Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima v datech: vánoční trhy, zajímavé události, prázdniny, státní svátky i pranostiky

Zima v datech

17.11.2022 aktualizováno 15.12.2022 13:25

Lenka Šťastná

Zima s sebou tradičně přináší spoustu hezkých akcí. Vedle vánočních svátků a s nimi spojenými prázdninami se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Pojďme si společně připomenout, co k zimě v Olomouci neodmyslitelně patří. ;)

Pranostiky

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, který na severní polokouli zpravidla připadá na 21. prosince (letos se tak stane přesně ve 22 hodin a 49 minut) a končí jarní rovnodenností 21. března. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik, zde přinášíme ty nejzajímavější:

- Čím chladnější zima, tím teplejší léto
- Dokud vlaštovička nezašveholí, jaro nebude
- Jsou-li dlouho šišky na stromě, zima stálá nebude
- Není-li v zimě sníh, nebudou v létě houby
- Bílé Vánoce, zelené Velikonoce
- Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný
- Lucie noci upije
- Nový rok přidá krok
- Jak na Nový rok, tak po celý rok
- Na Tři krále o hodinu dále
- V lednu moc sněhu, v červnu moc sena

Advent

Jako Advent se označuje období čtyř nedělí, které předcházejí vánočním svátkům. Jestliže vychází Štědrý den na neděli, pak je zároveň čtvrtou adventní nedělí. To nás čeká ale až v příštím roce. ;)

Adventním nedělím se říká železná, bronzová, stříbrná a zlatá a letos připadají na 27. listopadu, 4., 11. a 18. prosince. Ve většině domácností se pak dodržuje adventní zvyk - a to zapálit každou neděli jednu ze svíček na adventním věnci. Podle tradice by se svíčky měly zapalovat proti směru hodinových ručiček a každá z nich má určitou symboliku. První svíčka značí naději, druhá mír, třetí přátelství a čtvrtá lásku. Někdo podle tradice přidává do věnce i pátou svíci, která má bílou barvu - zapálí se na Štědrý den po setmění a symbolizuje Krista.

K adventu neodmyslitelně patří i vánoční výzdoba a také se začíná péct cukroví.. ;)

Foto: Depositphotos.com

Státní svátky a prázdniny

V letošním roce si o Vánocích nadbytek volna zrovna neužijeme. Většina státních svátků totiž připadá na víkendové dny...

Vánoční prázdniny - 23. prosince 2022 až 2. ledna 2023
Vánoční prázdniny začínají v pátek 23. prosince 2022 a školáci letos budou doma celých 11 dní - do lavic opět usednou až v úterý 3. ledna 2023. 

Štědrý den - sobota 24. prosince
Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška. V tento den se rodiny navštěvují, zdobí se vánoční stromeček. Mezi tradice, jež jsou se Štědrým dnem spojené (a dodržovaly se zejména v dřívějších dobách), patří postní oběd, rozkrajování jablíček, pouštění skořápek, lití olova, házení střevíce, pokládání šupin pod talíř a další. Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u sváteční tabule a podává se rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Obchody jsou většinou otevřené do 12:00.

První svátek vánoční - neděle 25. prosince
První svátek vánoční je oficiálním názvem pro Boží hod vánoční. Z pohledu liturgické tradice slaví západní věřící tento den jako narození Ježíše Krista. Pro většinu lidí znamená 25. prosinec příležitost k vánočním návštěvám. Obchody jsou zavřené.

Druhý svátek vánoční - pondělí 26. prosince
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle tradice by na stole neměla chybět husa nebo kachna. Obchody jsou zavřené.

Nový rok - neděle 1. ledna 2023
Nový rok je svátkem a oslavou začátku dalšího roku. V tento den si přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, papírové novoročenky už dnes velmi často nahradily sms a e-maily. Mnoho lidí si také dává novoroční předsevzetí. V tento den bychom neměli jíst nic, co létá nebo běhá, aby nám neuletělo či neuběhlo štěstí. Naopak častým novoročním pokrmem je čočka, která by nám měla zajistit, že se nás v novém roce budou držet peníze. V mnoha městech pak každým rokem bývá na programu novoroční ohňostroj. Obchody jsou zavřené.

Pololetní prázdniny - pátek 3. února 2023
Děti dostanou ve školách pololetní vysvědčení ve čtvrtek 2. února a v pátek si užijí volno. Do školy se vrátí v pondělí 6. února 2023.

Jarní prázdniny - 27. února až 5. března 2023
Také v letošním roce si obyvatelé Olomouce na jarní prázdniny počkají o něco déle. V okrese Olomouc jsou jarní prázdniny pro rok 2023 naplánovány až na přelom února a března, konkrétně od 27. 2. do 5. 3. 2023.

Foto: Jan Procházka

Zajímavé události

Vánoční trhy - 18. listopadu až 23. prosince 2022*
Bez vánočních trhů si centrum předvánoční Olomouce lze představit jen těžko. Olomoucké vánoční trhy patří k těm nejhezčím nejen v České republice. Tradičně se sem sjíždí lidé z širokého okolí i ze zahraničí, aby si užili pohodovou atmosféru v centru města, doplněnou kulturním programem, ale především aby si vychutnali všudypřítomný punč. A i v letošním roce chystají pořadatelé zajímavý program.
*Omezený počet stánků zůstane na Horním náměstí v provozu ještě v období 26. 12. až 1. 1. 2023.

Rozsvícení vánočního stromu - neděle 20. listopadu v 18:00
Vánoční strom se letos bude rozsvěcet v neděli 20. listopadu v 18:00. Jste zvědaví, jaké bude mít patnáctimetrová jedlička z Hluboček jméno? My také! O všem vás budeme informovat. ;)

Vánoční vyhlídkové kolo na Tržnici - 25. listopadu až 23. prosince 2022
V posledních letech si získalo sympatie návštěvníků velké vyhlídkové kolo, které se tyčí na ploše Tržnice. V provozu bude od první adventní neděle po celou dobu vánočních trhů, opět má uzavřené kabinky a tyčí se do výšky 30 metrů. 

Vánoční kino na Horním náměstí
V letošním roce se vůbec poprvé můžete těšit na pravidelné vánoční kino pod širým nebem, a to na obrazovce na Horním náměstí. Každé úterý se budou promítat klasické české pohádky a vánoční filmy. Postupně nás tak čeká: Jak si zasloužit princeznu, Nesmrtelná teta, Láska rohatá, Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Navíc ve středu 21. 12. je na programu projekce filmu Anděl páně a během posledního dne vánočních trhů, tedy v pátek 23. 12. uvidíte film O vánoční hvězdě. Projekce začínají vždy v 17 hodin.

Adventní čas na Olodvorku - 15. listopadu až 26. prosince 2022
Olodvorek na Dolním náměstí v předvánočním čase prokouknul a dýchá nádhernou adventní atmosférou. Mimo venkovního prostranství se letos otevře i nový prostor tzv. zimní galerie v interiéru přímo sousedícím s Olodvorkem. Ta bude sloužit jako zázemí pro besedy, přednášky, výstavy a využít ji pro zahřátí mohou i návštěvníci Olodvorku, kteří se zastaví na něco dobrého (legendární námořnický punč v nabídce samozřejmě nechybí). Kompletní kulturní program na Olodvorku i otevírací dobu se dočtete tady →

Dobropunč s Olomouc.cz - středa 14. prosince
Punč je v tomhle předvánočním čase jedním ze symbolů Olomouce. A může i pomáhat. Pokud zajdete ke stánku Dobrého místa pro život, tak máte jistotu, že peníze za váš kelímek poputují potřebným. Ve středu 14. prosince u něj najdete v rolích prodejců i nás z Olomouc.cz, a to od 11:00 do 16:30. Budeme se na vás těšit!

Prodej vánočních stromečků
Se začátkem adventu se opět na nejrůznějších místech v Olomouci začínají objevovat vánoční stromečky. A my, stejně jako každý rok, pro vás plánujeme zmapovat, na kterých místech narazíte na smrky, jedličky, ale i na borovice, a také, za jakou cenu. Náš přehledový článek vychází opět začátkem prosince. ;)

Kam na běžky?
V posledních letech jsme vám přinášeli také velký přehled zajímavých běžkařských tras, kam se vyplatí vyrazit na výlet. I letos se na tento přehled můžete těšit. ;)

Plesová sezona
Jestli si rádi chodíte zatancovat a plesy jsou pro vás na seznamu povinně navštěvovaných kulturních a společenských událostí, tak vás jistě potěší, že po dvou letech poznamenaných covidovými opatřeními to konečně vypadá, že nás zase čeká pestrá plesová sezona. Zajisté tedy oceníte přehled plesů, které se v Olomouci a okolí budou konat. My pro vás tyto informace už zjišťujeme a v nejbližší době se můžete těšit na náš přehled. ;)

Užívejte si krásné dny!