Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzim v datech: státní svátky, prázdniny, zajímavé události i pranostiky

Tipy a názory

24.9.2018

Autor: Zuzana Doleželová

Podzim s sebou tradičně přináší spoustu akcí . Vedle státních svátků a podzimních prázdnin se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé, restaurace nabízejí tematická menu... Přinášíme vám přehled toho, co k podzimu v Olomouci neodmyslitelně patří.

Foto: Jan Procházka

Pranostiky

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – tedy 23. září. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
- Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
- Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzim.
- Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
- Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
- Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
- Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
- V roce, ve kterém je mnoho žaludů, má býti studená zima s množstvím sněhu.
- Včas-li padá lupení, na rok pěkné osení.

Foto: Depositphotos.com

Začátek školního roku

Na podzim v mnoha zemích na světě začíná školní rok. Je to dáno historickými důvody, kdy děti pomáhaly při sklizni na statcích. Teprve když bylo sklizeno, mohly chodit do školy. 

Státní svátky a prázdniny

Na toto roční období připadají hned tři státní svátky.

28. září - Den české státnosti
Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935. Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo 24. března 2000. V tento den jsou zavřené obchody!

28. října - Den vzniku samostatného Československa
Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. V tento den jsou zavřené obchody!

29. a 30. října - podzimní prázdniny
Na všechny školáky čeká v pondělí 29. a v úterý 30. října vytoužené volno. Naplánujte si společně výlet, tady máme velký přehled, kam zajít v Olomouci a blízkém okolí.

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii
Tento svátek připomíná události spojené se  17. listopadem roku 1989, tedy se Sametovou revolucí. Letos si připomínáme už 29. výročí demonstrace proti komunistickému režimu, která odstartovala řadu událostí a změn završených pádem komunismu. V tento den jsou obchody otevřené.

Foto: Jan Procházka

Zajímavé akce a události v Olomouci

K podzimu v Olomouci patří spousta významných kulturních a společenských událostí. Zajít můžete také na svatomartinské víno či na hody, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a pečenou husičku nabízí takřka každá restaurace ve městě.

Podzimní festival duchovní hudby - 20. 9.-19.10.
Podzimní festival duchovní hudby vstupuje v tomto roce do svého jubilea - slaví 25 let. V souvislosti s tím připravilo jeho vedení program, který navazuje na dosavadní tradici, zároveň ale přináší řadu mimořádných koncertů. Více zde.

Flora Olomouc - podzimní etapa - 4.-7. 10.
Podzimní etapa oblíbené výstavy na Floře nabídne, jako již tradičně, velkou přehlídku ovoce a zeleniny, chybět nebude doprovodný program a oblíbené zahradnické trhy. Více o výstavě i programu se dočtete zde.

Olomoucké vinné slavnosti - 5. a 6. 10. 
Olomoucké vinné slavnosti probíhají od roku 2011. Na Horní náměstí jsou zváni jak vinaři z Moravy, tak i ze zahraničí, kteří nabízejí a prezentují svá vína za své sklepní ceny. Informace naleznete tady.

Komunální volby - 5. a 6. 10.
V těchto dnes se konají volby. Už víte, komu dáte svůj hlas? Tady je přehled všech politických stran a hnutí.

Halloween - 31. 10.
Tento den je u nás čím dál oblíbenější, zejména mezi malými dětmi, a tak se bude konat řada akcí, například vydlabávání dýní, maškarní, o kterých vás budeme informovat.

Slavnost vína - 9. 11. v 19:00
Největší akce moravského podzimu, jak se pyšní pořadatelé, se letos koná 9. listopadu v NH Collection Olomouc Congress. Těšit se můžete na bohatý program, na 150 druhů vín i na skvělý raut. Veškeré informace o akci naleznete na webu.

Svatomartinské hody - 11. 11.
11. listopadu slaví svátek sv. Martin a toto období je již tradičně svátkem husích hodů a svatomartinského vína, které si můžete vychutnat v mnoha olomouckých restauracích. Těšte se na náš tradiční velký přehled, po kterém se vám začnou sbíhat sliny. ;)

Foto: Jan Procházka

Během celého podzimu pro vás budeme sbírat informace o všech akcích a událostech, které se budou ve městě konat, a jejich přehled budeme pravidelně uveřejňovat v Kalendáři akcí.

Užívejte si krásné podzimní dny!