Reklama

Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo, venku je 20.4 °C

Třicítka pivovarů z celé republiky, Buty i Sto zvířat. Beerfest je za dveřmi

BEERFEST

7.5.2024

Jan Procházka

Olomoucký svátek piva, populární festival Beerfest, je zpátky. Už v pátek 24. května vypukne v tradičním na Korunní pevnůstce přehlídka skvělého piva a hudby. Program potrvá až do soboty. Letošní novinkou je festivalová předehra na Dolním náměstí, která bude pro návštěvníky zdarma a vypukne už o dva dny dříve. Až do soboty 25. května tam každé odpoledne a večer bude znít hudba a své produkty nabídnou malé pivovary.

pátek 24.5.

areál otevřen od 12:00
15:00 Zvláštní zóny
17:00 Šrouby a matice
18:45 Sto zvířat
20:30 Gaia Mesiah
22:15 Portless
23.30 Falco Tribute Band

sobota 25.5.

areál otevřen od 10:00
10:00 Burza pivních suvenýrů
13:00 Kapela Ptáci
14.30  Deaf Heart
16:00  Ready Kirken
17:30  Cocotte Minute
19:00  Polemic
20:30  Olympic Tribute 
22:00  Buty
23:30  Rock and Roll Band Marcela Woodmana

Festival Beerfest, který se v Olomouci koná od roku 2001, je po krátké pauze zpátky. “Vracíme se v plné parádě, s dvoudenním programem plným skvělých kapel a v silné sestavě pivovarů, složených od těch úplně malých až po ty největší,” říká hlavní pořadatel Pavel Spálený.

Na Korunní pevnůstku dorazí pivovary z celé republiky. “Ten seznam už pomalu uzavíráme, aktuálně máme domluveno okolo třiceti pivovarů,” prozrazuje Pavel Spálený. Těšit se tak můžete třeba na nabídku pivovarů Lednice, Nachmelená opice, Maxmilian či Zobak Bílovec, chybět nebude ani Jadrníček či Tvarg z nedaleké Velké Bystřice. Svůj stánek bude mít i Pivovar Litovel, Svijany, Radegast či Pilsner Urquell.

Pivovary přivezou svou běžnou produkci, řada z nich ale návštěvníkům nabídne i nejrůznější speciály. Zdá se, že pokračujícím trendem jsou takzvané kyseláče, tedy moderní pivní styl s ovocem. “Velký zájem o ně byl již loni a první festivaly v letošním roce to jen potvrzují. Proto i toto pivo budeme mít s sebou na Beerfestu,” prozrazuje například Miroslav Miletín z Královéhradeckého měšťanského pivovaru. A jeho slova potvrzuje i Michal Kuřec, výrobní ředitel pivovaru Nachmelená Opice. “Budeme mít na čepu kyseláč Gose Malina & Borůvka, což je svěží příjemně kyselé pivo s velkou dávkou malin a borůvky.” Zajímavé ovocné speciály přiveze i ostravský Pivovárek Morava. “Kromě klasického ležáku budeme mít na festivalu i Višňovou 11%, Medovo-ořechovou 11% a hit letošního léta Mango 10%,” zmiňuje obchodní ředitelka Denisa Kratinová.

Foto: Jan Procházka

Návštěvníci ale budou moci ochutnat i oblíbená piva typu IPA, PALE či ALE, piva slabší a naopak hodně silná. “Přivezeme s sebou čtyři druhy piva od sedmistupňového až po čtrnáctku. Do Olomouce se chystáme vzít jednu novinku. Bude to ALE, který jsme ještě nikde venku neměli. Ale konkrétně se nechte překvapit,” láká například Tomáš Sedláček z Pivovaru Lednice.A pořádně silné pivo přiveze i bruntálský Hasič. “Kromě světlé jedenáctky budeme mít třináctistupňový polotmavý speciál a naši Zubatou Žábu, což je šestnáctka. A na čepu bude i IPA Žhář,” prozrazuje za pivovar Marian Galíček.

Kompletní seznam všech pivovarů najdete na webových stránkách festivalu.

Chybět nebudou ani Buty. Kapela mimochodem během let hrála na všech místech, kde se festival kdy konal.

Foto: Jan Procházka

Bohatý je i hudební program. “Dali jsme si záležet, aby bylo na festivalovém pódiu zastoupeno více žánrů, od tvrdší hudby, přes mainstream až třeba po řízné ska,” zmiňuje Pavel Spálený. V pátek zahrají třeba kapely Sto zvířat, Gaia Mesiah a Portless. Zlatým hřebem pak bude rakouský tribute legendárního zpěváka Falca. Ten je navíc složený z Falcových bývalých spoluhráčů. “Na festivalu už hráli v roce 2015 a byla to skvělá show. Těšíme se, že si ji užijeme znovu,” říká Pavel Spálený.

Sobotní program bude také nadupaný. Zahájí ho kapela Ptáci - vítěz soutěže kapel, která probíhala v březnu. Během  odpoledne a večera se pak na podiu vystřídají Deaf Heart, Ready Kirken, Cocotte Minute a Buty. Zejména posledně jmenovaná kapela patří mezi stálice, na Beerfestu hrála na všech scénách, které festival za více než dvacet let vystřídal.  “Fanoušky můžu potěšit zajímavým playlistem, kde mimochodem určitě zazní skladba ‘Jedno pivo’ a spousta našich dalších kusů které jsme pro letošní rok zařadili,” láká na vystoupení bubeník Richard Kroczek. Na festivalu zazní i hity legendárního Olympicu v podání tribute bandu, který vede bývalý dlouholetý klávesák Olympicu Milan Valenta. “Tečku za festivalem tradičně obstará Rock and Roll Band Marcela Woodmana,” doplňuje Pavel Spálený.

Velkým zážitkem bude vystoupení Falco Tribute. Těleso je složeno z části hráčů, kteří působili ve Falcově kapele.

Foto: Jan Procházka

Letošní novinkou je otevření Beerfest Street - druhé festivalové scény na Dolním náměstí. Tam program, který bude zdarma, vypukne už ve středu 22. května a potrvá do soboty 25. května. Hrát se bude odpoledne a večer a kromě finalistů soutěže kapel tam vystoupí například Moonpark, Stracené ráj či Robbie Williams Revival. Připraven bude i stan s minipivovary a stánky s gastrem. Letošní první ročník akce by se měl stát do budoucna tradicí a plánováno je na příští rok s rozmístěním festivalu i na nová netradiční místa v Olomouci.

Vstupenky na páteční i sobotní program stojí shodně 160 korun a v předprodeji je můžete koupit v síti Goout. Festivalová pokladna před Korunní pevnůstkou bude otevřena od 21. května.