Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svatomartinské trhy ovládnou Horní náměstí

Tipy a názory

2.11.2018

Zuzana Doleželová

Na Horním náměstí v těchto dnech vyrůstá tradiční trhové městečko, které oživí centrum města od 9. listopadu. Svatomartinské trhy k Olomouci neodmyslitelně patří a i letos nabídnou kromě dobrého vína také pohodovou atmosféru a hudební program.

Program Svatomartinských trhů najdete ZDE →     

Celý program odstartuje v pátek 9. listopadu v 15:00 hudební skupina Cimbalbar, která bude hrát až do 20:00. A pokud počasí dovolí, může se už v tento den na Dolním náměstí poprvé bruslit! V sobotu pak Svatomartinské trhy pokračují v 11:00, kdy vystoupí cimbálová muzika Aleše Čecha. Program je připraven (podobně jako v pátek) až do 20:00. V neděli 11. listopadu v 11:00 se bude žehnat svatomartinskému vínu, o 11 minut později pak proběhne slavnostní přípitek. Až do 15:00 budou vystupovat Hudci z Kyjova, od 16:00 do 20:00 pak cimbálová muzika Krepina.

"Svatomartinské trhy jsou pro mě předzvěstí Vánoc. Vždy se celá rodina sejdeme, dáme si dobré víno, zajdeme společně na husu... Tak to je už několikátý rok a je to taková naše tradice, kterou nehodláme porušit ani letos," směje se Martina, která se chystá na náměstí vyrazit v neděli před polednem.

Během trhů nebudou na Horním náměstí chybět stánky s vínem, s ryze řemeslnými výrobky, regionálními pochutinami i oblíbeným punčem. Pořadatelem je společnost Kulturní Olomouc.

Po skončení Svatomartinských trhů už zůstanou prodejní stánky na svých místech. Na pátek 23. listopadu je totiž připraveno zahájení oblíbených Vánočních trhů Olomouc.

Foto: Jan Procházka

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH VÍN

Je stará několik století. Prokazatelně sahá do 18. století, do doby vlády císaře Josefa II. Hospodář měl na statku ukončenou sezonu, úroda byla posbíraná, upekla se husa a ochutnávalo se mladé víno. I dnes je ochutnávání v řadě restaurací spojeno právě s pečením svatomartinské husy. Každý, kdo si koupí lahev Svatomartinského vína, ochutná mladé víno a také podpoří vinařství na Moravě a v Čechách.