Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Den lidí bez domova se blíží! Koupí polévky v barevných miskách opět podpoříte ty, kteří to potřebují

Zprávy z regionu

1.10.2021

Autor: Lenka Šimková

Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova. Na této akci si za 100 korun dáte polévku, která bude servírována v misce vyrobené zrakově postiženými klienty Ergones, a ještě pomůžete Charitě Olomouc. ;)

Foto: Lenka Šimková

Den lidí bez domova letos připadá na neděli 10. října a opět se tak můžeme těšit na polévky, které zahřejí dvojnásobně. Hřát nás bude i dobrý pocit, jelikož koupí polévky opět přispějeme potřebným. V ceně 100 korun je polévka a barevná keramická miska, kterou vyrábí lidé se zrakovým postižením z TyfloCentra Olomouc – sociální firmy Ergones. Polévky na akci zdarma dodávají místní restaurace, misky si předem v sociálním podniku kupují firmy, aby podpořily tyto zaměstnance a díky tomu má keramická dílna Ergones práci na celý rok a lidé se zrakovým postižením uplatnění na trhu práce. 

Polévky na Horním náměstí tradičně prodávají zástupci olomouckých firem, známé osobnosti, sportovci, ale i redaktoři. "V letošním roce se lidé bohužel nedočkají ani fotbalistů ani hokejistů. Termínově to vychází poněkud nešťastně, hokejisté mají v neděli zápas a fotbalisté mají reprezentační pauzu. Přesto však budou na místě prodávat zástupci společností, které se podílí na výrobě polévek, dále také redaktoři z některých olomouckých médií," uvádí za pořadatele Alena Hložková a doplňuje, že letos se můžeme těšit na šest druhů polévek od různých společností: "Polévky pro nás letos uvaří Bistro Paulus, Aquapark Olomouc, Dětský domov, Ristorante Pollo, Farmak Gastro a Zlatý Muflon ze Šternberka."

Foto: Ergones a archiv redakce

Pochutnat si tentokrát můžete na kulajdě, česnečce, čočkové a frankfurtské polévce a chybět nebude ani gulášová a zelňačka. Polévky se budou prodávat v neděli 10. října od 11 hodin na Horním náměstí až do vyprodání zásob. "Očekáváme, že na místě budeme zhruba do 13 hodin, vše ale záleží na tom, jak rychle se jednotlivé polévky vyprodají," upřesňuje Hložková.

Veškerý výtěžek z prodeje polévek půjde letos na Domov sv. Anežky na Svatém Kopečku, jehož posláním je podpora a pomoc osobám, které se ocitly bez přístřeší a jejichž zdravotní stav vyžaduje péči druhé osoby. V domově působí dvě registrované sociální služby – azylový dům pro osoby se sníženou soběstačností a pečovatelská služba poskytovaná přímo v objektu. "V domově momentálně rekonstruují výtah, takže veškerý výtěžek z nedělního prodeje polévek půjde právě tímto směrem," uvádí Hložková.

Kromě koupě charitativní polévky můžete potřebným přispět i jiným způsobem. Stejně jako každý rok bude možnost přinést na akci některé trvanlivé potraviny. "Je rok luštěnin, takže každý, kdo bude chtít něco přinést a podpořit tak dobrou věc, má možnost," dodává závěrem Hložková.