Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zima v datech: důležité události, státní svátky i zajímavé tipy

Zprávy z regionu

21.11.2019

Zuzana Doleželová

Zima s sebou tradičně přináší spoustu hezkých akcí. Vedle vánočních svátků a s nimi spojenými prázdninami se koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Přinášíme vám přehled toho, co k zimě v Olomouci neodmyslitelně patří...

Astronomická zima začíná zimním slunovratem, který na severní polokouli zpravidla připadá na 21. prosince. Končí jarní rovnodenností 21. března.

Foto: Daniel Mazáč

STÁTNÍ SVÁTKY A PRÁZDNINY

Vánoční prázdniny - 23. prosince 2019 až 6. ledna 2020
Vánoční prázdniny začínají v pondělí 23. prosince 2019. Jelikož je před nimi ještě víkend, tak letos budou dlouhé 16 dní - do školy se jde až v pondělí 6. ledna 2020.

Štědrý den - úterý 24. prosince
Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška. V tento den se rodiny navštěvují, zdobí se vánoční stromeček. Mezi tradice, jež jsou se Štědrým dnem spojené (a dodržovaly se zejména v dřívějších dobách), patří postní oběd, rozkrajování jablíček, pouštění skořápek, lití olova, házení střevíce, pokládání šupin pod talíř a další. Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u sváteční tabule a podává se rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Obchody jsou otevřené do 12:00.

První svátek vánoční - středa 25. prosince
První svátek vánoční je oficiálním názvem pro Boží hod vánoční. Z pohledu liturgické tradice slaví západní věřící tento den jako narození Ježíše Krista. Pro většinu lidí znamená 25. prosinec příležitost k vánočním návštěvám. Obchody jsou zavřené.

Druhý svátek vánoční - čtvrtek 26. prosince
O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle tradice by na stole neměla chybět husa nebo kachna. Obchody jsou zavřené.

Nový rok - středa 1. ledna 2020
Nový rok je svátkem a oslavou začátku dalšího roku. Bujaré oslavy začínají už na Silvestra 31. prosince. V tento den si přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, papírové novoročenky už dnes velmi často nahradily sms a e-maily. Mnoho lidí si též dává novoroční předsevzetí. V tento den bychom neměli jíst nic, co létá, aby nám neuletělo štěstí. V mnoha městech, stejně tak v Olomouci, bude na programu novoroční ohňostroj. Obchody jsou zavřené.

Pololetní prázdniny - pátek 31. ledna 2020
Děti dostanou ve školách pololetní vysvědčení 30. ledna a v pátek 31. ledna si užijí volno. Do školy se vrací v pondělí 3. února.

Jarní prázdniny - 3. až 9. února
Letos se na jarní prázdniny obyvatelé Olomouce mohou těšit už velmi brzy, prázdniny totiž začínají 3. února. 

Foto: Jan Procházka

ZAJÍMAVÉ UDÁLOSTI

Vánoční kluziště - 8. listopadu až 31. prosince
I letos si na Dolním náměstí můžete zabruslit! Ledová plocha je v provozu denně od 10:00 do 22:00. A pokud nemáte brusle, nezoufejte, na místě je možné si je zapůjčit.

Rozsvěcení vánočního stromu - pátek 22. listopadu v 18:00
Vánoční strom se letos bude rozsvěcet v pátek 22. listopadu v 18:00. Jste zvědaví, jaké bude mít jedenáctimetrový smrk z ulice V Křovinách jméno?

Vánoční trhy - 22. listopadu až 24. prosince
Olomoucké vánoční trhy patří k těm nejhezčím nejen v České republice. Tradičně se sem sjíždí lidé z širokého okolí i ze zahraničí, aby si užili pohodovou atmosféru v centru města, doplněnou kulturním programem, ale především aby si vychutnali všudypřítomný punč. Stalo se již tradicí, že trhy slouží jako místo setkávání s rodinou a přáteli. A letos přinesou i jednu pořádnou novinku - obří kolo na tržnici. Tady můžete sledovat, kdy se co na Horním i Dolním náměstí koná.

Advent v Oranžerii - 29. listopadu až 1. prosince
Nenechte si ujít adventní tvoření v historické Oranžerii. Vstup je zdarma, workshopy jsou zpoplatněny. Více zde.

Mikulášský program na Horním náměstí - čtvrtek 5. prosince
Ve čtvrtek 5. prosince se těšte na bohatý program pro děti. Chybět nebude ani ohňostroj v 18:30. Více zde.

Vánoce Flora 2019 - 12. až 15. prosince
I letos se na Výstavišti Flora uskuteční prodejní vánoční trhy se sváteční atmosférou. Program najdete tady.

Dobropunč s Olomouc.cz, ZZIP TV, ARES CZ - sobota 14. prosince
Punč je v tomhle předvánočním čase jedním ze symbolů Olomouce. A může i pomáhat. Pokud zajdete ke stánku Dobrého místa pro život, máte jistotu, že peníze za váš kelímek poputují potřebným. V sobotu 14. prosince u něj najdete v rolích prodejců nás z Olomouc.cz. A spolu s námi i naše přátele z televize zzip a reklamní společnosti ARES CZ. Od 11:00 do 22:00. Více si přečtěte tady.

Silvestr
V olomouckých podnicích i na náměstí se budou konat oslavy konce roku 2019. Kde budete moci přivítat rok 2020, se dozvíte v našem přehledu, který pro vás chystáme. ;)

Lyžařská sezona
Pokud milujete lyžování a vyrážíte rádi po práci nebo o víkendu do nedalekých lyžařských center, můžete se těšit na naše pravidelně aktualizované informace o sněhových podmínkách a provozu vleků a lanovek.

Plesová sezona
Jestli si rádi chodíte zatancovat a plesy jsou pro vás na seznamu povinně navštěvovaných kulturních a společenských událostí, určitě oceníte přehled plesů, které se v Olomouci a okolí budou konat. informace o plesové sezoně už pro vás doplňujeme.