Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.3 °C

Zimní přikrmování pomáhá ptákům přežít zimu. Víte, jak a čím je správně přikrmovat?

Zprávy z regionu

26.12.2023

red

Zima je opět tady, a tak je nejvyšší čas připravit krmítka. Ne každý ale ví, co mají ptáčci v zimě nejraději a co v žádném případě do krmítka nepatří. Podívejte se proto, čím můžete drobné opeřence pohostit...

Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Ale pokud nastanou kruté mrazy s větrem a námrazou, může potrava z krmítek zachránit i život drobným opeřencům. Je v celku jedno, jakého tvaru či velikosti budete mít krmítko. Je však důležité dbát na to, aby nikde nemělo ostré hrany, případně trčící hroty hřebíků. Také stříšku musí mít dostatečně velkou, aby byla potrava chráněna před sněhem a deštěm a aby pak neplesnivěla. Proto je dobré také krmítko pravidelně čistit od zbytků potravy.

Základním pravidlem je krmit kvalitní potravou. Rozhodně by to tedy neměl být způsob, jak se zbavit kuchyňských zbytků nebo plesnivějícího chleba. "Ptáky na krmítku zásadně nekrmíme chlebem, uzeninami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože způsobují ptákům vážné zažívací potíže. Z naší kuchyně můžeme ke krmení použít strouhanou housku, zbylé vařené brambory, kousky masa, na plátky nakrájený lůj, vnitřní sádlo nebo stoprocentní tuk," uvádí odborníci z Moravského ornitologického spolku.

Nejvhodnější potravou pro zimní přikrmování ptáků jsou podle odborníků semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře, jako doplněk, je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. Pokud některá semena v krmítku zůstávají bez povšimnutí a ptáci je tam nechávají, je lepší je do krmítka nedávat.

V obchodech můžete koupit i různé směsi pro zimní přikrmování ptáků, nejlepší jsou však ty, ve kterých jsou převážně semena slunečnice. V některých prodejnách masa prodávají i hovězí lůj, který rádi zobou sýkory, brhlíci nebo strakapoudi.

Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Ojediněle se na krmítkách a v jejich okolí objevují i čížci lesní, stehlíci obecní, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd kvíčala, drozd cvrčala, červenka a strakapoud velký. Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek je ochránci ptáků považován brkoslav severní.

Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Můžete je zavěsit na větve před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule. Někteří ptáci, jako například pěnkavy, jikavci a chocholouši, nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem a tak vůbec nevadí, když nějaká semena z krmítka vypadnou.

Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete a čím je přírodě bližší okolí vašeho krmítka, tím více druhů na něm a v jeho okolí můžete pozorovat. Pokud si nejste jisti, jaký ptačí druh se objevuje na vašem krmítku, pak návštěvníky vyfoťte, nakreslete nebo dobře popište a zašlete dotaz do Moravského ornitologického spolku v Přerově na e-mail mosprerov@seznam.cz. Ornitologové vám rádi pomohou s určením. ;)