Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní Flora Olomouc ožije ruchem Tržiště první republiky

Advertorial

24.9.2018

Autor: PR článek společnosti výstaviště Flora Olomouc

Podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc odkazuje svým pojetím a názvem Tržiště první republiky ke stému výročí státu a tradicím trhů na náměstích a návsích. Olomoucké výstaviště tak zaplní ve dnech 4. – 7. října ty nejlepší zahrádkářské výpěstky, festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem či podzimní zahradnické trhy. Olomoucké památky letos rozkvetou v barvách trikolory.

Právě výročí první republiky bude věnován 23. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc – Hortikomplex. Stěžejní expozice v pavilonu A Tržiště první republiky z pera autorky Ing. Pavlíny Švecové přenese návštěvníky do dob, kdy náměstí a návsi zaplavily povozy sedláků a vůně lákala do dobových krámků řezníků či zelinářů. Expozice v pavilonu A bude také přehlídkou produktů nejlepších tuzemských pěstitelů z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR.

Český zahrádkářský svaz představí mimo jiné i výstavu pomologů pod názvem Zemská výstava ovoce, kdy v duchu hlavní expozice vystaví historické odrůdy ovoce. Mimořádný program zde bude věnován 50 letům časopisu Zahrádkář.

Návštěvníci se mohou těšit na festival gastronomie a nápojů Olima v pavilonu E. Výstava dále nabídne taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenou degustací zkušených sommelierů na galerii v pavilonu A. Pavilon G bude hostit 15. ročník ochutnávek Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, soutěž Flora džem a Olima Cup - soutěž cukrářů a kuchařů.

TIP: Online vstupenky výhodně v předprodeji.

Nebudou chybět ani podzimní zahradnické trhy, které budou mít své místo v pavilonu H a na venkovních plochách Smetanových sadů, ani atrakce pro děti, burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení.  

Tematický doprovodný program bude jako vždy bohatý. Zkušení čeští floristé i začátečníci představí své umění ve floristické soutěži Flora Cup s tématy „Věnec pro neznámého vojína“ a Diplomatická kytice pro první dámu Slovenské republiky. Pro odborníky jsou připraveny seminář o šlechtitelství a také seminář o hmyzích škůdcích s uznávaným přednášejícím Ing. Petrem Martínkem, který připravujeme ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Zábavný doprovodný program láká na soutěž žáků základních škol v Dýňodlabání. Vydlabané dýně budou vystaveny v pavilonu H. Páteční a sobotní program s Receptářem pozve návštěvníky na koncerty populárních osobností Heidi Janků a Viktora Sodomy. Nedělní program završí Jiří Helán za doprovodu cimbálové muziky.

Součástí celostátní výstavy Flora Olomouc 2018, podzimní etapy je i projekt Rozkvetlé památky. Květy příznačně v barvách trikolory zaplaví tři olomoucké kostely a vyzdoben bude i sloup Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Miroslav Toman, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk.

Základní informace:

Na květinovou Floru se vyplatí cestovat vlakem ČD se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 % na zpáteční jízdné odkudkoliv v ČR. Zpáteční jízdenku se slevou VLAK+ je nutné si nechat označit razítkem ve stánku ČD ve foyer pavilonu A.  

Otvírací doba: 4. – 7. 10. denně od 9 do 18 hodin, v neděli od 9 do 17 hodin.

Online předprodej 120 Kč, na místě 150 Kč, rodinné vstupné online 250 Kč, na místě 300 Kč, děti 6 - 15 let 30 Kč, studenti/důchodci 80 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P 60 Kč, doprovod zdarma, hromadné školní výpravy vč. pedagogického doprovodu 20 Kč/os. Vstupenky je nutné předložit vytištěné, nebo dostatečně čitelné na chytrém telefonu (pouze u pokladny před pavilonem A). 

PR článek společnosti výstaviště Flora Olomouc