Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: otevírají kadeřnictví a další služby, na větší rozvolnění si v kraji musíme počkat

Zprávy z regionu

3.5.2021

Lenka Šimková

Dnešním dnem mohou opět otevřít kadeřnictví a další služby spojené s péčí o tělo. Otevření galerií, muzeí či návrat dalších žáků do škol se zatím Olomouckého kraje netýká...

Narozeniny dnes slaví herečka Jiřina Bohdalová (*1931) a zpěvačka Celeste Buckingham (*1995).

Svátek má Alexej

Dnešním dnem vstupuje v platnost druhý balíček rozvolňování vládních opatření proti koronaviru. V celé republice se tak opět otevřou kadeřnictví, kosmetické salony a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata. V Praze a dalších šesti krajích s příznivou epidemickou situací se navíc otevírají také galerie, muzea a do škol se v rotační formě vrací žáci druhého stupně základních škol - to se ovšem netýká Olomouckého kraje. Tady si na návštěvu muzeí či návrat dalších žáků do škol ještě musíme počkat. 

Od dnešního dne mohou zákazníci po dlouhých měsících opět navštívit kadeřnictví, manikúry, pedikúry či kosmetické a masážní salony. Služby budou otevřené za specifických podmínek, kdy poskytovatel služeb i zákazník musí mít negativní test na koronavirus a povinné budou i respirátory. Pokud se rozhodnete využít některou z nově uvolněných služeb, tak se musíte prokázat buď PCR testem, který nebude starší než sedm dnů nebo antigenním testem, který byl provedený na certifikovaném místě a není starší 72 hodin. (V Olomouci je možné si antigenní test nechat udělat ve fakultní i vojenské nemocnici, odběrové místo najdete také u Globusu a před Šantovkou). Možné bude použít i doklad zaměstnavatele o provedeném antigenním testu, případně čestné prohlášení o testu ze školy.

Minulý čtvrtek pak vláda rozhodla, že od pondělí 10. května budou moci otevřít všechny zbývající obchody a služby v Česku, a to bez ohledu na vývoj epidemie. Ke stejnému datu by měla začít i rotační výuka starších žáků v těch krajích, kde to zatím není dovoleno.

Muzeum umění chystá na dnešní večer živý přenos audiovizuální kompozice z deníkových zápisků pro dva herce a hudbu. Jean-Pierre Abraham: Maják je příběh o dobrovolné vyhoštěnosti, o síle počasí, o touze udržet světlo. "Ar men je maják stojící v moři západně od Bretaně, je to kobka a domov dvou strážců, kteří každý den bez ustání uvádějí do chodu mechanismus světla, signální jazyk mořeplavců. Jean-Pierre Abraham sloužil v této opuštěné věži mezi roky 1959–1964 a v knize Ar-men popisuje půlroční strážení světla, pohyby počasí i moře, neustále se opakující a přitom nikdy stejné úkony strážců," zní v anotaci.

Hezké pondělí!