Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novým šéfdirigentem Moravské filharmonie bude Jakub Klecker

Kultura

3.4.2019

roc

Novým šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc bude od sezony 2019/20 Jakub Klecker. Ve funkci vystřídá dlouholetého šéfdirigenta MFO Petra Vronského. Veřejnosti se nový šéfdirigent představí na zahajovacím koncertě 74. sezony, který se uskuteční 26. září 2019 v Redutě, domácím sále orchestru.

"Orchestr Moravské filharmonie je bez šéfdirigenta po celou aktuálně probíhající sezonu. Zčásti roli uměleckého garanta zastával a zastává pan dirigent Petr Vronský, za což mu patří velký dík, protože pomáhá toto nelehké období překonat. Velmi mě těší, že se nám nyní podařilo obsadit post šéfdirigenta osobností, která zároveň patří mezi nejžádanější české dirigenty mladší generace. Důvodem pro oslovení pana dirigenta Kleckera byla zejména skutečnost, že beze zbytku naplňuje požadavky, které jsme od začátku na budoucího šéfdirigenta kladli. Pan Klecker je dirigent z českého prostředí, orchestr Moravské filharmonie i olomoucké publikum zná a má již zkušenosti s vedoucí uměleckou pozicí z ostravské či brněnské opery. Pevně věřím, že všechny tyto své předpoklady, spojené i se svými dalšími zkušenostmi, jako je například vedení pěveckého sboru či znalost způsobu práce při nastudování velkých vokálně-instrumentálních děl, zúročí a pomůže orchestr posunout na pomyslné laťce umělecké, interpretační a profesionální úrovně opět o něco výše,“ uvedl Jonáš Harman, ředitel MFO.
Jakub Klecker přichází do Olomouce po čtyřletém angažmá v opeře Národního divadla moravskoslezského, kde působí na pozici hudebního ředitele opery. Absolvent brněnské konzervatoře (Aleš Podařil) a pražské HAMU (Jiří Bělohlávek, Tomáš Koutník) je mimo jiné  dlouholetým sbormistrem pěveckého sboru dětí a mládeže Kantiléna a stálým dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Během své dosavadní umělecké kariéry hostoval u většiny profesionálních symfonických orchestrů v ČR i na Slovensku, s divadelními soubory v Brně, Ostravě, Praze i jinde pak nastudoval více než 20 operních titulů.

„Jsem velmi rád, že nabídka od Moravské filharmonie Olomouc přichází ve chvíli, kdy bych chtěl své dosavadní dirigentské operní zkušenosti významnějším způsobem rozšířit o oblast symfonickou. Spolupráce s Moravskou filharmonií byla v minulosti vždy velmi tvůrčí a přátelská. Napříč celým orchestrem je mnoho vynikajících instrumentalistů, kteří své hráčské kvality zúročují nejen uvnitř tělesa, ale také jako sólisté. Rád bych umělecky navázal na dlouholetou šéfdirigentskou éru pana dirigenta Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality,“ nastínil nastupující šéfdirigent Jakub Klecker.

Foto: Marek Olbrzymek

Návštěvníci a posluchači MFO se od následující sezony budou s novým šéfdirigentem setkávat napříč prakticky celou koncertní nabídkou a činností MFO. „Důležitým přínosem pana dirigenta Kleckera, resp. funkce šéfdirigenta jako takové, je zejména průběžná a pravidelná spolupráce s orchestrem, ale i jeho účast na konkurzech na volná místa v orchestru a podílení se na programové nabídce. Tato umělecká supervize je rolí, kterou žádný z hostujících dirigentů nemůže naplnit, neboť období několika dnů práce s orchestrem je příliš krátká na to, aby tito dirigenti mohli orchestr formovat z dlouhodobého hlediska,“ doplňuje dramaturgyně MFO Ivana Kalina Tabak.
Inaugurační koncert nového šéfdirigenta a zároveň zahajovací koncert sezony 2019/20 se uskuteční ve čtvrtek 26. září od 19 hodin v Redutě, repríza tohoto koncertu pak následující den, 27. září rovněž od 19 hodin tamtéž.