Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Zánik samoty Berhof i příběh Hugo Haase

DNEŠEK

25.11.2021

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

16:00 / Hrátky s hlínou IV. / Knihovna města Olomouce
17:00 / Den poezie s hudbou / knihovna Jungmannova
17:00 / Vše mé je tvé / Arcidiecézní muzeum
18:00 / Zánik samoty Berhof: veřejná generální zkouška / Moravské divadlo
19:30 / HAAS_Dny po slávě / Telegraph
20:00 / Partička / kino Metropol

Narozeniny dnes slaví herec Moravského divadla Tomáš Krejčí (*1986), fotbalista Petr Janečka (*1957) a finská reprezentantka v orientačním běhu Minna Kauppi (*1982).

Svátek má Kateřina

Nedaleko dnešní Branné v západních Jeseníkách se odehrává dramatický příběh mladičké Ulriky, která se stane, společně se svým opileckým otcem, jeho německou milenkou a jeptiškou Salome, zajatkyní vérvolfů, nacistických fanatiků, kteří se odmítají smířit s koncem druhé světové války a pádem hitlerovského režimu. Zoufalost a bezvýchodnost celé situace podtrhuje fakt, že jsou všichni zcela odříznuti od okolní civilizace a reality... Inscenaci Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota dnes můžete v Moravském divadle vidět ještě před premiérou - na veřejné generální zkoušce.

Pokračuje také Divadelní Flora, která dnes nabídne v Arcidiecézním muzeu inscenaci Zahradníček - Vše mé je tvé. Výjimečný manželský vztah i poúnorové martyrium jednoho z našich nejkřehčejších básníků pohledem režiséra Jana Nebeského, v interpretaci Saši Rašilova a Lucie Trmíkové.

A velmi zajímavý program má dnes i Telegraph. "Autorská inscenace Martina Dvořáka pro herce a tanečníka je založena na dostupných pramenech o herci Hugo Haasovi a jeho bratru Pavlovi, který zahynul v roce 1944 v koncentračním táboře v Terezíně. Koncept vychází z jejich pomyslného rozhovoru před Hugovou smrtí, kdy rekapituluje a nahlíží na svůj život. Projekt počítá s uvedením na malém prostoru s velkým důrazem na kombinaci realistického činoherectví a stylizované pohybové „choreografie“. Herec představuje Huga Haase, tanečník jeho bratra Pavla..." píše se v anotaci k představení HAAS_Dny po slávě, které se chystá na dnešní večer.

Mějte krásný den!