Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

IT firma Melzer: Jejich software QI řídí vodárny i výrobu autobusů

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #13

24.10.2022

Jan Procházka

Jsou firmy, jejichž hodnota spočívá v technologiích, v obrovských továrních halách… A jsou firmy, jejichž hlavní hodnotou jsou lidé a – bez nadsázky – jejich mozky. Právě takovou společností je Melzer. Počátkem devadesátých let vyvinuli úspěšný systém Profi pro řízení firem, nyní stojí za popularitou informačního systému QI a zabývají se jeho implementací. Díky jejich systému fungují fabriky, vodárny i výroba autobusů. Firma Melzer letos slaví třicet let a do budoucna hledí i s vyhlídkou na druhou generaci úspěšného softwaru. Představujeme vám další díl našeho seriálu Liga úspěšných, ve kterém společně s Okresní hospodářskou komorou navštěvujeme firmy, jejichž význam zdaleka přesahuje náš region.

Více informací o společnosti včetně nabídky volných míst najdete na jejich webových stránkách.

Elastický informační systém, nebo také centrální mozek firmy. Tak by se dal charakterizovat systém QI. „Naším posláním je jeho implementace. QI je totiž software ušitý na míru, není to něco, co si koupíte v krabici a nainstalujete na čtyři kliky,“ vysvětluje současný ředitel prostějovské společnosti Melzer Jiří Doležel. Přirovnání k centrálnímu mozku je na místě. Systém totiž zahrnuje prakticky veškerou agendu dané společnosti. „Vezměme si středně velkou firmu. QI se stará o účetnictví firmy, sklady, mzdy a docházku, zároveň se v něm řeší odvádění výrobních operací, plánování a řízení výroby a je v něm i veškerá dokumentace… Propojí prostě všechny agendy a výrazně tak usnadňuje práci,“ vysvětluje Doležel. Obrovskou výhodou podle něj je skutečnost, že jednotlivé části systému si mezi sebou předávají data a jednu verzi pravdy. „Když přijdeme k novému zákazníkovi, klidně používá šest i více různých systémů, které spolu nijak nekomunikují. Na docházku je jiný systém než na mzdy, výroba má zase svoje programy… Takže jedna data musíte navádět několikrát zas a znovu. Naše síla je v lidech, kteří mají obrovské zkušenosti. Naši konzultanti znají desítky, někteří i stovky firem, mají tedy obrovské know-how, jak věci dělat správně. Dokážeme proto analyzovat všechny procesy dané firmy, optimalizovat je a promítnout do QI. K tomu slouží třicet jedna modulů, z nichž použijeme samozřejmě jen ty, které zákazník potřebuje,“ konstatuje Doležel a dodává, že u řady zákazníků, zejména těch větších, se provádějí i úpravy systému přímo na míru. „Standardní náročnost projektu u nového zákazníka je mezi sedmi sty a sedmi tisíci hodinami práce,“ doplňuje Doležel.

Mezi zákazníky společnosti Melzer patří například Tokoz, výrobce zámků a zabezpečovacích systémů, firma SOR, jež vyrábí autobusy, nebo RD Rýmařov, kteří dodávají montované rodinné domy. „Specializujeme se i na vodárenství, náš systém řídí vodárny v Brně, v Šumperku nebo třeba v Karlových Varech,“ vypočítává Doležel.

Zprava: Jiří Melzer, zakladatel společnosti, Jiří Melzer ml. a Jiří Doležel.

Firma podle jejího ředitele stojí výhradně na lidech, kterých tu pracuje necelá padesátka. „Jinde mají drahé stroje, technologie, ale my máme naše mozky. Proto si lidí opravdu vážíme a nabízíme jim celou řadu benefitů,“ říká Doležel. Firma nedávno postavila nové sídlo, v němž mají zaměstnanci kromě zázemí na práci k dispozici i posilovnu nebo venkovní relaxační zónu. „Můžete si u nás zaboxovat, pěstovat jahody nebo pořádat konference z terasy na střeše,“ uvádí Jiří Doležel. Melzer také zavedl sedmihodinový pracovní den. „To se nám velmi osvědčilo. U nás se potřebujete maximálně soustředit a neznám nikoho, kdo to dokáže osm hodin v kuse. Než aby tu lidé museli být, když už hlava nefunguje na plný výkon, to ať si jdou raději domů hrát s dětmi. Dle mého soudu jsme v IT v regionu docela unikátním zaměstnavatelem,“ míní Doležel.

Firma stále hledá nové zaměstnance. „Aktuálně potřebujeme zkušeného projektového manažera se znalostí IT prostředí a neustále hledáme i analytiky a vývojáře,“ říká Jiří Doležel.

Melzer letos slaví třicet let. V roce 1992 společnost zakládali bratři Jiří a Jan Melzerovi. „Jirka pracoval ve výpočetním středisku OP Prostějov, takže měl blízko k IT. Když se postavili na vlastní nohy, vyvinuli software Melzer Profi, ještě pod operačním systémem DOS. Ten se stal úspěšným a pomohl vybudovat stabilní a prosperující firmu. Mimochodem, stále ho podporujeme, protože v některých starších společnostech jsou na něj prostě zvyklí, funguje jim a nechtějí se učit něco nového,“ usmívá se Doležel. Přelomový byl podle něj konec devadesátých let, kdy započal vývoj systému QI. „Bylo jasné, že budoucnost patří Windows, takže QI už vznikalo pro ně, a to s myšlenkou naprosto unikátního datového modelu. Postupně se vývoj od mateřské společnosti oddělil. Dnes vývojáři pracují o patro výš pod hlavičkou společnosti QI GROUP, centrálu potom mají v Brně,“ popisuje Doležel.

Firma nedávno v Prostějově vybudovala nové sídlo.

Firma Melzer prošla nedávno generační obměnou, zakladatel Jiří Melzer předal vedení právě Jiřímu Doleželovi. „Rozhodně se ale nestáhl do ústraní. Dál sleduje chod společnosti a podílí se i na vývoji nové generace QI, která přijde za pár let,“ říká Doležel a dodává, že do budoucnosti hledí s optimismem. Právě zmiňovaná nová verze systému totiž podle něj přinese špičkové inovace a pro zákazníky ještě větší efektivitu řízení.

Logo Melzer můžete najít i mezi sponzory a podporovateli různých dobročinných akcí. "Aby vyrostl mohutný a silný strom, je třeba mu zajistit dobré podmínky pro život. My jsme si toho vědomi a o náš pomyslný strom se s láskou staráme a dbáme na to, v jakém prostředí vyrůstá. To je i jeden z důvodů, proč podporujeme spolky, neziskové organizace či jednotlivce v nouzi a účastníme se nejrůznějších společenských výzev," říká k tomu Doležel. Firma tak podporuje třeba mobilní hospic, účastní se sbírek jako Český den proti rakovině, pomáhá záchranné stanici pro zvířata a zaměstnanci také pravidelně chodí darovat krev.

„Melzer je pro hodně lidí srdeční záležitost, což mě nesmírně těší. Chci, aby se lidé těšili do práce, a proto se jim snažíme budovat prostředí, které je založeno na respektu a vzájemné důvěře. Mám rád motto, že když se maká, úspěchu nelze zabránit. A u nás se maká,“ uzavírá s úsměvem Jiří Doležel.