Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zimní stadion čeká v příštím roce rekonstrukce střechy. Začít by se mělo v dubnu

Zprávy z regionu

13.8.2020

Autor: red

Na pondělním zasedání se členové městské rady zabývali otázkou rekonstrukce střechy olomouckého zimního stadionu, kde se kromě extraligového hokeje hraje také hokej mládežnický, amatérský a sledge-hokej, dále se zde odehrává krasobruslení či bruslení veřejnosti. V příštím roce by se tak mělo začít s rekonstrukcí střechy zimního stadionu, která by měla být v souladu i s budoucí plánovanou výstavbou multifunkční haly.

Foto: Jan Procházka

Letos v dubnu se uskutečnil stavebně technický průzkum střešní konstrukce Zimního stadionu v Olomouci. Autor průzkumu uvedl, že je možné střešní plášť využívat ještě do poloviny roku 2021 za podmínky provedení určitých dílčích oprav. Ty už byly zajištěny odborem cestovního ruchu, sportu a kultury. Pro provoz haly v dalších letech už ovšem muselo vedení města zvolit jasné řešení. "Chtěli jsme, aby to bylo řešení koncepční a přitom realistické," konstatoval primátor Mirek Žbánek.

Odbor investic proto připravil pro radní tři varianty řešení stavu střechy. Nejlevnější z nich, za celkem asi 30 milionů korun, počítá s opravou a hlavním materiálem dřevem. Šlo by ovšem o provizorní řešení, protože s takto opravenou střechou by nemohla následně pokračovat rekonstrukce dle původního projektu Multifukční haly Olomouc architekta Roberta Štefky. Naopak nejdražší varianta, která počítá nejen s rekonstrukcí, ale i se zvednutím celé střechy, by stála podle podkladů přibližně 102 miliony korun. Náklady totiž zvyšuje nutnost vyřešit nově nakládání s dešťovou vodou a vybudování rezervoárů.

Kompromisní třetí možnost počítá s tím, že by nová střecha byla vytvořena z trvanlivějšího materiálu, než je dřevo. Jako vhodné z pohledu ceny, kvality i rychlosti provedení bylo navrženo využití trapézového plechu s minimální minerální izolací pro kotvení hydroizolace. Toto řešení by umožňovalo v budoucnu i navýšení tepelné izolace a hlavně umožní pokračování rekonstrukce stadionu podle původního projektu. Doba realizace by se poměrně zkrátila vzhledem k možnostem jednodušší montáže do zhruba tří měsíců. Tato varianta bude stát necelých 60 milionů korun. Právě toto řešení získalo nakonec v radě města největší podporu.

"Důkladně jsme se zabývali všemi variantami, promýšleli jsme jak budoucnost zimního stadionu, tak i situaci rozpočtu města, a nakonec jsme se přiklonili k variantě rekonstrukce střechy pomocí trapézového plechu. Klíčové pro mne je, že tento krok je vlastně začátkem rekonstrukce stadionu a umožní pokračování podle projektu multifunkční haly," zdůraznil primátor Mirek Žbánek. "Hledali jsme i takové řešení, které co nejméně omezí fungování haly a sportovních klubů, které se bez ní neobejdou, samozřejmě včetně extraligových hokejistů," doplnil investiční náměstek Martin Major.

Realizační projekt změny opravy střechy by byl dokončen letos v listopadu. Pokud půjde vše dle předpokladů, v dubnu 2021 by se mohlo přistoupit k realizaci. Po nynějším rozhodnutí rady města už budou zahájeny projekční práce.

"Schválený krok je v souladu s myšlenkou postupovat při rekonstrukci haly po etapách. Současně se připravuje i výstavba druhé ledové plochy podle platného územního rozhodnutí. Pokud jde o projektovou dokumentaci celkové rekonstrukce haly, ta je dosud na stavebním úřadě, protože musela být opakovaně doplňována kvůli změnám legislativy a požadavkům dotčených orgánů státní správy. Mimochodem, dokladem o měnících se podmínkách byl i požadavek na nové osvětlení, aby se vůbec mohla v Olomouci v příští sezoně hrát extraliga," uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta. Proto byla před pár týdny dokončena instalace nového osvětlení v hodnotě cca 5 milionů korun, byť původně byl tento krok logicky plánován až po rekonstrukci střechy. Technologie, použitá při instalaci osvětlení, byla proto zvolena tak, aby při chystané rekonstrukci střechy umožnila snadné odpojení a následně zase navrácení nových světel.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip