Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: online obsahu přibývá, pusťte si dramata, muzikály, pohádky i komedie

Tipy a názory

31.3.2020

Jan Procházka

Krásné úterý! Dnes vás znovu pozveme na kulturu. Tentokrát jsme ale, z pochopitelných důvodů, museli vybírat jen z toho, co je dostupné online. Ale není toho málo a můžete si k sobě do obýváku pustit třeba i Iana McKellena.

Omezení volného pohybu do 11. dubna

Už přes dva týdny platí v České republice omezení pohybu a další mimořádná opatření, která vydala vláda v souvislosti s šířením koronaviru. Opatření po včerejším jednání vláda opět prodloužila, nyní platí minimálně do 11. dubna 2020. Lidé mohou nadále chodit do práce, na nákup, za lékařem, na nezbytné návštěvy rodiny a jinak se mají zdržovat doma. Veškerá omezení, která se přímo dotýkají života v Olomouci, pro vás podrobně sledujeme ZDE →

Kulturní život je nyní zcela přesunut do online prostoru. A nabídka je skutečně pestrá. Nemusíte vybírat jen z Netflixu či HBO, na internetu je toho mnohem více, než jen filmy a seriály. Například archiv serveru BroadwayHD je skutečně obrovský. Je libo třeba Krále Leara s Ianem McKellenem? Muzikály, drama? Měsíční vstupenka do tohoto online hlediště stojí devět dolarů, první týden je zadarmo. Nebo raději operu? Klasikou je server metopera.org, ale dívat se můžete i zadarmo. Třeba na serveru Operavision.eu, který jednotlivá představení z celého světa streamuje na YouTube. K vidění jsou občas i česká divadla, například nyní si můžete třeba Jenůfu v podání brněnského národního divadla. Představení bývají dostupná vždy jen několik dnů.

Pokud chcete podpořit místní kulturu, určitě doporučujeme zabrousit do programu Divadla Tramtarie. To postupně zpřístupňuje záznamy z některých svých představení. Vstupenka je za sympatických sto dvacet korun, částku můžete poslat i vyšší a podpořit tak existenci divadla v této těžké době. 

Ani Divadlo na cucky nezahálí. Každý večer v 19:15 čtou jeho herci dětem pohádky. Přenosy probíhají na facebookových stránkách. Přispět na provoz této nezávislé scény můžete ve sbírce na serveru Darujme.cz.

Zajímavý online program nabízí i olomoucká scéna Nabalkoně. Videa jsou zdarma, příspěvky na podporu ale můžete posílat prostřednictvím sbírky na serveru Donio.

A ještě jeden (trochu) olomoucký tip. Byl zahájen předprodej vstupenek na virtuální projekci filmu Pláč svatého Šebestiána. Takže pokud jste ho nestihli v kině, můžete si koupit lístek a 4. dubna si tento historický snímek, na němž se podíleli i olomoučtí tvůrci, pustit doma.