Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Petra Němečková: Novou sezonu v Divadle Tramtarie rozjedeme v plné parádě

Kultura

3.9.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Divadlo Tramtarie letos vstupuje do šestnácté sezony. Kromě oblíbených inscenací, na které tradičně míří davy diváků, letos nabídne čtyři premiéry. Těšit se můžeme také na pohádková představení a opět bude Divadlo Tramtarie pomáhat tam, kde to bude potřeba... Více prozrazuje ředitelka divadla Petra Němečková.

Petro, jaká byla uplynulá patnáctá sezona?
Patnáctá sezona byla dost přelomová, trochu jsme se umělecky i provozně hledali, přece jen po téměř patnácti letech fungování je potřeba jakási bilance a zastavení se, abychom mohli zvážit, co a jak dál. Jakým směrem se vydat umělecky, jak skloubit náročný provoz divadla s napjatým rozpočtem, jaké si určit nové priority... A vyšla nám z toho jedna zásadní věc, a to že dál jít chceme a že chceme pořád diváky překvapovat, že to je to, co nás baví a co baví i je. Nabrali jsme posily do realizačního týmu, protože kapacitně jsme už nezvládali provoz divadla a výrobu scén, pozvali nové hostující režiséry a jsme připraveni rozjet novou sezonu v plné parádě. Moc se na ni těšíme a věříme, že bude úspěšná. 
 
Co divácká návštěvnost? Není tajemstvím, že popularita divadla neustále roste...
Návštěvnost se už téměř 8 let drží nad hranicí 90 %, v roce 2018 to bylo 96,1 %, což nás moc těší, nicméně na konci minulé sezony jsme na vlastní kůži pocítili, že diváci si raději vybírají komedie a lehčí žánry než vážnější tituly. Uvedli jsme temnou lovestory Na Větrné hůrce a hned potom inscenaci Boj o přežití: P.E.S.CH.O!, která vypráví o tom, jaké to bude, až na Zemi dojde voda. Obě dvě inscenace se věnují vysoce aktuálním tématům, ovšem své diváky si zatím hledají. Do jisté míry tomu rozumím, v dnešní době zaměřené na rychlost a výkon si chtějí lidé večer v divadle odpočinout a zasmát se, nicméně zastávám názor, že je potřeba uvádět i vážné tituly, které se zabývají důležitými celospolečenskými tématy.

Jaké novinky se chystají v nové sezoně?
Chystáme čtyři premiéry pro dospělé a myslím si, že letošní dramaturgický plán je skvěle sestavený - nabízí různé žánry přes životopisnou hru, romanci, tragikomedii až po crazy komedii. Zároveň nabídne skvělé herecké příležitosti našemu souboru. Nebude chybět ani pohádka pro děti, která bude mít přesah do světa dětských emocí. Bude se věnovat tomu, jak se děti cítí a co prožívají, když se rozchází jejich rodiče. Připravujeme také vzdělávací projekt pro seniory, který bude ukazovat, jak se zachovat v krizových situacích. Jsme moc rádi, že se můžeme do těchto vzdělávacích projektů zapojit, dává to smysl, je v tom přidaná hodnota a přesah pro lidi. 

Opět se děti mohou těšit na pohádkové víkendy?
Koncept pohádkových víkendů letos mírně pozměníme, pro děti budeme hrát v sobotu nebo v neděli, ale už dopoledne, začínat budeme v 10:00. A děti se samozřejmě můžou těšit na program i po pohádce v podobě výtvarných dílniček, fotokoutku a dalších soutěží.

Jak bude letos pokračovat projekt Pomáhejme s Tramtarií?
Plánujeme zase vydat charitativní kalendář, jehož výtěžek z prodeje poputuje vybrané neziskové organizaci. Kdo to bude, to zatím netušíme. Kdyby měla některá organizace zájem se do tohoto projektu zapojit, tak nás může zkontaktovat.

Momentálně probíhají Dny evropského dědictví. Jak se do nich Divadlo Tramtarie zapojilo?
V rámci Dnů evropského dědictví budou probíhat komentované prohlídky, ukážeme divákům naše divadlo i zákulisí, zavedeme je šatny herců i do skladu kulis a rekvizit. Takže mají jedinečnou možnost se podívat do útrob divadla. Prohlídky jsou naplánovány na sobotu 7. září od 15:30 a od 16:30. Stačí, aby návštěvnici přišli na místo, není potřeba se dopředu objednávat. No a večer pak zahrajeme náš legendární Kabaret nahatý Shakespeare, kterým zahajujeme letošní sezonu. Srdečně všechny zveme!

Program Divadla Tramtarie na září a říjen naleznete ZDE.

Podrobný popis premiér chystaných v nové sezoně je TADY.