Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Vyrazte do muzea či galerie, konečně je otevřeno

Tipy a názory

11.5.2021

Jan Procházka

Je tu úterý. Co se dnes bude dít?

Narozeniny dnes slaví zpěvačka Iva Frühlingová (*1982), režisér Jiří Vejdělek (*1972), atlet Tomáš Dvořák (*1972), režisér Petr Nikolaev (*1957), moderátorka Zuzana Bubílková (*1952), herec Genadij Rumlena (*1950), spisovatel Petr Sís (*1949), spisovatelka Eva Kantůrková (*1930) a módní návrhář Valentino Garavani (*1932).

Svátek má Svatava

Přestože rozvolňovat se začalo už včera, většinu muzeí a galerií má v pondělí zavírací den. Od dneška se ale do nich konečně můžete znovu vypravit. Samozřejmě za přísných hygienických opatření.

Otevřeny mají třeba hrady a zámky. Například v Čechách pod Kosířem, kam si můžete udělat krásný odpolední výlet a kromě návštěvy zámku si projít i krásný park. Zrovna dnes vychází další díl našeho seriálu, který vás vezme právě na toto kouzelné místo, tak se nechte inspirovat!

Ve Vlastivědném muzeu můžete navštívit třeba výstavu České korunovační klenoty na dosah, která představuje mistrovské repliky českých korunovačních klenotů; k vidění v kompletní sestavě. Zajít můžete i na výstavu Jiří Louda – Život mezi erby, která připomíná bohaté dílo i životní osudy významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje 2. světové války. V muzeu najdete kromě stálých expozic i výstavy Policejní sbory v proměnách času a výstavu Pavel Rozsíval – Stud i um k životnímu jubileu olomouckého malíře a fotografa.

Otevírá i Muzeum umění. Připraveny jsou tu výstavy Mnemocinema Mateje Kréna a TICHO!..pssst Barbory Bieylonovič a také stálá expozice Století relativity, do které je vstup zdarma.

Zatím jen online můžete navštívit i festival Jeden svět. Letošní ročník dobře charakterizují slova autorů: “Internetové připojení, zapnuté webkamery, neustálé klikání myší a snaha alespoň na chvilku vidět ty, kteří jsou na druhé straně obrazovky. ‘Vypadáváš’ se stalo jedním z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí zprostředkovávaná technickými možnostmi internetu. Jaké výzvy s sebou přinesl přechod do online prostředí a jaké je naše místo v nové realitě…”

Po půl roce se znovu otevřou i brány Pevnosti poznání – centra popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. I přes bezpečnostní opatření tým interaktivního muzea vědy věří, že si návštěvníci a příznivci prohlídku užijí a domů se vrátí se spoustou zážitků a dojmů. Čeká na ně hned několik expozicí a novinek. Přečtěte si celý článek.

Užijte si den!