Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Život na zámku, expozice Svěrákových i ničím nerušený relax v parku. Zámek v Čechách pod Kosířem láká k návštěvě

Tipy a názory

11.5.2021

Lenka Šimková

Dnešním dnem se opět v celém Olomouckém kraji otevírají po dlouhých měsících muzea, galerie a památky, které lákají k návštěvě. Za zmínku zcela jistě stojí také zámek v Čechách pod Kosířem, který zve nejen k návštěvě kouzelného zámeckého parku, ale také do interiérů. Skupinové prohlídky sice s ohledem na aktuální vládní opatření zatím nejsou možné, můžete však využít jedinečnou možnost si zámecký okruh prohlédnout sami a svým vlastním tempem. A když to situace dovolí, tak budou v sezoně nachystané i oblíbené kulturní akce na zámku. ;)

Zámek v Čechách pod Kosířem se nachází nedaleko Olomouce a klidně si sem můžete udělat krásný odpolední výlet, nebo si můžete naplánovat víkendový celodenní výlet a prohlídku zámku spojit i s návštěvou nedalekého Muzea kočárů či s výšlapem na vrchol Velkého Kosíře, kde na vás čeká rozhledna s úchvatným výhledem na Hanou.

Zámek Čechy pod Kosířem

Adresa: Mánesova 1, Čechy pod Kosířem
Telefon: 773 784 110
Email: rezervacecpk@seznam.cz 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

Zámek v Čechách pod Kosířem se již několik týdnů pilně připravoval na znovuotevření. "Počítali jsme s tím, že asi skupinové prohlídky nebudou možné, nebo že půjdou realizovat jen v omezené míře. Pak přišla vláda s představením jednotlivých balíčků a my jsme se okamžitě začali připravovat na možnost, že bychom zpřístupnili hlavní prohlídkový okruh návštěvníkům pro individuální prohlídky. Do jednotlivých sálů jsme tak umístili popisky s informacemi, které si návštěvníci přečtou. Myslím si, že tenhle způsob prohlídek může být i atraktivním pro ty návštěvníky, kteří princip skupinových prohlídek nemají zrovna v oblibě. Takhle se mohou po interiérech pohybovat sami a všechno si prohlédnou svým vlastním tempem," říká kastelán zámku Martin Váňa s tím, že se tak alespoň na chvíli částečně přizpůsobí prohlídkovému režimu, který je typický pro západní Evropu. "Tam si to člověk prohlídne sám a přečte si veškeré informace na panelech, nebo dostane audioprůvodce. My budeme mít v místnostech popisky a navíc se zde budou pohybovat průvodci, kteří budou plnit takovou funkci dozoru – zda se dodržují opatření a zda se návštěvníci nedotýkají exponátů. Takže pokud by některý z návštěvníků měl dotazy, které by mu informace na cedulích nezodpověděly, tak se může obrátit na průvodce. Samozřejmě počítáme s tím, že až nám situace opět dovolí pořádat skupinové prohlídky, tak se vrátíme do původního režimu," vysvětluje Váňa.

Foto: Jan Procházka

Stejně jako na ostatních hradech a zámcích, tak i zde mají připraveny novinky letošní sezony, na které se návštěvníci mohou těšit. "V loňském roce jsme jako novinku představili vystavené šaty, které jsou přesnou kopií svatebních šatů hraběnky Gizely Silva Tarouca. Šaty máme na figuríně před dobovým obrazem, a tak návštěvníci mohou vidět, že jde o opravdu věrnou kopii. Hraběnka měla šaty samozřejmě doplněné i šperky, a právě ty jsme nechali vyrobit pro letošní sezonu. Opět jde o věrnou kopii podle původního obrazu," láká k návštěvě Váňa a hned zmiňuje další zajímavost.

Na zámek se totiž po mnoha letech vrátil obraz, který patřil k původnímu vybavení zámku. "Ten obraz se někdy v minulém roce objevil na Aukru a měl u sebe napsáno Čechy pod Kosířem. Z počátku jsme se trošku divili, o co jde, protože jsme o obraze nevěděli, ale s pomocí kolegů z muzea jsme si dokázali ověřit, že jde skutečně o obraz, který pochází z našeho zámku. Původně visel v pracovně hraběte Augusta Alexandera, který na zámku žil v dobách Josefa Mánesa, tedy zhruba před sto padesáti lety. A pravděpodobně jde o obraz, který sám hrabě namaloval – asi i s nějakým přispěním Josefa Mánesa. Obraz se jmenuje Pes ležící na hrobu svého pána a odkazuje k takové smutné události v hraběcí rodině. Starší bratr hraběte Augusta Alexandera byl vášnivý lovec, ovšem jednou při lovu spadl z koně, vážně se zranil a ochrnul. To psychicky neunesl a spáchal sebevraždu. Jeho oblíbený pes si pak po pohřbu lehl na hrob svého pána a údajně jej odmítal opustit," vysvětluje historické pozadí obrazu Váňa.

Obraz patřil k původnímu vybavení zámku...

Foto: Jan Procházka

Výše zmiňované novinky návštěvníci naleznou v rámci prohlídkového okruhu Život na zámku, který čítá deset místností a při klasických skupinových prohlídkách zabere zhruba 45 minut. Nyní jej bude možné navštívit k individuálním prohlídkám. Další prohlídkové okruhy, které jsou na zámku k vidění, jsou pak standardně bez průvodce i v běžné době. Prohlédnout si tak můžete expozici kreseb Josefa Mánesa, ale i velmi poutavou filmovou expozici Zdeňka a Jana Svěrákových. "Expozice Mánesových kreseb je pro návštěvníky zdarma a jde o kresby, které vznikaly přímo tady na zámku. V převážné většině byly určeny pro jeho majitele a Mánesovy mecenáše, rod Silva Tarouců. Některé z jeho větších obrazů jsou pak k vidění v zámeckých interiérech," říká Váňa.

Všechny milovníky Svěrákových filmů pak jistě potěší filmová expozice Zdeňka a Jana Svěrákových, která se zaměřuje na jejich společná díla Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací, Tři bratři a Po strništi bos. V expozici si můžete prohlédnout kostýmy, kulisy, scénáře nebo třeba psací stroj Zdeňka Svěráka, na kterém napsal většinu ze svých slavných her. "Filmovou expozici máme v plánu opět rozšířit o další místnost. Svěráci teď natáčeli další film a už s námi počítají, že nám některé rekvizity po dotočení opět zapůjčí pro naše muzeum. Uvidíme, jestli novou část expozice stihneme nainstalovat ještě na podzim, nebo to zůstane jako novinka na další sezonu. Celou expozici máme utvořenou tak, aby zde lidé našli nejrůznější zajímavosti, ale zároveň zde necháváme prostor pro to, aby se sami mohli u rekvizit vyfotit. Třeba děti zde nejvíce obdivují vlka z pohádky Tři bratři. Jde o velkou loutku, do které se během natáčení vešli dva chlapi, kteří ji následně byli schopní rozpohybovat," uvádí Váňa.

Zatímco děti zaujmou rekvizity z filmů Kuky se vrací a Tři bratři, tak dospělí mohou obdivovat Tmavomodrý svět, Obecnou školu, Vratné láhve i rekvizity z posledního snímku Po strništi bos.

Foto: Jan Procházka

Na zámku v Čechách pod Kosířem se také konají oblíbené kulturní akce a pořadatelé doufají, že letos nebudou muset velké akce rušit, ale že se jim je podaří uskutečnit. "V loňském roce jsme přišli o velkolepé oslavy výročí dvou set let od narození Josefa Mánesa a nepodařilo se nám uspořádat ani Josefkol – oblíbenou akci, která se koná už jedenáct let. S panem Obrem z Muzea kočárů jsme ve spojení a doufáme, že letos se nám akci podaří uskutečnit. Plánujeme také nejrůznější akce kulturního léta u nás v parku – už teď můžu prozradit, že asi takový největší koncert, který by se u nás měl odehrát, tak to by měla být 7. července kapela Jelen. Věřím, že by pro spoustu lidí mohl být takový venkovní koncert před zámkem příjemným zpestřením po tom kulturním půstu. Bohužel v loňské sezoně jsme přišli o velké akce, to jsme si užili jen léto, které bylo oproti předchozím rokům návštěvnicky silnější. Koncem léta jsme si dokonce říkali, že díky takové návštěvnosti přece jen doženeme ztráty ze začátku sezony, ale pak na podzim přišlo další uzavření, které bohužel všechny naše plány srazilo dolů. Nicméně doufáme, že letos už nám sezona vyjde i s velkými akcemi, ať už za nějakých přísnějších hygienických opatřeních, kterým se samozřejmě v maximální možné míře budeme snažit přizpůsobit," uvádí Váňa.

Foto: Jan Procházka

Za návštěvu zcela jistě stojí i samotný zámecký park, který láká k individuální procházkám, relaxaci, ale bývá hojně oblíben i pro svatby. V parku najdete také několik staveb – Mánesův altán, červenou věž i Oranžerii. Ty jsou sice za normálních okolností veřejnosti uzavřené, ale lze si zakoupit speciální prohlídku parku, během které se máte možnost podívat i do těchto staveb. "Jelikož je park volně přístupný veřejnosti, tak tyto budovy máme pro jistotu zavřené, s ohledem na nějaký vandalismus. Zpřístupňujeme je jen při speciálních příležitostech, nebo právě u speciálních prohlídek parku. Pokud by lidé třeba nechtěli absolvovat celý výklad, ale chtěli by se jen podívat nahoru na věžičku, tak za sníženou cenu vstupného na tento okruh tak mohou učinit," dodává závěrem kastelán Martin Váňa.

Zámek Čechy pod Kosířem

  • Zámek v Čechách pod Kosířem se nachází zhruba 20 km od Olomouce a výlet si sem můžete naplánovat autem, autobusem, ale i na kole.
  • Klasicistní zámek obklopený anglickým parkem o rozloze 21,5 hektaru je spjat se šlechtickým rodem Silva Tarouca.
  • Přítelem hraběcí rodiny byl slavný český malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849–1870.
  • V zámeckým interiérech je zakomponována i největší sbírka Mánesových obrazů, která je v republice prezentovaná veřejnosti.
  • V dubnu 2016 byla otevřena na zámku filmová expozice Zdeňka a Jana Svěrákových, která je neustále rozšiřována podle jejich aktuální filmové tvorby.