Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zoo Olomouc otevřela novou terarijní expozici. U východu tak můžete potkat gekony, užovky i obří kobylku

Zprávy z regionu

22.5.2023

Autor: red

Teraristika nebyla pro Zoo Olomouc nikdy hlavní doménou, ovšem podobně jako je tomu s narůstajícím zájmem veřejnosti o toto chovatelské odvětví, situace se postupně mění i v zoo a plazi, obojživelníci i různí bezobratlí si tak pomalu ale jistě nacházejí cestu do expozic. Tou nejnovější, a zároveň pomyslným rozloučením s návštěvníkem, je kolekce celkem devíti nádrží nacházející se v prostorách východu ze zoo.

Foto: zoo Olomouc

"Díky navázané spolupráci se značkou Repti Planet, která nám velmi ochotně poskytla terária a vybavení, jsme v tomto roce mohli otevřít další terarijní expozici. Věříme, že návštěvníkům udělá při odchodu ze zoo radost pohled na zarostlé nádrže i s jejich novými obyvateli. Potkáte se tu například se čtyřmi druhy žab – ropuchou colorádskou, pipou brazilskou, rákosničkami či létavkami, nechybí ani plazi jako užovky ostronosé, blavor žlutý, felsumy, gekoni obrovští a jeden druh rovnokřídlého hmyzu-obří kobylka Siliquofera grandis z Nové Guinee. To, co tu nyní vidíme, by ale nevzniklo bez přičinění celého kolektivu našich teraristů a pracovníků údržby," uvádí vedoucí vzdělávání a dlouholetý terarista Pavel Javůrek.

Terarijní expozice v zoo Olomouc byly v počátcích velmi skromné, jednalo se o jednu až dvě nádrže umístěné v Pavilonu opic, kde se chovaly želvy. Druhou terarijní expozicí v zoo bylo vivárium postavené v roce 1966 pro krokodýly, leguány a jiné plazy, kteří byli darovaní přímo z Kuby. K dalšímu rozvoji teraristiky došlo až v roce 1979, kdy přibyly čtyři nádrže v Pavilonu šelem. O opravdovém rozmachu můžeme mluvit až kolem roku 1992, v té době ošetřovatel Milan Kořínek začal pod hlavičkou zoo budovat místo původních nádrží celkem 13 terárií různých velikostí, včetně jedné větší s krokodýly čelnatými. V té době se také začali plazi v olomoucké zoo poprvé rozmnožovat. Tato expozice však musela ustoupit stavbě akvária pro žraloky a v roce 2003 byla přesunuta v podobě devíti nádrží do Pavilonu žiraf. V Pavilonu šelem z téhož důvodu vzniklo v roce 2001 nové velké akvaterárium pro krokodýly.

"V roce 2004 jsme ještě zprovoznili čtyři menší terária v Jihoamerickém pavilonu. Následně až do roku 2018 panovala mírná stagnace. Teprve s nově otevřeným Pavilonem Kalahari přibylo dalších devět nádrží. V covidovém roce 2020 jsme pak měli možnost rozšířit o dalších sedm středně velkých terárií, dvě insektária a jednu velkou nádrž stávající expoziční část Pavilonu žiraf. V roce 2022 jsme do téže místnosti ještě umístili další insektárium a terárium pro korálovky. Aktuálně tak návštěvník i s nově otevřenou expozicí ve východu potká v areálu celkem 46 terárií, která obývají různé druhy plazů, obojživelníků či bezobratlých," dodává mluvčí zoo Olomouc Iveta Gronská.