Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4.1 °C

Liga úspěšných - Jsme hrdí na úspěšné podniky v našem regionu

LIGA ÚSPĚŠNÝCH

13.4.2022 aktualizováno 24.10.2022 07:45

Jan Procházka

Že jsou v Česku jen montovny? Tento omyl se traduje už dlouho. A u nás na Olomoucku ho vyvrací desítky úspěšných společností. Ať už se jedná o průmysl, špičkové technologie, potravinářství či další obory, všude najdete podniky, které v něčem vynikají. Na Olomoucku jsou firmy, jejichž výrobky se vyvážejí do celého světa, firmy často jedinečné ve světovém kontextu, které jsou součástí klíčových dodavatelských řetězců pro světové giganty. Najdete tu firmy vybudované téměř z ničeho; dnes dosahující miliardových obratů. Máme tu prostě firmy, za nimiž stojí šikovní a podnikaví lidé. Firmy, v nichž se lidem rádo pracuje. Pojďte se s nimi seznámit. Společně s Okresní hospodářskou komorou Olomouc představujeme jeden takový podnik, na nějž můžeme být v regionu hrdí.

ZKW: V Olomouci se vyvíjejí špičkové světlomety pro auta hvězdných značek

Světlomety dělají auto. A špičková auta potřebují špičkové a stylové světlomety, které umí víc, než jen pouhé „svícení“. Na jejich vývoji se podílejí týmy inženýrů, kteří musí do puntíku splnit stále náročnější vrtochy automobilek. Možná to nevíte, ale oni špičkoví inženýři sedí v Olomouci, kde pod hlavičkou společnosti ZKW vyvíjejí světla pro luxusní BMW, Porsche, Jaguar třeba Rolls Royce. Je tu další díl seriálu Liga úspěšných, ve kterém společně s Okresní hospodářskou komorou Olomouc představujeme podniky a firmy, jež významem daleko přesahují náš region.

Přečtěte si celý článek →

IT firma Melzer: Jejich software QI řídí vodárny i výrobu autobusů

Jsou firmy, jejichž hodnota spočívá v technologiích, v obrovských továrních halách… A jsou firmy, jejichž hlavní hodnotou jsou lidé a – bez nadsázky – jejich mozky. Právě takovou společností je Melzer. Počátkem devadesátých let vyvinuli úspěšný systém Profi pro řízení firem, nyní stojí za popularitou informačního systému QI a zabývají se jeho implementací. Díky jejich systému fungují fabriky, vodárny i výroba autobusů. Firma Melzer letos slaví třicet let a do budoucna hledí i s vyhlídkou na druhou generaci úspěšného softwaru. Představujeme vám další díl našeho seriálu Liga úspěšných, ve kterém společně s Okresní hospodářskou komorou navštěvujeme firmy, jejichž význam zdaleka přesahuje náš region.

Přečtěte si celý článek →

Jedno auto za minutu. Robotické linky značky Chropynska jsou srdcem mnoha automobilek, navrhují se v Olomouci

Víte, jak se vyrábí auta? Většinu procesu dnes obstarávají špičkoví roboti, respektive celé robotizované linky. Svařit z hromady plechů takřka kompletní karoserii je úkol pro linky, které navrhuje a montuje společnost Chropynska. Není pochyb o tom, kde má hlavní stan. Málokdo ale zatím ví, že vývojové centrum, tedy místo, kde se celý komplikovaný systém montážních linek rodí, sídlí v Olomouci. Představujeme vám další díl našeho seriálu Liga úspěšných, který připravujeme společně s Okresní hospodářskou komorou Olomouc...

Přečtěte si celý článek →

Violoncella z 3D tiskárny míří z Přerova do celého světa

Že všechno zlé je pro něco dobré, rozhodně není prázdná fráze. V době covidové pandemie se to ukázalo mnohokrát. A rčení platí i na příběh přerovské firmy Sensio.cz, kterou vám představujeme v dalším dílu seriálu Liga úspěšných. Společnost původně vyvíjela pouze software. Spolumajitelé si spíše jako hobby koupili 3D tiskárnu, na počátku pandemie na ní tiskli nedostatkové obličejové štíty pro zdravotníky a později si, vlastně jen na zkoušku, pomocí tiskárny sestrojili elektrické violoncello. O dva roky později unikátní nástroj MyCello expedují do celého světa, sbírají mezinárodní ocenění a jak sami tvrdí, dobrodružství vlastně teprve začíná…

Přečtěte si celý článek →

Lorika CZ: Rodinná firma z Olomouce kraluje trhu průmyslové hygieny, dodává i do Texasu

Průmyslové utěrky, ale také ručníky, pracovní rukavice či židle do provozu. Zdánlivé maličkosti, ale ve skutečnosti věda, která může firmě ušetřit spoustu peněz. Největším dodavatelem těchto produktů v Česku je olomoucká rodinná firma Lorika CZ. “Už od roku 1993 rosteme s našimi zákazníky, snažíme se jim nejen dodávat kvalitní výrobky, ale současně být i partnerem,” říkají Jakub Krištof a David Martinek, už druhá generace vedení společnosti. Mimochodem, pracovní rukavice z Olomouce dodávají třeba do závodů firmy Continental v Texasu či Brazílii. Seriál Liga úspěšných vás seznámí s další úspěšnou firmou, jejíž činnost dávno přerostla region.

Přečtěte si celý článek →

Grizly.cz: Oříšky a další zdravé dobroty z Olomouce dobývají střední Evropu

Před sedmi lety začal v dětském pokoji Dominik Píchal balit první zásilky potravinových doplňků, oříšků a sušeného ovoce. Dnes má vlastní výrobní závod i rozsáhlé skladovací haly a jeho eshop Grizly.cz odbaví denně asi dva tisíce zásilek. Pod vlastní značkou vyrábí na šest stovek produktů, které online prodává v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Seznamte se s další olomouckou firmou, která v krátké době zdaleka přesáhla hranice regionu a ačkoliv míří vysoko, vše řídí z kanceláří v moderní hale v Chválkovicích. Grizly.cz.

Přečtěte si celý článek →

BP stavby: Není nám jedno, co po nás zůstane. Paskvil bychom nestavěli

Vlastně jsem stavební firmu nikdy nechtěl, usmívá se Petr Baštinec, jednatel stavební firmy BP STAVBY Morava, která, ač je na trhu “jen” šest let, patří v regionu mezi zavedené a za sebou (a před sebou) má řadu úspěšných projektů. Například rekonstrukci Kasemat na třídě Svobody, dostavbu BEA centra nebo nově projekt Šantovka living. Se všemi se snažím jednat na rovinu, to je asi základní know how mého podnikání, říká Baštinec...

Přečtěte si celý článek →

Brazzale Moravia: Italský parmazán z Litovle zákazníci milují, závod patří k největším na světě

Sýr Gran Moravia. Typický italský parmazán, který nejstarší italský sýrařský rod Brazzale vyrábí spojením tradičních postupů i moderních technologií v jednom z největších závodů na výrobu tohoto druhu sýra na světe v Litovli. Pod značkou Gran Moravia tu ale nevzniká jen oblíbený tvrdý sýr, ale i celá řada dalších produktů. A společnost, nebo spíše rodina, jejíž zkušenosti s výrobou sýra sahají až na počátek sedmnáctého století, mohutně rozšiřuje výrobní prostory, aby mohla uspokojit rostoucí poptávku.

Přečtěte si celý článek →

Excalibur Army: Špičková vojenská technika míří ze Šternberka do celého světa

Obrněná vozidla, tanky, ale také houfnice, raketomety nebo vyprošťovací technika. To vše se vyrábí ve šternberské společnosti Excalibur Army. Firma navázala na českou zbrojařskou tradici a špičkovou techniku odtud vyváží do celého světa. A kromě výroby a modernizace má i oddělení vlastního vývoje, specialisté tu zdokonalují řešení, která pomáhají chránit životy vojáků.

Přečtěte si celý článek →

Keestrack: Futuristické žluté stroje vznikají ve Šternberku od výkresu až po lak

Po celém světě najdete na stavbách, v dolech či skládkách ikonické žluté stroje s logem firmy Keestrack. Drtiče, třídiče a další sofistikovaná zařízení často i svým neotřelým designem připomínají technologie z říše sci-fi. Vyrábí se ve Šternberku, kde závod před dvaceti lety začínal v pěti lidech. Dnes je jich stokrát víc a firma neustále roste. Keestrack je jednou z mnoha společností, které vyvracejí zažitou fámu, že Česko je země montoven. Složité stroje o desítkách tisíc komponentů tu totiž vyrábí doslova od prvního šroubku, navíc je tu však i vyvíjejí.

Přečtěte si celý článek →

Ladislav Vitoul: Z rodinné vápenky udělal baťovský podnik

Vápenka Vitoul a její současný ředitel Ladislav Vitoul. Nelze se bavit o firmě a nezmínit jejího majitele. A nelze se bavit o Ladislavu Vitoulovi, aniž by přišla řeč na vápenku. Unikátní podnik patří jeho rodině už třetí generaci a už nyní se na převzetí chystá čtvrtá. Seznamte se s firmou, jaká v Česku nemá obdoby. A s jejím ředitelem, jehož život by vydal na román.

Přečtěte si celý článek →

V datových centrech i na Sibiři. Generátory olomoucké společnosti M.L.S. patří ke světové špičce

V odlehlých koutech planety, v Ghaně či na Sibiři, daleko od elektrické infrastruktury. Nebo v datových centrech Google či Microsoftu… Na zámořských lodích a mnoha dalších místech. Tam všude najdete generátory z Olomouce. Společnost M.L.S. Holice je vyrábí hned ve dvou fabrikách. Od těch docela malých až po obrovské, schopné dodávat tisíce kilowatt. Špičková výroba tu má tradici už přes čtvrt století a počet zakázek neustále roste.

Přečtěte si celý článek →

Hi-tech optické přístroje z Meopty slouží při výrobě čipů i displejů. Už dávno se tu nebrousí čočky

Výroba čipů, displejů a dalších složitých elektronických zařízení. Neobešla by se bez špičkových optických přístrojů, které jsou nejen “očima” sofistikovaných výrobních linek, ale umožňují i kontrolu celého procesu. Vyrábí je přerovská společnost Meopta, firma s téměř stoletou tradicí. Po revoluci se vydala novou cestou; už dávno se v ní nevyrábí jen čočky a dnes patří v mnoha oborech mezi světovou špičku. A míří výš.

Přečtěte si celý článek →

Vývěvy společnosti Edwards slouží v Intelu i hutích a pomáhají vědcům bojovat s covidem. Vyrábí se v Lutíně

Prakticky všude, kde je potřeba vakuum, setkáte se s výrobky společnosti Edwards. Ať už je to výroba chipů Intelu, elektronové mikroskopy či systém pro odplynění oceli, prostředí bez nežádoucích molekul zajišťují přístroje, které se vyvíjejí a vyrábějí v Lutíně. Řada z nich je naprosto unikátní, vyvážejí se proto do celého světa. Představujeme vám první z celé řady podniků, na které můžeme být právem v regionu hrdí.

Přečtěte si celý článek →