Reklama

Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 20.8 °C

Tipy na víkend: jarní Flora, Burger Street Festival, Academia Film Olomouc i první čarodějnické akce

Tipy a názory

26.4.2024

Lenka Šťastná

Týden utekl jako voda a před námi je poslední dubnový víkend. Na výstavišti pokračuje jarní Flora, ale můžete se těšit také na burger festival, Edojarmark, předsletovou konferenci čarodějnic a pokračuje i Academia Film Olomouc. Podívejte se, co všechno se o víkendu chystá a nechte se inspirovat. ;)

Pátek

celý den / Academia Film Olomouc / Olomouc
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / jarní Flora Olomouc / Výstaviště Flora
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
19:00 / Jmenuji se Ašer Lev / Moravské divadlo
19:00 / Olivy vs. Lísky / Arcidiecézní muzeum
20:00 / ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Ve čtvrtek začala jarní etapa Flory Olomouc, kterou můžete navštívit až do neděle. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Galaxie květin a spojuje vesmír a tisce květin v jediněčných floristických aranžmá. Kromě hlavní expozice se můžete těšit na velké Zahradnické trhy, výstavu vzácných bonsají, expozici Českého zahrádkářského svazu či na výstavu obrazů doplněných o květinová aranžmá. Podrobnosti zde →

Letošní Academia Film Olomouc vstupuje do své druhé poloviny a závěrečné tři dny festivalu slibují pořádně nabitý program. Čeká vás řada poutavých snímků, přednášek, workshopů, výstav a další pestrý program nejen pro dospělé, ale i pro děti. Podrobný program festivalu naleznete zde →

Od pátku až do neděle se chystají oblíbené Šantovské trhy, na kterých si v přízemí obchodního centra můžete nakoupit zeleninu, ovoce, sýry nebo uzeniny od místních farmářů, ale také další zajímavý sortiment. Otevřeno bude každý den od 8 do 18 hodin.

Už v pátek dopoledne propukne u Šantovky burgerové šílenství, které potrvá až do neděle. Po všechny tři dny si můžete vychutnat nejen lahodné burgery, ale třeba i míchané nápoje, pivo a různé sladké speciality. Vstup na akci je opět zdarma a letos se můžete těšit i unikátního výrobce burgerů, který nabízí burgery pro psí miláčky!

Moravské divadlo uvede v 19 hodin hru Jmenuji se Ašer Lev, kterou podle románu Chaima Potoka zdramatizoval Aaron Posner. Příběh mladého talentovaného Žida, který jde vstříc svému umu a prosazení vlastní identity, přestože tím ztratí propojení se svými "kořeny", je intimní výpovědí o střetu hodnot v umění a v tradičním náboženství. 

Ve stejný čas se v Arcidiecézním muzeu chystá souboj olomouckých Oliv s boskovickými Lískami v divadelní improvizaci

Chybět nebude ani páteční koncert v Bounty Rock Cafe, kde od 20 hodin vystoupí ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band, která představí písně texaské legendy ZZ Top.

Sobota

celý den / Academia Film Olomouc / Olomouc
08:00 / Tematicky tvořivé sobotní dopoledne / Art Rubikon
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / Edojarmark / Sluňákov
09:00 / jarní Flora Olomouc / Výstaviště Flora
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
10:00 / Pálení čarodějnic / olomoucké Poděbrady
10:00 / Předsletová konference čarodějnic / zoo Olomouc
16:00 / (Ne)tvoříme s Davidem 03 / Muzeum umění
19:00 / Hřeben Bruce Willise / Divadlo Tramtarie
19:00 / Sugar / Moravské divadlo
20:00 / J. A. Kronek: Blízko nás tour 2024 / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Art Rubikon na Dobnerově ulici chystá na sobotu pro děti tematicky tvořivé dopoledne, tentokrát na téma ptačí říše. Děti si vyrobí ptáčka podle skutečnosti nebo si vymyslí úplně nový originální druh jako pěknou dekoraci, kterou si odnesou domů.

Během soboty vyvrcholí festival Ekologické dny Olomouc, který nabídne na Sluňákově oblíbený Edojarmark. Po celý den bude na hlavním pódiu znít hudba v podání několika kapel, děti se mohou těšit na divadelní představení, dílničky a spoustu dalšího. Vstup je po celý den zcela zdarma a více se dočtete tady →

Jelikož se blíží pálení čarodějnic, tak by malým čarodějkám a čarodějům neměla uniknout předsletová konference čarodějnic v Zoo Olomouc. Zdokonalíte se v čarodějnictví, naučíte se rozpoznávat důležité byliny, míchat lektvary i létat na koštěti.

Od dopoledních hodin bude probíhat také tradiční pálení čarodějnic na olomouckých Poděbradech. V rámci akce se můžete těšit na čarodějnou stezku pro děti, skákací hrady, dětské soutěže, malování na obličej a spoustu dalšího. Celým sobotním odpolednem vás bude provázet DJ René Jančík a nebudou chybět ani grilované makrely a další dobroty z grilu.

Večer pak můžete strávit třeba v divadle. Tramtarie má od 19 hodin na programu Hřeben Bruce Willise - humorný retro příběh ze života stárnoucího rockera, který s nadsázkou a sebeironií vypráví a glosuje svůj život od 17 let do 35, tedy období od svého prvního vypadnutého vlasu až po ten poslední.

Ve stejný čas vás v Moravském divadle čeká světoznámý muzikál Sugar, který vznikl podle scénáře k filmu Někdo to rád horké. Příběh o dvou muzikantech na útěku, gangsterech, milionářích a okouzlující zpěvačce připravil se souborem opery a operety režisér Marek David a dirigent Tomáš Hanák. 

V Bounty Rock Cafe se pak od 20 hodin můžete těšit na J. A. Kronek: Blízko nás tour 2024. Turné připomene všem věrným fanouškům charismatického zpěváka staré oblíbené pecky Kernu. Zároveň ale představí i to nejnovější z dílny Albandu.

Neděle

celý den / Academia Film Olomouc / Olomouc
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
09:00 / jarní Flora Olomouc / Výstaviště Flora
10:00 / Burger Street Festival / u Galerie Šantovka
11:00 / Kouzelné hrátky s Jirkou Hadašem / Bounty Rock Cafe
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. AC Sparta Praha / Andrův stadion
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
16:30 / Hello, Dolly! / Moravské divadlo
18:30 / Tanec dervišů / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli můžete naposledy navštívit jarní Floru i festival Academia Film Olomouc, který i na tento den chystá zajímavý program pro malé i velké. Co všechno se chystá se dozvíte tady →

Naposledy můžete zajít také na Šantovské trhy a na Burger Street Festival u Galerie Šantovka. A ze zkušeností z minulých ročníků víme, že se nevyplatí otálet, později k večeru už v nabídce většinou nenajdete všechny druhy burgerů.

Netradiční dopolední program chystá na tento den Bounty Rock Cafe, kam můžete zajít i s dětmi. Od 11 hodin vás zde čekají kouzelné hrátky s Jirkou Hadašem. Kouzelnické vystoupení je určeno pro všechny děti, které se rády baví a alespoň na chvíli se chtějí stát opravdovým kouzelníkem. Pořad tvoří zábavná kouzla, tematické soutěže, hry, dětská diskotéka a modelování balonků.

Fanouškům olomouckých fotbalistů by neměl uniknout další domácí zápas, který Sigma sehraje od 15 hodin na Andrově stadionu. Soupeřem bude tentokrát AC Sparta Praha.

Odpoledne se od 15 hodin můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Moravské divadlo láká odpoledne v 16:30 na světoznámý muzikál Hello, Dolly! Příběh se točí kolem šarmantní vdovy Leviové, která se živí jako dohazovačka. Dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. V hlavní roli Dolly Leviové se představí Natálie Tichánková.

Divadlo na cucky pak od 18:30 zve na divadelní dokument Tanec dervišů, který vypráví o tenké hranici moci a bezmoci. Ústřední linkou autorské inscenace v režii Barbary Herz je autentický příběh olomouckého rodáka, adiktologa Dušana Dvořáka, který skončil za mřížemi za pěstování léčebného konopí.

Přejeme hezký víkend!