Burčáková sezona je v plném proudu: obejděte s námi olomoucké vinotéky - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 15. června 2025, svátek má Vít, venku je 27.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Burčáková sezona je v plném proudu: obejděte s námi olomoucké vinotéky

Tipy a názory

9.10.2013

Autor: Barbora Sísová

Jaro – léto – burčák – zima – s trochou nadsázky by se dalo říct, že tak nějak vypadá rok na jižní Moravě. V průběhu září se zde otvírají sklepy, konají vinné slavnosti i burčákové pochody. Burčák a víno se stávají nenahraditelným společníkem, který dovede rozptýlit vaše podzimní chmury. Udělejte si krásný podzim také v hanácké metropoli, zjistili jsme, kde seženete ideálního zkvašeného společníka.

Ještě než se pustíme do našeho burčákového putování, měli bychom si ujasnit, co vlastně budeme pít. Burčák, který bývá mnohdy nazýván jako mléko starců, vzniká jako meziprodukt při výrobě víně. Někteří lidé se nechají oklamat jeho sladkou chutí a k jeho konzumaci přistupují podobně, jako by pili mošt či džus, po několika skleničkách se však nestačí divit. Mějte na paměti, že i ten nejsladší burčák obsahuje alkohol, a to od jednoho až do sedmi procent. Jaké množství je tedy ideální? Rozšířená je rada, že člověk by měl každý rok vypít tolik burčáku, kolik krve má v těle. Burčák totiž obsahuje velké množství vitaminů B a C, stopové prvky a bílkoviny. Tyto látky upravují zažívání, zlepšují stav nehtů, vlasů a pokožky. Můžete si tedy jeho popíjení ospravedlňovat tím, že děláte něco pro své zdraví. A navíc tuto příležitost máte jen párkrát v roce.

Pokud vejdete do vinotéky s dotazem, zda mají burčák, připravte se na to, že může nastat několik variant:
1) Burčák vůbec nemají - V tomto případě odcházíte s prázdnou, nebo se musíte přeorientovat na víno.
2) Burčák sice nemají, ale nabídnou vám částečně zkvašený hroznový mošt – Pokud nechcete působit jako burčákový laik, nikdy se neptejte jaký je v tom rozdíl. Pravý český burčák musí být vyroben z českých hroznů, nikdy z žádného jiného ovoce, zatímco částečně zkvašený mošt je vyroben z hroznů zahraničních, většinou italských či maďarských. Záleží tedy jen na vás, zda toužíte po originále, nebo se smíříte s "pouhou náhražkou burčáku".
3) Na výběr je burčák bílý, červený či růžový – Přestože si Češi burčák spojují především s bílou barvou, nemusíte se bát, že by červený či růžový byl nějaký podvod. Vyskytuje se sice méně, ale rozhodně stojí za ochutnání.
4) Nabídnou vám, že si jej vzít s sebou, nebo vypít přímo na místě – V tomto případě si dejte pozor na rozdílnou cenu. Především ve vinárnách vás posezení u zkvašeného moku vyjde výrazně dráž, než když se rozhodnete přibalit si jej s sebou k rodinnému krbu.
5) Zeptají se vás, zda preferujete raději čerstvý, nebo už starší - Na některých místech se můžete setkat s tím, že v nabídce je burčák nejen přímo dovezený, ale i několik hodin či dnů zrající. Proto je potřeba se seznámit s burčákem ve všech jeho fázích, abyste věděli, který je pro vás ten pravý. Čerstvý burčák je opravdu velmi sladký a připomíná spíše mošt. Tento typ vyhledávají spíše ženy. Kompromisem pro partnery je burčák ve varu, který má alkohol i kyseliny harmonicky vyrovnané, nepřevládá tedy ani trpká, ani sladká chuť, tento burčák je uživatelsky nejoblíbenější. Muži preferují spíše burčák po zlomení, kde jsou patrné kyseliny a alkohol, jehož chuť převažuje nad sladkostí.

Teď už jsme vybaveni všemi potřebnými a užitečnými radami a můžeme společně vyrazit do olomouckých vinoték. Vzhledem ke koncentraci podniků tohoto zaměření volíme Lafayettovu ulici a její přilehlé okolí. Jako první svou návštěvou poctíme vinárnu U Šišky v Masných krámech. Už z tabule, která se nachází před vinárnou, zjišťujeme, že v nabídce je jak burčák bílý (Muškát moravský – vinařství Pavel Halm Velké Pavlovice), tak červený (Svatovavřinecké z téhož vinařství). Vzhledem k tomu, že se jedná o vinárnu, není žádný problém si jej vychutnat přímo na místě a to zcela kultivovaně ze skleniček. Příznivá je také cena: 2 deci bílého vyjdou na 15 korun, červený burčák je k dostání za 20 korun. Červený burčák potěší svou sladkou chutí hlavně dámy, bílý burčák je už trošku alkoholovější chuti, v našem případě jsme v něm objevili poměrně výraznou sedlinu, která nemusí všem úplně vyhovovat. Pokud vám zdejší burčák zachutná, můžete si jej odnést i domů: 1 litr bílého stojí 54 korun, červený burčák vyjde na 64 korun, plastová lahev stojí 5 korun.

Po příjemné úvodní návštěvě pokračujeme do 1. olomoucké vinotéky. Tady se dozvídáme, že každý den ráno sem doputuje čerstvý burčák, včera konkrétně červený (Svatovavřinecké – vinařství Cícha Blatnice pod Svatým Antonínkem), který by měl být "na čepu" také dnes. O čerstvosti nás přesvědčila také jeho velmi nasládlá chuť, pokud tedy preferujete spíše starší burčáky, obsluha doporučuje koupit si čerstvý burčák na doma a nechat si jej "dojít". Pokud chcete proces urychlit, odložte jej mimo lednici a nezapomeňte povolit víčko. Cena 2 decí do plastového kelímku je 10 korun a vychutnat si je můžete na stojáka před vinotékou u několika připravených stolečku, 1 litr vás vyjde na 48 korun. A obligátních 5 korun za plastovou lahev.

Odtud míříme naproti do vinárny U Zlatky, která je v Lafayettově ulici nejnovější, tady nás čeká nemilá zpráva: burčák zde nevedou, mohli bychom posedět a dát si pro změnu víno, ale naše mise je naléhavá, a tak s díkem opouštíme příjemné sklepní prostory a zapadáme do sousední 1. filmové vinotéky. Tady burčák mají a vida opět červený (a pak, že je u moravských vinařů raritou, Svatovavřinecké - Réva Rakvice). Kromě něj je v nabídce také bílý částečně zkvašený hroznový mošt z Itálie. Rozhodneme se vyzkoušet opět obojí. Vzhledem k tomu, že osobně preferuji méně sladké burčáky, potěšila mě informace, že kromě čerstvého, který dovezli před několika minutami, si můžu vybrat i mezi "starší variantou", zkrátka tady si na své přijdou všichni. Vychutnat si jej můžete u stolečku venku i vevnitř. Cena 1 deci je 10 korun, 2 deci za 19 korun a 1 litr si odnesete za 59 korun.

Dalším bodem programu je vinárna v Křivé ulici, bohužel i tady nás čeká nemilá zpráva, burčák momentálně není a dorazí až ve čtvrtek. Co se dá dělat, na programu zbývá poslední bod, a to vinárna U Tří bratří, kde se víno ochutnává díky útulnému prostředí obzvláště příjemně. Avšak nemilá zpráva nás čeká i zde. Burčák není. Napínavou misi tedy zakončujeme sklenkou výborného moravského vína. Pokud jste letos burčák ještě neměli, neváhejte. Ve většině vinoték a vináren bude k dostání maximálně 2 týdny.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip