Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Znovuotevřené Vlastivědné muzeum láká na prodlouženou výstavu Českých korunovačních klenotů

Kultura

10.6.2021

Autor: red

Včera bylo slavnostně znovuotevřeno Vlastivědné muzeum a výstava České korunovační klenoty na dosah. Akce proběhla za účasti "krále" Jana Čenského, radního pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje Jana Žůrka, rektora UP Martina Procházky a dalších hostů, v sále Václava III. Večerem provázel Petr Salava.

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Výstava korunovačních klenotů patří k největším lákadlům, které aktuálně nabízí Vlastivědné muzeum. To má po pauze, vynucení vládními opatřeními, opět otevřeno. Zmiňovanou výstavu dokonce rozšířilo, k vidění je kromě přesných replik Svatováclavské koruny, žezla a jablka i svatováclavský meč či husitské zbraně.

"Před bezmála pěti lety proběhla ve Vlastivědném muzeu jedna z návštěvnicky nejúspěšnějších výstav "České korunovační klenoty na dosah". Vzhledem k výborným ohlasům a četným žádostem návštěvníků, jsme se rozhodli uvést pokračování této výstavy. U výstavy představíme mnoho nových exponátů a došlo ke kompletní změně většiny doprovodných textů, návštěvu lze proto doporučit i zájemcům, kteří viděli již výstavu před pěti lety," uvádí ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

Návštěvníci se mohou opět těšit na mistrovské repliky českých korunovačních klenotů z dílny Jiřího Urbana, které budou ovšem k vidění v kompletně celé sestavě. Součástí výstavy budou i repliky původního gotického královského jablka a žezla, které jsou uloženy ve Vídni a zároveň i replika Svatováclavského (korunovačního) meče. "Výstava se bude dále věnovat příběhu 22 korunovaných panovníků, které doplní i další exponáty jako je kopie Pražského Jezulátka s kopií šatiček vyšívaných Marií Terezií, replika Řádu zlatého rouna a mnoho dalšího," dodává Holásek.

Foto: Jan Procházka

Výstava České korunovační klenoty na dosah je momentálně ve Vlastivědném muzeu prodloužena až do 15. srpna 2021. 

Zajít můžete i na výstavu Jiří Louda – Život mezi erby, která připomíná bohaté dílo i životní osudy významného českého heraldika, knihovníka a v neposlední řadě účastníka československého zahraničního odboje 2. světové války. Tuto výstavu muzeum rovněž prodloužilo do 15. srpna 2021.