Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima v datech: státní svátky, prázdniny, Vánoce, zajímavé události i pranostiky

Tipy a názory

3.12.2021

Lenka Šimková

Zima s sebou tradičně přináší spoustu hezkých akcí. Vedle vánočních svátků a s nimi spojenými prázdninami se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Pojďme si společně připomenout, co k zimě v Olomouci neodmyslitelně patří. ;)

Pranostiky

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, který na severní polokouli zpravidla připadá na 21. prosince (letos se tak stane přesně v 17:00 hodin) a končí jarní rovnodenností 21. března. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik, zde přinášíme ty nejzajímavější:

- Čím chladnější zima, tím teplejší léto
- Dokud vlaštovička nezašveholí, jaro nebude
- Jsou-li dlouho šišky na stromě, zima stálá nebude
- Není-li v zimě sníh, nebudou v létě houby
- Bílé Vánoce, zelené Velikonoce
- Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný
- Lucie noci upije
- Nový rok přidá krok
- Jak na Nový rok, tak po celý rok
- Na Tři krále o hodinu dále
- V lednu moc sněhu, v červnu moc sena

Advent

Jako Advent se označuje období čtyř nedělí, které předcházejí vánočním svátkům. Jestliže vychází Štědrý den na neděli, pak je zároveň čtvrtou adventní nedělí. To nás čeká ale až za dva roky. ;)

Adventním nedělím se říká železná, bronzová, stříbrná a zlatá a letos připadají na 28. listopadu, 5., 12. a 19. prosince. Ve většině domácností se pak dodržuje adventní zvyk - a to zapálit každou neděli jednu ze svíček na adventním věnci. Podle tradice by se svíčky měly zapalovat proti směru hodinových ručiček a každá z nich má určitou symboliku. První svíčka značí naději, druhá mír, třetí přátelství a čtvrtá lásku. Někdo podle tradice přidává do věnce i pátou svíci, která má bílou barvu - zapálí se na Štědrý den po setmění a symbolizuje Krista.

Během období adventu se postupně začíná péct také vánoční cukroví. ;)

Foto: Depositphotos.com

Státní svátky a prázdniny

V letošním roce si o Vánocích nadbytek volna zrovna neužijeme. Většina státních svátků totiž připadá na víkendové dny...

Vánoční prázdniny - 23. prosince 2021 až 2. ledna 2022
Vánoční prázdniny začínají ve čtvrtek 23. prosince 2021 a školáci letos budou doma celých 11 dní - do školy se jde až v pondělí 3. ledna 2022. Nově vznikající vláda navrhla prodloužit letos kvůli covidu-19 vánoční prázdniny tak, aby začaly už v pondělí 18. prosince, nakonec se tak ale nestane.

Štědrý den - pátek 24. prosince
Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška. V tento den se rodiny navštěvují, zdobí se vánoční stromeček. Mezi tradice, jež jsou se Štědrým dnem spojené (a dodržovaly se zejména v dřívějších dobách), patří postní oběd, rozkrajování jablíček, pouštění skořápek, lití olova, házení střevíce, pokládání šupin pod talíř a další. Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u sváteční tabule a podává se rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Obchody jsou většinou otevřené do 12:00.

První svátek vánoční - sobota 25. prosince
První svátek vánoční je oficiálním názvem pro Boží hod vánoční. Z pohledu liturgické tradice slaví západní věřící tento den jako narození Ježíše Krista. Pro většinu lidí znamená 25. prosinec příležitost k vánočním návštěvám. Obchody jsou zavřené.

Druhý svátek vánoční - neděle 26. prosince
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle tradice by na stole neměla chybět husa nebo kachna. Obchody jsou zavřené.

Nový rok - sobota 1. ledna 2022
Nový rok je svátkem a oslavou začátku dalšího roku. V tento den si přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, papírové novoročenky už dnes velmi často nahradily sms a e-maily. Mnoho lidí si také dává novoroční předsevzetí. V tento den bychom neměli jíst nic, co létá nebo běhá, aby nám neuletělo či neuběhlo štěstí. Naopak častým novoročním pokrmem je čočka, která by nám měla zajistit, že se nás v novém roce budou držet peníze. V mnoha městech pak každým rokem bývá na programu novoroční ohňostroj. Zda tomu tak bude i letos závisí na aktuálních opatřeních. Obchody jsou zavřené.

Pololetní prázdniny - pátek 4. února 2022
Děti dostanou ve školách pololetní vysvědčení ve čtvrtek 3. února a v pátek si užijí volno. Do školy se vrátí v pondělí 7. února 2022.

Jarní prázdniny - 21. až 27. února 2022
Oproti loňskému roku si letos obyvatelé Olomouce na jarní prázdniny počkají o něco déle. V okrese Olomouc jsou jarní prázdniny pro rok 2022 naplánovány od 21. do 27. února.

Foto: Jan Procházka

Zajímavé události

Vánoční trhy - 19. listopadu - 26. listopadu
Bez vánočních trhů si centrum předvánoční Olomouce lze představit jen těžko. V letošním roce přišli jejich pořadatelé s řadou novinek, přesto si atmosféru vánočních trhů užili lidé jen týden. Náhlé nařízení vlády trhy doslova ze dne na den uzavřelo a řadě stánkařů, kteří na trzích prodávají vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky a různé další výrobky, tak zbyly oči pro pláč. Po intenzivních jednáních vedení města s pořadatelem zrušených Vánočních trhů i se zástupci hygienické stanice našli aktéři řešení - na náměstí bude fungovat Zimní jarmark.

Zimní jarmark - 3. až 23. prosince
Zimní jarmark odstartuje v pátek 3. prosince a nabídne produkty lidových řemesel, vánoční ozdoby, svíčky, věnce a chybět nebudou trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě s ohledem na vládní nařízení nabízeny nebudou. Současně bude na Horním náměstí zajištěn program v podobě představení tradičních řemesel, jako je umělecké kovářství či práce řezbářů, uvažuje se také o prezentaci dokumentů o lidových řemeslnících. Prodávat se budou i vánoční stromky a živí kapři.

Vánoční ruské kolo na Tržnici - 19. listopadu až 23. prosince
V posledních letech si získalo sympatie návštěvníků velké vyhlídkové kolo, které se tyčí na ploše Tržnice. V provozu bude opět po celou dobu zimních trhů a oproti loňskému roku má opět uzavřené kabinky a tyčí se do výšky 30 metrů. Ceny zůstávají stejné jako v předchozích dvou letech - dospělí zaplatí za jízdu 100 korun, nejmenší děti se pak povozí zdarma.

Adventní čas na Olodvorku
Olodvorek na Dolním náměstí v předvánočním čase prokouknul a dýchá nádhernou adventní atmosférou. Otevřeno je každý den od 14 do 22 hodin a zastavit se zde můžete na něco dobrého, legendární námořnický punč samozřejmě nechybí. ;) Navíc na místě vyrostl magický vánoční strom, který symbolizuje naději a poděkování zejména všem lékařům, sestřičkám a dalším zdravotnickým zaměstnancům. Každý, kdo by chtěl, může pod stromečkem nechat pro zdravotníky drobný dárek. Celou sbírku pak organizátoři z Plaveb Olomouc předají 23. prosince zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Prodej vánočních stromečků
Se začátkem adventu se opět na nejrůznějších místech začaly objevovat vánoční stromečky. Prodejci nabízejí převážně jedličky a smrky, se štěstím natrefíte i na borovice. Nabídka je sice veliká, ale stejně jako každý rok se vyplatí neotálet. Pokud stromek ještě nemáte, zjistili jsme pro vás, kde a za kolik ho můžete pořídit. :)

Lyžařská sezona
Loňská zima byla pro milovníky lyžování doslova utrpením. Vzhledem k opatřením byly sjezdovky uzavřené a na řadě skiareálů se vynechání zimní sezony značně podepsalo. Všichni tedy jistě doufáme, že letos už vláda skiareály nezavře a že si opět budeme moci vychutnat plnohodnotnou lyžařskou sezonu. A zatímco většina skiareálů se zahájením letošní sezony ještě vyčkává, tak na Dolní Moravě se bude lyžovat už od mikulášského víkendu! Situaci budeme bedlivě sledovat a až se bude blížit otevření dalších skiareálů, tak bychom pro vás rádi opět připravili přehled sjezdovek a lyžařských středisek v blízkosti Olomouce s pravidelně aktualizovanými informacemi o sněhových podmínkách a provozu vleků a lanovek. ;)

Kam na běžky?
V posledních letech jsme vám přinášeli také velký přehled zajímavých běžkařských tras, kam se vyplatí vyrazit na výlet. I letos se na tento přehled můžete těšit. ;)

Plesová sezona
S ohledem na koronavirová opatření v letošním roce neproběhla ani plesová sezona a pořadatelé větších plesů zatím stále neví, zda budou moci akce v novém roce uspořádat. O tom, jak to bude s plesy v roce 2022 vypadat, vás budeme samozřejmě informovat.