Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Chrám Panny Marie Sněžné rozezněl závěrečný koncert 28. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby

Kultura

26.10.2021

Autor: Karolína Bartoňková

V sobotu 23. října se uskutečnil závěrečný koncert v rámci 28. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby, který nabídl posluchačům opět zajímavou a neotřelou dramaturgii. Kouzlo atmosféry dokreslovaly monumentální prostory jednoho z nejpůsobivějších olomouckých sakrálních míst – chrámu Panny Marie Sněžné.

Foto: PFDH

V první části koncertu Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Jaromíra Michaela Krygela spolu s renomovaným českým houslistou Romanem Patočkou, pyšnícího se mnoha úspěchy i za hranicemi České republiky, uvedli vůbec poprvé u nás dílo soudobého, stále žijícího lotyšského skladatele Peterise Vaskse – Meditace pro housle a smyčcový orchestr Vientulais Engelis neboli Osamělý Anděl.

Mimořádně procítěná a oduševnělá hra houslisty, bez jakýchkoliv technických problémů a s tónem křišťálové čistoty i v těch nejvyšších polohách nástroje za obdobného doprovodu hráčů filharmonie si zcela podmanila publikum, což stvrdilo absolutní ticho po odeznění vůbec posledního tónu. Dílo svým mimohudebním přesahem vybízelo k hlubokému rozjímání.

V následující části programu koncertu jsme se mohli zaposlouchat do hlasů pěveckých sólistů, kteří spolu s filharmoniky a členy pěveckého sboru Ars Brunensis pod vedením Dana Kalouska uvedli jednu ze mší a zároveň jedno z nemála liturgických děl Vincenza Belliniho, kterého všichni známe především jako autora oper. A nelze popřít, že by ve mši nezazněly náznaky jeho nápaditých melodií užitých v operních áriích, či jeho další charakteristiky kompoziční techniky. Sólistům – Lucie Vagenknechtová (soprán), Barbora de Nunes-Cambraia (mezzosoprán), Jaroslav Březina (tenor) a Martin Gurbaľ (bas) – se podařilo spojit své již tak půvabné hlasy v příjemně se poslouchající barevný celek.

V rámci devíti koncertů festivalu tak vystoupila řada profesionálních českých hudebníků tvořící mimořádná hudební vystoupení, která návštěvníkům nabídla nejen pestrý program, ale také nevšední hudebně-kulturní zážitky.

Karolína Bartoňková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip