Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucké barokní slavnosti oživí město během srpna a září. Letošní ročník přinese několik změn

Kultura

30.7.2020

Autor: red

Osmý ročník tradičního festivalu Olomoucké barokní slavnosti se letos ponese ve znamení velkých změn. Především došlo k proměně jeho dramaturgické náplně, která přinese spíše koncertní představení, ale i milovníci opery si přijdou na své. Oproti předchozím ročníkům bude posunut termín konání festivalu na měsíce srpen a září, za vstup letos návštěvníci platit nebudou.

Letošní ročník festivalu bude probíhat od 4. srpna do 9. září 2020 a přinese hned několik zajímavých barokních večerů. "Oproti minulým ročníkům bude letos pestřejší i volba míst konání jednotlivých představení. Festival tím chce oživit nejen barokní skvosty, které město Olomouc nabízí. Bezpochyby vítanou novinkou bude volné vstupné, kterým chceme vyjít vstříc oživení kultury po karanténních opatřeních první poloviny roku. Podtitul letošního festivalu Letos vás opět ovlažíme barokem reaguje nejen na klimatické podmínky, i když letos letními vedry moc netrpíme, ale především chce naznačit, že posluchačům přineseme spíše osvěžení duše krásnou hudbou, kvalitními interpretacemi a prožitkem spojeným s návštěvou historicky výjimečných olomouckých míst," uvedla za pořadatele Jitka Korpasová. 

O zahajovací večer se postará klavíristka Petra Matějová za doprovodu souboru Musica Florea (vlevo), druhé představení festivalu bude patřit jedinečnému projektu Conventus Quatuor. 

Festival zahájí v úterý 4. srpna v 19 hodin koncert Clara Schumann v Kapli Božího Těla (Univerzitní centrum UPOL). Jak už samotný název koncertu napovídá, půjde o výběr z děl romantické skladatelky a klavíristky Clary Schumannové (1819–1896). Ta ve své době patřila mezi nadané klavíristy a skladatele, sama už od dětství vystupovala jako zázračné dítě. Dívčím jménem Clara Wiecková se později provdala za skladatele Roberta Schumanna. Posluchači se mohou těšit na interpretaci její hudby v podání klavíristky Petry Matějové, která ji zahraje na dobový klavír (z poloviny 19. století) za doprovodu souboru Musica Florea (umělecký vedoucí Marek Štryncl).

Jedinečný projekt nazvaný Conventus Quatuor se uskuteční ve čtvrtek 6. srpna v 19 hodin v reprezentačním sále v Arcibiskupském paláci. Název lze přeložit jako "setkání čtyř". V tomto případě se jedná o setkání 4 zemí, 4 autorů, 4 souborů. Účastníky tohoto projektu jsou soubory ze zemí Visegrádské čtyřky, které se specializují na interpretaci staré hudby. Jedná se o soubory: Kulturní Morava (CZ), Arte dei Suonatori (PL), Solamente Naturali (SK), Sonatores Pannoniae (HU). Iniciátorem tohoto projektu je spolek Kulturní Morava, který spolupracuje s muzikanty specializujícími se na dobovou interpretaci staré hudby. Na koncertě zazní hudba především z období klasicismu a představí reprezentativní autory a jejich skladby jednotlivých zemí, konkrétně: Alajos Czibulka (1770-1858), Antonín Rejcha (1770–1836), Franciszek Lessel (1780–1838) a Anton Zimmermann (1741–1781). Hudebního nastudování se zhostila houslistka Veronika Manová.

Letní škola barokní hudby

Jaroslav Tůma

Dvě kantáty Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) zazní v neděli 16. srpna od 15 hodin v kostele Panny Marie Sněžné v podání frekventantů Letní školy barokní hudby a souboru Czech Ensemble Baroque (umělecký vedoucí a dirigent Roman Válek). Obě zvukomalebná "hudební dramata" - světská kantáta Glückwünschkantate zum Geburtstag der Königin (BWV 214) a duchovní kantáta Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV140) přinesou mistrně propracované recitativy a arie s jedinečnou fantazií a technickou vytříbeností.

Mottem koncertu Smrt královny je melodramatické zhudebnění událostí okolo smrti francouzské královny Marie Antoinetty od Jana Ladislava Dusíka (1760–1812). Dramaturgicky se tento koncert opírá o znamenité české skladatele působící v 18. století ve Francii. Díla zcela neznámého Josefa Kohouta (1738–1793) a dále Antonína Rejchy (1770-1836) a Jana Ladislava Dusíka přednese Jaroslav Tůma (pianoforte) a mezzosopranistka Dagmar Šašková. Koncert proběhne v pátek 21. srpna od 19 hodin ve Freskovém sále ZŠ Komenium.

Samotným závěrem festivalu se představí Musica figuralis

Závěr letošního festivalu bude patřit oslavám Sloupu Nejsvětější Trojice, jedinečnému baroknímu skvostu, od jehož zapsání do seznamu památek UNESCO uběhne tento rok již 20 let. V podání souboru Musica figuralis s uměleckým vedoucím Markem Čermákem zazní Symfonie C dur olomouckého skladatele Antona Neumanna (1720–1776) a tři světové premiéry stejného autora Salve Regina, Te Deum a Missa Sanctissimae Trinitatis. Vyslechnout si je můžete ve středu 9. září od 19 hodin v kostele sv. Mořice.

Veškeré informace k programu naleznete na www.baroknislavnosti.cz, průběžně jsou také uváděny na FB profilu Olomoucké barokní slavnosti.