Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 18.3 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

Vladislav Kracík

* 2. ledna 1981, Nová Paka

Divadelní režisér, dramatik, pedagog a umělecký šéf Divadla Tramtarie.

Studoval divadelní vědu na olomoucké univerzitě a v roce 2004 se stal jedním ze zakladatelů Divadla Tramtarie, které v prostorách někdejšího hodolanského divadla navazovalo na tradici souboru Hořící žirafy.

S divadlem Tramtarie spojil celý život a stal se postupně společně s ředitelkou Petrou Němečkovou jedním z dvojice hlavních tahounů. Z amatérského souboru se Tramtarie propracovala k plně profesionálnímu divadlu se stálým souborem a zaměstnanci.

Jako autor stojí za celou řadou úspěšných her jako například Druhý život Veroniky či Hřeben Bruce Willise, napsal pro Tramtarii i celou řadu úspěšných pohádek. Jeho oblíbeným žánrem jsou divadelní adaptace filmů či románů. Publikum si jimi získal už v raných časech Tramtarie, kdy se hrály oblíbené Historky z podsvětí, na jeviště dostal i akční hrdiny jako Batmana či Brutální Nikitu.

V současné době se hraje jeho adaptace románu Emily Brontëové Na větrné hůrce či jeho Tři mušketýři. Své hry většinou i sám režíruje.

Jako režisér hostoval v Moravském divadle, v šumperském divadle, ve Zlíně a dalších městech.

Úspěšný je i jako režisér dabingu, stojí za českým zněním mnoha zahraničních filmů a seriálů.

Žije s partnerkou Markétou Rosendorfovou, která působí v Tramtarii jako grafička a scénografka. Mají spolu dvě děti. Bydlí v Hodolanech.