Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo Olomouc se raduje z mláděte medojeda: Sice jsme ho neviděli, ale věříme, že tam je

Zprávy z regionu

23.6.2022

Autor: red

Všechno nasvědčuje tomu, že koncem května přišlo v olomoucké zoo na svět mládě medojeda kapského. Rozmnožení v zajetí představuje u této šelmy velkou vzácnost a i když za celý měsíc v zoo nikdo mládě nespatřil, tak všichni věří, že tam je.

Medojed kapský

Foto: zoo Olomouc

Chovatelských institucí medojeda kapského je v celém světě pouhých šestnáct, z toho jich je šest v Evropě. V Česku jsou tři a mezi ně patří i Zoo Olomouc. Rozmnožení medojedů v zajetí představuje velkou vzácnost. V olomoucké zoo se to však opět podařilo. "Mládě přišlo na svět 30. 5. 2022, nikdo ho ale doposud neviděl. Matka Kali ho velmi pečlivě střeží ve své budce, dává však
o sobě vědět charakteristickým hlasem," uvádí zooložka Libuše Veselá. Rodiče jsou stejní jako u předchozích dvou mláďat - jedná se o původní pár, který přišel do olomoucké zoo v roce 2018. "Samička narozená v roce 2021 právě odcestovala do Safari Parku Dvůr Králové, kde s tamním samcem vytvoří záložní chovný pár v rámci republiky, neboť zvířata v ostatních zoo jsou již vzhledem k věku za hranicí reprodukčních schopností," dodává Libuše Veselá. Olomoucká zoo prozatím odchovala celkem tři mláďata.

Medojed kapský

Původ označení pochází z latinského mellivora-mel (med) a voro (žeru, hltám). S touto kunovitou šelmou bychom se tváří v tvář mohli setkat nejen v Africe, ale také v částech jižní Asie. Samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu cca 15 kg. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také i při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Svalnaté přední končetiny má obdařené drápy dlouhými až 5 cm. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt. Jedná se o zvíře aktivující převážně v noci. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. V zajetí se může dožít až 26 let, ve volné přírodě podstatně méně.

Zajímavosti

Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi-zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. Úzce spolupracuje s ptákem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá, zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce. Pozoruhodné je u medojeda i období páření. Samice v říji se pozná neochvějně-páří se téměř nepřetržitě 1-2 dny.