Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: začínají Olomoucké barokní slavnosti

Tipy a názory

4.8.2020

Jan Procházka

Je tu úterý. Co se dnes v Olomouci bude dít?

Narozeniny dnes slaví basketbalistka Barbora Kašpárková (*1992), výtvarník Jiří Slíva (*1947), zpěvák Pavel Sedláček (*1941), herec a režisér Tony Tarantino (*1940) a manželka norského krále Sonja Norská (*1937).

Svátek má Prokop

K olomouckému létu patří už řadu let baroko. Nejinak tomu bude, navzdory době, která pořádání akcí moc nepřeje, i letos. Olomoucké barokní slavnosti začínají právě dnes. Zahajovací koncert nese název Clara Schumann a, navzdory názvu festivalu, přenese posluchače rovnou do druhé poloviny devatenáctého století, kdy žila a tvořila nadaná klavíristka a skladatelka Clara Schumann, neprávem dodnes zastíněná svým slavnějším manželem Robertem. "Posluchači se mohou těšit na interpretaci její hudby v podání klavíristky Petry Matějové, která ji zahraje na dobový klavír za doprovodu souboru Musica Florea," slibují pořadatelé. 

Ani dnes nevynecháme i filmovou pozvánku. Letní kino dnes promítá italsko-francouzský snímek Bio Ráj z roku 1988. V něm úspěšný režisér při zprávě o smrti starého vesnického promítače Alfreda vzpomíná na své dětství. Na pozadí poválečné bídy se rozvíjí vztah mezi malým Totem, neodbytně přitahovaným tmavým sálem kina a promítací kabinou, ve které kraluje Alfred, zastupujíci mu autoritu otce, nezvěstného od války... Snímek je stylově promítán z klasického pětatřicetimilimetrového pásu. 

A na film můžete zajít i do centra Telegraph. Tam promítají Zemi medu, překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, a pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy...

Mějte krásný den!