Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 11.4 °C

Dnešek: Hanácký pitaval, Sedlák kavalír a Komedianti

DNEŠEK

9.1.2024

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

14:00 / Vločková dílna / Knihovna města Olomouce
17:00 / Přednáška Hanácký a Olomoucký pitaval / Červený kostel
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie
19:00 / Sedlák kavalír / Komedianti / Moravské divadlo

Když v roce 1994 vyšla kniha olomouckého literárního a regionálního historika Jiřího Fialy Olomoucký pitaval, brzy zmizela z pultů a stala se pro zájemce předmětem marného hledání v antikvariátech i na internetu. Až v roce 2022 vyšlo druhé doplněné vydání, loni následované mimořádně úspěšnou kolektivní publikací Hanácký pitaval, v němž ke kapitolám pojednávajícím o olomoucké zločinnosti přibyly kapitoly odehrávající se v Litovli, Prostějově, Uničově, Mohelnici, Šternberku či v Přerově. Přednáška profesora Fialy, která se dnes koná v Červeném kostele, bude provázená prezentací ikonografických dokumentů a seznámí posluchače s významnými i méně významnými, zato ale svým způsobem unikátními kriminálními případy i okolnostmi, jež provázely jejich beletrizaci v uvedených publikacích.

Divadlo Tramtarie má na programu tragikomedii Čekání před nebeskou bránou. Jan Ťoupalík a Jana Drgová se představí v hlavních rolích postav, které se na začátku příběhu dozví, že jim zbývá jen posledních pár týdnů života. A společně dojdou k tomu, že je rozhodně nehodlají strávit na nemocničním lůžku... 

Sedlák kavalír a Komedianti jsou dvě krátké opery skladatelů Pietra Mascagniho a Ruggera Leoncavalla. Uvádění těchto děl během jednoho večera je již tradicí, neboť obě stojí za zrodem italského verismu. Dnes večer si je můžete vychutnat na jevišti Moravského divadla. Kromě operního souboru účinkuje i balet a dětský sbor.

Mějte krásný den!