Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mikulášská nadílka filmů, hudby, rostlinstva a kocoviny z přelomu milénia. Takový bude 20. ročník festivalu PAF Olomouc

Tipy a názory

16.11.2021

Autor: red

Před jednadvaceti lety vstoupilo lidstvo do třetího milénia. Spolu s pompézními oslavami a euforií tohoto milníku vznikl i festival PAF Olomouc. Ten si nyní retrospektivně klade otázky, které jsou spjaté s vnímáním času a jeho vlivem na společnost a umění.

Počínaje prvním prosincovým čtvrtkem prostoupí Olomouc kromě mikulášského koledování a řinčení čertovských řetězů také řada instalací, projekcí, koncertů a performancí na známých i méně obvyklých místech – letošní ročník PAF Olomouc se spolu s diváky a mezinárodními i tuzemskými hosty zaměří na otázky spjaté s přelomem milénia a roky, které jej následovaly. Festival bude probíhat od 2. do 5. prosince.

Již tradičně se diváci mohou těšit na filmová pásma promítaná v projekčních sálech Uměleckého centra Univerzity Palackého v bývalém Jezuitském konviktu i na velkém plátně kina Metropol. Po řadu let byl průběh festivalu neodlučitelně spojen se sněhovou pokrývkou a zákeřnou námrazou v olomouckých ulicích. Ta nás ovšem v posledních letech opustila, a proto jsou pro návštěvníky přichystána rovnou dvě pásma krátkých filmů s tematikou sněhu. Mladšímu obecenstvu Mikuláš nadělí projekci filmů s názvem Mikulášská sněhová nadílka: Krátké a zasněžené – během ní se setkají například s Rákosníčkem, který nezařídil sníh, Maxipsem Fíkem coby polárníkem a spoustou dalších hrdinů z tuzemské i světové animované tvorby. Pásmo pro dospělejší diváky nese název Vločky a závěje – to odkazuje na pomíjivost sněhu a razanci, se kterou kolem nacpaných kanceláří každoročně zima proletí. Kromě toho také pásmo diváky přenese do vzdálených arktických končin.

Festivalové projekce kromě zaběhnutých míst proběhnou i ve třech provozovnách, ve kterých by je diváci nemuseli tak úplně čekat. Cyklus AniPromítačky totiž letos proběhne ve zmrzlinárně Tomivo Gelato – zde bude ke zhlédnutí projekce bloku Animované filmy pro sladší život, kosmetickém salonu Ivy, kde se bude dbát o sebepéči spolu s blokem Animovaná sebepéče a v kultovní studentské hospodě Vertigo, která bude hostit blok s názvem Originálně bizarní, bizarně originální. První dva zmíněné bloky AniPromítaček jsou vhodné i pro mladší diváky.

Vločky a závěje

Mikulášská sněhová nadílka: Krátké a zasněžené

Foto: archiv pořadatele

Festivalový program bude možné vnímat i na čerstvém vzduchu – v průběhu festivalu se bude olomouckými parky v několika instancích pohybovat mobilní video-socha Shift z dílny Tomáše Moravce a Matěje Al-Aliho. Bizarní vehikl nabídne divákům nevšední zážitek skutečně pohyblivého obrazu – jeho tvůrci totiž během jízdy ovládají jak pohyb vozidla, tak i pohyb kyberprostoru, který je divákům předáván na projekčních plochách, které jsou na čelní i zadní straně.

Skutečně exkluzivní zážitek si pro festivalové návštěvníky připravila trojice kurátorek Anna Lena Seiser, Sabrina Labis a Nela Klajbanová. Díky jejich výstavě Only Glass Between Us, která celý festival ve čtvrtek zahájí, bude veřejnosti umožněno navštívit palmový skleník olomouckého Výstaviště Flora, velký skleník se spolu s dalšími sbírkovými skleníky s odcházejícím létem každoročně až do začátku turistické sezony veřejnosti uzavírá. Pokud návštěvníci mohou vstoupit mezi vzrostlé palmy do skleníku, kde je tedy ono zmíněné sklo mezi námi? Podstatou výstavy jsou nejrůznější displeje a obrazovky, které kurátorky rozmístí napříč palmovým skleníkem. Tyto obrazovky budou opravdovým fyzickým předělem mezi návštěvníky a snímky z tuzemské tvorby a z archivu berlínského muzea n.b.k., které kurátorky pro výstavu vybraly a které se tak či onak dotýkají tematiky rostlin, prostředí a lidského bytí. Součástí výstavy budou i komentované prohlídky.