Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi v říjnu a o podzimních prázdninách: na drakiádu, Hurvínka, Jů a Hele nebo Štístka a Poupěnku

Tipy a názory

26.9.2018

Autor: Barbora Sísová

Přestože září nás ještě překvapilo velmi příjemnými letními teplotami, podzim se nezadržitelně blíží. Pokud jste si zvykla, že jste své dítě téměř půl roku oblékala do trička a kraťasů nebo letních šatiček, teď budete muset trochu vrstev přidat. Určitě vám přijde vhod, že v průběhu října probíhá v Olomouci a okolí hned několik dětských bazárků, takže podzimní a zimní oblečení zde koupíte přímo od maminek za mnohem nižší ceny než v obchodech. A k podzimu neodmyslitelně patří třeba také drakiády nebo Flora Olomouc. Vaše děti jistě potěší také obří legoráj, Štístko a Poupěnka nebo Festival pohádek, kde se představí Hurvínek nebo Jů a Hele. A přidáme také pár tipů, kam poslat děti na podzimní prázdniny.

Oblíbení Jů a Hele se představí v Divadle na Šantovce v rámci Festivalu pohádek. Na novou show se můžete přijít podívat 14. října. Oblíbení Jů a Hele se představí v Divadle na Šantovce v rámci Festivalu pohádek. Na novou show se můžete přijít podívat 14. října. Foto: Archiv pořadatele

Kam za kulturou

Neděle 7. října (10:00) / Štístko a Poupěnka – Jedeme na výlet / Kino Metropol
Neděle 7. října (10:00, 14:00) / Příběhy vodníka Česílka / Moravské divadlo
Neděle 7. října (15:00) / Hurvínkova cesta do Tramtárie / Divadlo na Šantovce
Neděle 14. října / Studio Damúza: Hlupáci z Chelmu / Divadlo hudby
Neděle 14. října / Veselá pouť Jů a Hele / Divadlo na Šantovce
Sobota 20. října (15:30) / Čtyřlístek v pohádce / Kino Metropol
Neděle 21. října / Hodina zpěvu ve zvěřinci (koncert Jaroslava Uhlíře) / Divadlo na Šantovce
Sobota 27. října (15:00)  / Princ Bajaja (a doprovodný program) / Divadlo Tramtarie
Neděle 28. října (15:00) / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie
Neděle 28. října (16:00) / Český Honza / Divadlo na Šantovce 

Kam za zábavou

Čtvrtek 4.neděle–7. října / Podzimní Flora / Výstaviště Flora
Čtvrtek 4. října (15:00–17:00) / Kreativní dílna - scrapbook / Knihovna města Olomouce
Pátek 5. října / Noc vědců / Pevnost poznání
Pátek 5. října (15:30–17:00) / Malá drakiáda / DDM Janského 1
Sobota 6. října (10:00–18:00)  / Den pro zvířata / Doubravský dvůr
Sobota 6.–neděle 7. října / Svět kostek / SŠP Rooseveltova
Sobota 6.–neděle 7. října / Světový den zvířat / ZOO Olomouc
Čtvrtek 11. října (17:00) / Turnaj v Osadnících / DDM třída 17. listopadu
Sobota 13. října (09:00–14:00) / Medvědův pohár / Poděbrady
Sobota 13. října (09:00–11:30) / Netopýr Jarda na podzim / Rozárium a Botanická zahrada
Sobota 13. října  / Zamykání točny s vyjížďkami zvláštních vlaků do okolí Olomouce / Hlavní nádraží
Sobota 13.–neděle 14. října / Tvořivá Olomouc / SŠP Rooseveltova
Sobota 13.–neděle 14. října / Záhada prokleté truhly / Hrad Sovinec
Čtvrtek 18. října (15:00–17:00) / Podzimní sousedské slavnosti / DDM Rožňavská 21
Sobota 21. října (14:00–16:00) / Drakiáda / Kulturní a informační centrum Velká Bystřice
Pátek 26. října (15:30–17:00) / Vyrob si svou stolní hru / DDM Janského 1
Sobota 27. října (14:00–18:30) / Večer duchů / ZOO Olomouc

Akce (nejen) pro rodiče

Úterý 2. října (18:00–20:00) / Babička nám kecá do výchovy, aneb jak ji máme vypnout?  / RC Olivy
Čtvrtek 11. října  (17:00–19:00) / Miminko a já aneb emoce v raně sourozeneckém vztahu / RC Olivy
Pátek 12. října (od 14:00), sobota 13. října (8:00) / Podzimní dětský bazárek / Orlovna Velká Bystřice
Pátek 12. října (9:00–18:00), sobota 13. října (9:00–12:00) / Horecký bazárek / Zasedací místnost Obecního úřadu v Horce nad Moravou 
Sobota 20. října (8:30–11:00) / Burza podzim / zima / RC Heřmánek
Úterý 23. října (16:00–17:30) / Podzimní bazar barefoot obuvi, nosících potřeb a látkových plen / RC Heřmánek

Kam na podzimní prázdniny

Pondělí 29.–úterý 30. října (08:00–16:00) / Sportovní podzimní prázdniny / DDM třída 17. listopadu
Pondělí 29.–úterý 30. října / Soustředění s badmintonem / TJ Milo
Pondělí 29. října (08:30–15:30 ) / Výprava za keškami / Hrubá Voda a okolí
Úterý 30. řjína (08:30–16:00) / S Evou v kuchyni / DDM Jánského 1

První říjnový týden (1. –7. října)

Podzim sice nepatří zrovna k oblíbeným ročním období, ale jednu výhodu přeci jenom má. Když fouká vítr, je to ideální čas na pouštění draků. A pokud nějaké to odpoledne proprší a vy potřebujete své dítě zabavit, můžete si draka sami vyrobit. V pátek 5. října jej pak můžete vzít předvést na Malou drakiádu, kterou pořádá Dům dětí a mládeže. Tato zahradní akce spojená s drakiádou je určena jak nejmenším dětem, tak  malým školákům a samozřejmě jejich rodičům. Aktivity na jednotlivých zábavných stanovištích budou inspirovány podzimní přírodou. Hlavním bodem programu bude malá drakiáda v blízkém okolí zahrady DDM. Za všechny soutěže a účast v drakiádě dostanou děti drobné odměny. Startovné na akci je 20 korun.
Od čtvrtku bude na výstavišti probíhat Podzimní Flora, kam můžete vzít také své děti. Hlavní expozice bude ve stylu prvorepublikové tržnice a stejně jako každý rok i letos vás čekají rozkvetlé památky.
Pokud vaše dítě zbožňuje lego, pak můžete o víkendu vyrazit do legového ráje, ve který se dočasně promění tělocvična SŠP Rooseveltova. Na co se můžete těšit? Připraveny pro vás budou dva přízemní sály přes plné LEGO modelů od desítek umělců nejen z ČR, ale letos poprvé i ze zahraničí.  Užít si můžete krásné statické, pohyblivé nebo i svítící LEGO modely postavené podle skutečných vzorů i podle nekonečné fantazie. Na základě předchozích zkušeností budou pro děti k dispozici ještě větší hrací koutky, soutěže o LEGO i zvýhodněné ceny stavebnic.
Jelikož 4. října oslavíme Světový den zvířat, je pro milovníky zvířátek o víkendu připraveno hned několik akcí. V sobotu můžete s dětmi vyrazit na výlet do Červenky, kde vás v Doubravském dvoře čeká spousta zvířátek, která předvedou, co umí. Těšit se můžete také na jarmark u rybníka, hudbu nebo hrátky pro děti. A po oba víkendové dny se bude slavit také v olomoucké zoo, kde bude pro děti připravena  podzimní vědomostní stezka, která vám poskytne spoustu informací a zpestří tak běžnou prohlídku.
Neděle v Olomouci patří jako vždy hlavně kultuře. Dopoledne můžete vyrazit společně do kina Metropol, kde vás čeká koncert pěveckého dua Štístko a Poupěnka, kteří přivezou svou novou show Jedeme na výlet. V prodeji je ještě několik posledních lístků v ceně 160 korun. Zakoupit si je můžete zde.  V Divadle na Šantovce odstartuje Pohádkový festival, který do Olomouce dostane nejoblíbenější dětské hrdiny. Jako první vás čeká Hurvínkova cesta do Tramtárie. V Moravském divadle je pro všechny děti připravena pohádka Příběhy vodníka Česílka.  

Legendární Hurvínek a Mánička se předvedou 7. října v Divadle na Šantovce. Legendární Hurvínek a Mánička se předvedou 7. října v Divadle na Šantovce. Foto: Archiv pořadatele
Hudební duo Štístko a Poupěnka vezmou děti na výlet rovněž 7. října. Hudební duo Štístko a Poupěnka vezmou děti na výlet rovněž 7. října. Foto: Archiv pořadatele

Druhý říjnový týden (8. .–14. října)

Ani druhý říjnový týden o dětské akce nebude nouze. V sobotu můžete vyrazit hned na dvě akce v režii Domu dětí a mládeže. Na Poděbradech bude pro vaše děti připraven Dětský trojboj o Medvědův pohár. Závod se skládá z kratičkého běhu (suchý slalom), jízdy na kole a opičí dráhy. Je určen pro úplně nejmenší děti (jízda na odrážedlech), ale i pro velké dravce, kterým jízda na kole nečiní žádný problém. V ceně startovného (100 korun)  je zahrnuto občerstvení pro každého závodníka. Pro fandící rodiče bude k dispozici zázemí s občerstvením a příjemným posezením. Druhá akce se odehraje také od 9:00 v Rozáriu. Pro děti od 4 let tu bude připravena tradiční podzimní stezka, tentokrát s netopýrem Jardou. Hravá a soutěživá stanoviště provedou účastníky podzimním Rozáriem a botanickou zahradou. Nakouknete do života netopýrových kamarádů, ponoříte se do barevného listí a prozkoumáte život v korunách stromů. Stezka je určena dětským kolektivům a menším dětem v doprovodu rodičů. Každý účastník dostane od netopýra Jardy malý dárek. Akce končí ve 12:30. Při trvalém dešti se akce nekoná. Start je u starého vchodu do Rozária (mezi tenisovými kurty). 
V pátek i sobotu můžete vyrazit hned na dva dětské bazárky (do Horky na Moravě a Velké Bystřici)  a nakoupit tu vašim dětem oblečení na podzimní a zimní sezonu. Prodávat tu budou samotné maminky oblečení po svých dětech a kromě oblečení zde možná narazíte také na hračky nebo další dětské vybavení.
Pro malé i velké milovníky vláčků je připravena každoroční akce Zamykání točny s vyjížďkami zvláštních vlaků do okolí Olomouce. Současně bude otevřeno i Muzeum Českých drah od 10:00 do 16:30.
Pokud máte doma spíše dítko, které rádo tvoří, pak by ho mohla zaujmout akce Tvořivá Olomouc, která proběhne po oba víkendové dny na SŠP Rooseveltova. Výstava je zaměřená na aktivní, kreativní trávení volného času, rukodělnou tvorbu dospělých, dětí i celých rodin. Nabízí širokou škálu technik, ukázky, dílny, workshopy a možnost nákupu materiálu i výrobků. Budete si moci vyzkoušet nejen malbu a kresbu na různé materiály, ale třeba také  tvorbu ze dřeva, z korálků, z vlny, plsti, látek, písku a mnoha jiných materiálů. Spoustu nápadů a materiálu si můžete odnést s sebou domů.
V neděli zavítají do Divadla na Šantovce všemi dětmi oblíbení Jů a Hele se svou novou show, v Divadle hudby se na vás přijdou podívat Hlupáci z Chelmu.

Třetí říjnový týden (15. října–21.října)

Také v sobotu 20. října mohou maminky vyrazit nakupovat chybějící podzimní garderobu pro své děti. Tentokrát bude dětský bazárek probíhat od 8:30 do 11:00 v Rodinném centru Heřmánek v Holici. Pořídit zde můžete nejen podzimní a zimní oblečení, ale třeba také obuv, sportovní potřeby nebo hračky.
V neděli 21. října můžete společně s dětmi vyrazit po obědě do Velké Bystřice, kde bude pro děti připraveno zábavné odpoledne spojené s pouštěním draků. Opět zde můžete ukázat, co váš dráček umí.
Pokud však počasí nebude venkovním hrátkám příliš přát, pak jistě oceníte také akce, které probíhají pod střechou. Tentokrát můžete vyrazit například na divadelní představení Čtyřlístek v pohádce, které v sobotu odpoledne nabídne Kino Metropol. V neděli do Divadla na Šantovce zamíří známý dětský písničkář Jaroslav Uhlíř se svou Hodinou zpěvu. Pokud tedy máte děti, které na těchto písničkách vyrůstají, pak byste zde rozhodně neměli chybět.

Čtvrtý říjnový týden (22. –28. října)

Velmi zajímavý bazárek proběhne v úterý 23. října opět v Rodinném centru Heřmánek. Tentokrát však bude zaměřen specificky na  barefoot obuv, nosící potřeby a látkové pleny. Pokud tedy sháníte něco z tohoto ranku, pak zde určitě pořídíte zajímavé kousky za velmi zajímavé ceny.
Poslední říjnový víkend v Divadle Tramtarie patří dětem, na programu jsou hned dvě pohádky -  v sobotu Princ Bajaja a v neděli pak O popleteném kouzelníkovi. Pokud by vám to nestačilo, můžete vyrazit ještě do Divadla na Šantovce, kde vás čeká pohádka Český Honza.

Kam o podzimních prázdninách (29. a 30. října)

Děti už chodí do školy téměř dva měsíce, a tak je čas na první pauzu v podobě podzimních prázdnin. Ty letos vychází na pondělí 29. a úterý 30. října. Pokud už jste své volno vyčerpali, a nebo si šetříte poslední zbytky na Vánoce, budete muset nejspíš vyřešit, co uděláte s vašimi dětmi. Dům dětí a mládeže pořádá hned několik příměstských táborů. Záleží na vás, jestli zvolíte Sportovní podzimní prázdniny, Soustředění s badmintonemVýpravu za keškami nebo kuchařskou dílničku S Evou v kuchyni.

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční v říjnu nebo ? Pak se nám ozvěte na mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme neustále aktualizovat tak, aby vám žádná zajímavá akce s dětmi neunikla.