Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Filharmonie vstoupí do 74. sezony s novým šéfdirigentem a nabídne i koncerty pro nastávající rodiče

Kultura

25.6.2019

red

Moravská filharmonie Olomouc vstoupí do své 74. sezony poprvé pod uměleckým vedením mladého českého dirigenta Jakuba Kleckera. Celou sezonou se bude prolínat téma umělecké inspirace, další novinkou je rozšíření koncertních řad o koncerty pro nastávající rodiče.

Nový šéfdirigent Moravské filharmonie Olomouc, Jakub Klecker, se veřejnosti představí hned na zahajovacím koncertu, který se uskuteční 26. září 2019 v Redutě. "Má spolupráce s Moravskou filharmonií byla v minulosti vždy velmi tvůrčí a přátelská. Napříč celým orchestrem je mnoho vynikajících instrumentalistů, kteří své hráčské kvality zúročují nejen uvnitř tělesa, ale také jako sólisté. Rád bych umělecky navázal na dlouholetou šéfdirigentskou éru pana dirigenta Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality," uvedl Klecker.

Rozhodnutí o tak důležitém postu není nikdy jednoduché a při výběru hrálo roli hned několik kritérií. "Pan dirigent Klecker splňuje všechny předpoklady a nároky, které Moravská filharmonie na nového šéfdirigenta kladla. Má zkušenosti s vedoucí uměleckou pozicí z Ostravy, orchestr Moravské filharmonie již mnohokrát v minulosti řídil a všechny jeho ostatní pravidelné umělecké i pedagogické aktivity se odehrávají především u nás a v blízkém zahraničí, takže na náročnou a zodpovědnou práci šéfdirigenta bude mít dostatek prostoru," vysvětlil ředitel filharmonie Jonáš Harman, který je přesvědčen, že všechny uvedené aspekty povedou k tomu, že se novému šéfdirigentovi ve spolupráci s managementem podaří posunout orchestr na pomyslné laťce kvality a úspěšnosti opět o něco výše. (Více o Jakubu Kleckerovi jsme psali zde)

Předplatné

Zájemci o předplatné mohou podávat své objednávky, a to jak v tištěné podobě (poštou či osobně), tak elektronicky (na webu MFO). Abonentům předcházející koncertní sezony rezervuje filharmonie jejich stávající místa ve stejném cyklu do 23. srpna. Po tomto datu budou neobnovené rezervace nabídnuty ostatním zájemcům. Abonentní vstupenky budou zasílány spolu s výzvou k úhradě od 30. srpna.
Prodej vstupenek na jednotlivé koncerty a veřejné generální zkoušky bude zahájen 19. září.

Nejvýraznějším motivem dramaturgie následující sezony, která vznikala již ve spolupráci s novým šéfdirigentem, je umělecká inspirace. Uznávaní domácí i zahraniční interpreti odvypráví prostřednictvím hudby příběhy zrozené ze silných lidských emocí - touhy, lásky či smutku. Zahrají také skvostná díla napsaná za dob válečných, představí kompozice, jejichž vznik podnítila působivost přírodních živlů a dojde i na českou pohádku. "Při sestavování programu koncertů jsme zohlednili jednak významná výročí skladatelů, jakými jsou Beethoven, Martinů či Mahler, ale zařadili jsme také aktuální témata," přiblížila dramaturgyně Moravské filharmonie Ivana Kalina Tabak. Vedle renomovaných autorů a interpretů zvučných jmen se posluchači mohou těšit například na vítěze letošního ročníku soutěže Pražské jaro, hobojistu Martina Daňka, nebo evropskou premiéru skladby původem tchajwanské autorky Chihchun Chi-Sun Lee. Sólová vystoupení mladých olomouckých talentů v koncertní řadě Patriot pak zase doplňuje ryze tradiční repertoár, jako jsou díla klasiků Haydna, Mozarta, Beethovena a dalších.

Struktura koncertních řad zůstává stejná jako v minulé sezoně. Hlavní koncertní řada A (velký symfonický cyklus) nabídne osm koncertů ve čtvrtky, její menší, reprízovaná verze R pak čtyři koncerty v pátek. Posluchačům, kteří preferují tuto zmenšenou páteční verzi, se nabízí možnost doplnit si ji o další čtyři koncerty řady P, anebo řady K, která nabídne ve čtyřech pondělních koncertech přehlídku toho nejlepšího z českých a slovenských komorních souborů a uskupení. Šest mimořádných koncertů připomene a oslaví významné události, výročí či okamžiky v průběhu roku. Novinkou u mimořádných koncertů je, že si místa na nich lze zajistit také formou abonmá v podobě řady M. V nabídce Moravské filharmonie zůstala i tradiční nedělní abonmá pro rodiče s dětmi a úplnou novinkou pak je cyklus hudebních podvečerů pro nastávající rodiče. "Nový koncertní cyklus pro nastávající rodiče je pro mě splnění dlouholetého snu. Na novorozeneckém oddělení pouštíme dětem do inkubátoru namluvený hlas jejich maminek, tady si můžete poslechnout vybrané krásné a intimní skladby, které pomohou ještě více podnítit vazbu mezi matkou a dítětem," uvedl lékař a ambasador Moravské filharmonie Lumír Kantor a doplnil, že koncerty této řady budou probíhat v komorním prostředí Mozartova sálu.

Koncertní nabídku nadcházející 74. sezony pak z obou stran pomyslně rámují dva festivaly, které Moravské filharmonie pořádá, a to Mezinárodní varhanní festival (5. až 19. září 2019) a Dvořákova Olomouc (14. až 24. května 2020). Bližší informace k nim budou průběžně zveřejňovány na webu Moravské filharmonie Olomouc.