Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 11.8 °C

Tipy na víkend: koncerty, výlety, návštěva hradu, pohádková zoo i silvestrovský běh

Silvestr

29.12.2023

Lenka Šťastná

Stejně jako vánoční svátky, tak i ty novoroční letos připadají na prodloužený víkend. Pokud jste si během týdne nevzali volno a neodjeli někam na chalupu a zůstáváte o nadcházejícím víkendu v Olomouci, tak pro vás máme několik tipů, čím si přelom roku můžete zpříjemnit. Podívejte se a nechte se inspirovat! ;)

Pátek

09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
12:00 / Après-ski / olomoucké Poděbrady
14:30 a 18:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:00 / Večerní vánoční prohlídky / zoo Olomouc
19:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
20:00 / Prague Queen: world tribute band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Silvestr - Nový rok

Během posledních dnů roku 2023 si s dětmi můžete udělat výlet třeba do zoologické zahrady, které zve na pohádkovou zoo. Přijďte zjistit, jak zoo sluší vánočně pohádkový kabát! V areálu vás za zvuků koled budou čekat české pohádky a další sváteční výzdoba. V podvečer se pak můžete těšit na večerní prohlídky zoo. Žádná speciální rezervace není potřeba, důležité je být včas na místě srazu. Průvodce vychází z dětského hřiště v areálu v 16:00 a v 18:00 hodin.

Také si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si tentokrát klidně můžete i přispat, bruslení veřejnosti bude začínat až ve 14:30 a večer v 18:30. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

Bruslí se také na Tržnici na venkovním kluzišti, které bude v provozu každý den od 10 do 22 hodin s výjimkou Silvestra, kdy je provozní doba zkrácená. Na Nový rok pak bude zavřeno. Stejná provozní doba platí i pro vyhlídkové kolo.

Skvělý gastro zážitek vás čeká i na olomouckých Poděbradech, kde se v pátek a v sobotu můžete těšit na Après-ski. Čekají vás česko-německo-rakouské speciality, takže nebude chybět germknödel, apfelstrudel, kávové bombardino nebo hanácká specialita v podání grilovaných makrel! 

Večer můžete zajít na koncert do Bounty Rock Cafe. Od 20 hodin zde vystoupí Prague Queen - skupina interpretující nejslavnější hity skupiny Queen.

Sobota

09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
10:00 / Après-ski / olomoucké Poděbrady
11:00 a 17:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo
16:00 a 18:00 / Večerní vánoční prohlídky / zoo Olomouc
17:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / Bluesberg / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Silvestr - Nový rok

Také v sobotu se můžete vydat prozkoumat pohádkovou zoo nebo navštívit speciální večerní prohlídky areálu. A ani o bruslení nebude nouze. Vyrazit můžete k večeru na zimní stadion, nebo si vychutnejte celodenní bruslení na Tržnici, kde funguje i půjčovna bruslí. ;)

Na Poděbradech vás už od 10 hodin čeká Après-ski a kromě výše zmíněných specialit se od 12 hodin můžete těšit na vůbec první ročník zimních poděbradských her. Co všechno to obnáší? To přijďte zjistit. ;)

Moravské divadlo v tento den uvede v 11 a v 17 hodin inovovanou inscenaci Louskáček - Kouzelný příběh. Známý příběh Kláry a Louskáčka je rozšířený o motivy z Dickensovy Vánoční koledy. Během magické noci se chudý sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a rovněž se splněným přáním v podobě svého tatínka.

Večer můžete zajít na koncert do Bounty Rock Cafe. Od 20 hodin zde vystoupí v rámci tradičního předsilvestrovského večírku domovská formace Bluesberg.

Neděle - Silvestr

08:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Silvestrovský hrad / hrad Šternberk
11:00 / Grilování se šéfem Jirkou Holubem / olomoucké Poděbrady
12:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
14:00 / 40. Silvestrovský běh / Smetanovy sady
16:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
17:00 / Královský balet: Louskáček / kino Metropol
18:00 / Rockový Silvestr s The Madmen Group / Bounty Rock Cafe
23:55 / Oslavy Nového roku / ZRUŠENO / Olomouc

Pátek - Sobota - Silvestr - Nový rok

Poslední den v roce si můžete trošku zasportovat. Od ranních 8 hodin bude na zimním stadionu probíhat bruslení pro veřejnost. Bruslit se bude i od 12:30, vstupné je jednotné, za hodinu bruslení zaplatíte 50 korun a brusle se nepůjčují.

Kluziště na Tržnici a vyhlídkové kolo bude v provozu v tento den od 10 do 18 hodin, poté svůj provoz ukončí skrz silvestrovské oslavy. Následně budou obě atrakce opět v provozu od úterý 2. ledna 2024.

I s dětmi si můžete udělat výlet na silvestrovský hrad Šternberk. Prohlídky se uskuteční od 10 do 15 hodin, chybět nebude občerstvení a o hudební doprovod se postará flašinetář. Aktivní návštěvníci se mohou zapojit do závodu v orientačním běhu, start i cíl bude přímo na nádvoří hradu.

Krásnou silvestrovskou procházku si můžete udělat na olomoucké Poděbrady, kde vás od 11 hodin čeká grilování se šéfem Jirkou Holubem. Těšit se můžete na tataráky, burgery a spoustu dalších dobrot z grilu.

Nebude chybět ani tradiční Silvestrovský běh ve Smetanových sadech. Od 13 hodin začne u hudebního altánku prezentace účastníků a od 14 hodin odstartuje samotný závod. Ten nemusíte celý uběhnout, ale lze jej absolvovat i chůzí, na kolečkových bruslích, s kočárkem, na běžkách nebo třeba na trakaři. Vítané jsou i malé děti s doprovodem a pejskaři. Pro všechny jsou na výběr tratě o délkách 1300, 2600 a 5200 metrů. Startovné je dobrovolné.

Silvestrovský večer můžete strávit třeba v Bounty Rock Cafe, kde se od 18 hodin chystá Rockový Silvestr s The Madmen Group. Špičková brněnská formace zahraje Uriah Heep, Deep Purple, Black Sabbath, Creedence Clearwater Revival a mnoho jiných.

Po téměř deseti letech se nad Olomoucí měl opět rozzářit půlnoční silvestrovský ohňostroj. Události posledních dní však zasáhly do původních plánů na pořádání velkolepých oslav a město se rozhodlo silvestrovský ohňostroj zcela zrušit. Více podrobností zde →

Pondělí - Nový rok

09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
11:00 / Novoroční kýta / olomoucké Poděbrady
16:00 / Večerní vánoční prohlídky / zoo Olomouc
19:00 / Novoroční koncert / Reduta

Pátek - Sobota - Silvestr - Nový rok

Proč nezačít nový rok tím, že po vánočním cukroví, bramborovém salátu a silvestrovských chlebíčcích uděláme něco pro své tělo? Taková novoroční procházka či celodenní výlet má přeci jen své kouzlo a těšit vás může fakt, že při ní spálíte i nějaké ty kalorie. ;) Vydat se můžete třeba na Praděd, Kralický sněžník, nebo naopak na druhou stranu, směrem na Hostýnské vrchy. Krásnou rozhlednu najdete také na Kosíři a pokud dlouhé cestování a větší kopce nejsou nic pro vás, tak můžete zajít vůbec naposledy do pohádkové zoologické zahrady.

Procházku si můžete udělat také po olomouckých kostelích, kde jsou tradičně v povánočním období nainstalovány nejrůznější betlémy, které jsou k vidění většinou do svátku Tří králů, na některých místech dokonce až do Hromnic. Obzvláště děti budou nadšené z mechanického betlému v katedrále sv. Václava, kde se jednotlivé figurky pohybují. Naopak největší figurky uvidíte v jesličkách v kostele Zvěstování Páně na Dolním náměstí. 

No a pokud přeci jen potřebujete nějaký ten novoroční "vyprošťovák", tak by vám mohla přijít vhod novoroční grilovaná kýta a čočková polévka na olomouckých Poděbradech. No a podle pověry, když si na Nový rok dáte čočku, tak se vás po celý rok budou držet penízky. A to se vyplatí! ;)

 O slavnostní atmosféru Nového roku se postará také Moravská filharmonie, která v Redutě od 19 hodin chystá speciální Novoroční koncert. Společně si zde užijete jazzem okořeněné skladby plné překvapivých harmonií a necháte se vtáhnout do světa neodolatelných a chytlavých latino-amerických rytmů. 

Přejeme hezký víkend, bezpečného Silvestra a krásný vstup do roku 2024!