Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: nouzový stav skončil. Čeká nás drobné rozvolnění, ale i komplikace v dopravě

Zprávy z regionu

12.4.2021

Lenka Šimková

O půlnoci z neděle na pondělí skončil v České republice nouzový stav, který platil od 5. října. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. S koncem nouzového stavu však přichází první vlna rozvolnění, která s sebou přinese opětovné cestování mezi okresy i otevření některých obchodů a služeb. A první žáci už dnes opět usednou do lavic.

Narozeniny dnes slaví slovenský zpěvák Pavol Habera (*1962), kubánsko-americký herec Andy García (*1956) a americká herečka Shannen Doherty (*1971) - známá jako Brenda ze seriálu Beverly Hills 90210.

Svátek má Julius

Hned na úvod máme důležitou informaci pro řidiče i cestující MHD. Od dnešního dne bude z důvodu výstavby nové tramvajové trati na Nové Sady zcela uzavřena vozovka v části Zikovy ulice od křižovatky s Rooseveltovou po Werichovu ulici. Příjezd k supermarketu Albert bude zajištěn přes parkoviště sousedního Penny Marketu. Uzavírka ovlivní i provoz autobusových linek č. 10, 16 a 29, které budou provozovány dle výlukových jízdních řádů. Uzavírka je plánována do konce července. Veškeré informace o postupu prací na tramvajové trati i o případných omezeních v organizaci dopravy, parkování a MHD najde veřejnost na speciální webové stránce tramvaj.olomouc.eu.

Co přinese dnešní rozvolnění?

Nouzový stav sice o půlnoci skončil, automaticky to však neznamená ukončení všech vládních opatření. Ty se budou nově řídit pandemickým zákonem a značná většina jich i nadále zůstává v platnosti. Přesto ale některé platit přestaly. Od dnešního dne tak už zcela bez problémů (a bez nejrůznějších čestných prohlášení) můžete cestovat napříč okresy. Končí také zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00 a nově by se měl také rozšířit počet osob, které se mohou potkávat. Původně mělo platit pravidlo, že se setkat bude moci až deset lidí uvnitř a dvacet venku, ovšem nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger chce dnes vládě navrhnout, aby zatím zůstalo v platnosti dosavadní pravidlo o maximálním setkávání v počtu dvou osob.  O víkendu již vydal mimořádné opatření, které prozatím povoluje setkávání jen dvou osob. Toto opatření nyní musí schválit vláda, jinak po 48 hodinách přestane platit. Jak to tedy bude se setkáváním většího počtu osob a třeba i s obnovením amatérského sportu je otázkou, na kterou bychom měli znát odpověď po odpoledním jednání vlády.

Nejdřív do školy, pak do zoo

Dnešním dnem se do škol a školek může vrátit část dětí. Podmínkou pro návrat je absolvování neinvazivních antigenních testů dvakrát v týdnu s tím, že do škol se zatím vrátí jen žáci prvního stupně základních škol, a to v rotační formě, kdy se třídy budou po týdnech střídat. Obnoví se také praktická výuka ve středních školách a prezenční výuka ve speciálních školách, stejně jako výuka ve formě jeden žák na jednoho učitele na základních uměleckých a jazykových školách. Co se týká mateřských škol, tak zatím se mohou vrátit pouze nejstarší děti, tedy předškolní ročníky. Na druhém stupni základních škol zatím zůstane současná distanční forma výuky, stejně tak na středních i vysokých školách. 

Od pondělí 12. dubna se v celé České republice díky drobnému rozvolnění mohou opět otevřít zoologické a botanické zahrady, takže se s dětmi můžete vypravit za zvířátky. Vnitřní pavilony sice zůstanou ještě uzavřené, přesto se mají návštěvníci na co těšit. Konkrétně v olomoucké zoo na vás totiž kromě pestrého množství nejrůznějších nově narozených přírůstků čeká i zcela nový výběh pro rysy. Provozní doba zůstane ve standardní podobě a jak to bude s nákupem vstupenek, kapacitou návštěvníků v areálu a dodržováním nezbytných opatření se zoo snaží návštěvníkům zodpovědět tady. Také olomoucké rozárium i Botanická zahrada přivítají v tomto týdnu první návštěvníky, nejdříve ale zítra. Každé pondělí je totiž zavřeno. ;)

Maloobchod a služby

Dnešním dnem mohou opět otevřít některé obchody a služby. K dosud otevřeným obchodům se přidají ty, které nabízejí dětské oblečení a obuv, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Konat se budou smět také farmářské trhy, prodejci ale nebudou smět nabízet občerstvení k přímé konzumaci. Všechny obchody a služby pak budou moci opět rozšířit svou otevírací dobu a nově zavřít až ve 22 hodin. 

Od pondělí mohou opět otevřít také knihovny, a to za přísných hygienických opatření. Vědecká knihovna v Olomouci otevře výdejní okénko u výpůjčního pultu v hlavní budově, zároveň také prodlouží otevírací dobu knihovny. Upozorňuje však návštěvníky, že vstup do budovy bude možný pouze s respirátorem. Také Knihovna města Olomouce od dnešního dne otevírá pobočky v novém režimu, pravidla se dočtete tady.

Respirátory a roušky jsou stále povinné

Na závěr ještě připomínáme, že s koncem nouzového stavu a dnešním rozvolněním se však nic nemění na pravidlech pro nošení respirátorů či chirurgických roušek. Respirátory (či ochrana se stejným účinkem) jsou povinné v obchodech, hromadné dopravě, nástupištích a ve zdravotnických zařízeních. Venku je možné místo respirátoru nosit chirurgickou roušku, konkrétně v zastavěných místech obce. Mimo zastavěná místa, pokud jsou od sebe dvě osoby vzdálené méně než dva metry, je rouška také povinná. Sportovat je venku možné bez roušky při dodržení dvoumetrových rozestupů.