přeložena na jarní část sezóny tak, aby se nejdříve odehrála  - pokud to situace dovolí - neodehraná utkání z podzimní části a následně jarní část. Termínová listina bude upravena v návaznosti na situaci ve státě a včas zaslána na kluby,“ sdělil na svazovém webu Pavel Nezval, předseda řídící komise.

Kluby sice mají umělé trávníky, takže teoreticky by šlo hrát i za nepříznivého počasí, ale vše rozbila nucená vládní pauza. Ministerstvo prakticky znemožnilo přípravu amatérů v kolektivních sportech, dlouho bylo možné trénovat pouze v šesti, nelze využívat šaten ani regeneraci. Takže než by při konci opatření týmy stačily dotrénovat to, co musely vynechat, uplynuly by minimálně dva až tři týdny, nutné by bylo odehrát i nějaký ten přípravný zápas. A to už by mohl být prosinec, který není klimaticky pro fotbal moc příjemný. Proto došlo na řešení zbývající zápasy podzimu odložit na jaro s tím, že kluby nebudou mít tak dlouhou zimní přípravu a druhý díl soutěžního ročníku začne dříve, než je obvyklé.

Hrát by letos naopak ještě měly profesionální soutěže. Hráči první a druhé ligy chodí pravidelně na testování, obě soutěže se řídí pravidly, která jsou ještě přísnější než to, co nařizovala vláda. Přesto Prymulovo ministerstvo zastavilo profifotbal bez mrknutí oka, Česká republika je jedinou zemí, kde se první ligy, nejen fotbalu, hrát, poněkud nepochopitelně, nesmí. Ligová fotbalová asociace údajně jedná o změně tohoto stavu, ale zatím se to jeví tak, že moc úspěšná není.

„Vzhledem k stále trvajícím krizovým opatřením Vlády ČR se profesionální soutěže neodehrají ani o nadcházejícím víkendu. Ligová fotbalová asociace proto dnes informovala své členské kluby, že sedmé kolo FORTUNA:LIGY se neodehraje dříve než 7. listopadu. Stejně tak v druhé nejvyšší soutěži se zcela jistě nevyužije ani vložený termín, který byl plánovaný dle původní termínové listiny na 4. a 5. listopadu. Ligová fotbalová asociace bude i nadále ve spolupráci s Národní sportovní agenturou intenzivně jednat s Ministerstvem zdravotnictví i celou Vládou ČR o tom, za jakých podmínek by bylo i za stávajících opatřeních státních autorit možné znovu obnovit profesionální fotbalové soutěže v co nejdřívějším možném termínu,“ píše se na webu Ligové fotbalové asociace.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz