Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zemědělská expozice v Arboretu Bílá Lhota vezme návštěvníky do časů, kdy na Hané vládly staré sedlácké rody

Zprávy z regionu

5.7.2022

Autor: red

Do časů, kdy na Hané vládly staré sedlácké rody, vezme návštěvníky nová Zemědělská expozice při Arboretu v Bílé Lhotě. Olomouckému Vlastivědnému muzeu, pod které arboretum spadá, se podařilo nashromáždit výjimečnou kolekci předmětů, které se dříve v zemědělství používaly. A to včetně velkých a často již polozapomenutých strojů jako je například secí či žací stroj nebo mlátička s lisem na slámu. Expozice je pro veřejnost otevřená od začátku července.

Foto: archiv VMO

Součástí expozice, která má vnitřní i venkovní část, je také jedinečná kočárová kareta ze začátku 20. století. Ta hospodáři sloužila jako dopravní prostředek při důležitých cestách - například do kostela, města anebo při slavnostních příležitostech. Dalším ze série ojedinělých exponátů je povříslovač Burco na výrobu slaměných povřísel. Ta se vyráběla zkrucováním z dlouhé obilné slámy, šlo o nezbytnou pomůckou při sklizni. Právě povřísly bylo posečené obilí vázáno do snopů. K vidění jsou i ukázky plodin pěstovaných jak v tuzemsku, tak v zahraničí. O opojnou paletu vůní se ve venkovní části expozice postarají bylinkové záhony s několika desítkami léčivých rostlin. Pro nejmenší návštěvníky je připravené obří pískoviště.

Pod venkovním přístřeškem budou moci návštěvníci obdivovat všechny velké zemědělské stroje, díky nimž sedláci celý proces pěstování obilí zvládli. Jde o secí stroj, obilní žací stroj s hrsťovačkou, mlátičku s lisem na slámu a žebřinový vůz pro odvoz sklizně z pole.

To vše doplňují další desítky předmětů spojených se zemědělstvím. Zajímavá je například kolekce včelařských nástrojů. Připomíná, že včely dříve představovaly důležitý prvek v celé řadě větších i menších hospodářství. A to jednak jako opylovači plodin, ale zejména jako zdroj medu a vosku, tedy surovin nezbytných pro chod domácnosti či využitých jako zdroj financí. Expozice nezapomíná ani na důležitost odborného vzdělávání v zemědělství, k vidění je tak ukázka školních modelů techniky užívaných ve školách.

Foto: archiv VMO

Lidé by však po prohlídce nové Zemědělské expozice neměli zapomenout ani na samotné Arboretum, jež je unikání přírodní památkou a současně sbírkou vzácných dřevin a bylin. Každá návštěva je zde neopakovatelným zážitkem, jelikož arboretum není nikdy stejné – každý rok, měsíc, a dokonce i týden přináší nová zákoutí, nově vykvetlé rostliny, barvy i vůně. Letošní jaro arboretum rozzářilo záplavou asi dvou tisíc nově vysázených cibulovin, se svými květy se vůbec poprvé pochlubilo i několik nových stromů a keřů. To ale není a nebude vše. Na svoji chvíli ještě čekají desítky trvalek. Návštěvníci se tak i zde mají rozhodně na co těšit.

Kromě těchto novinek jsou pro návštěvníky Arboreta připraveny kulturní akce. Důležitými termíny jsou 23. červenec a 27. srpen, kde je naplánované promítání v oblíbeném letním kině na jízdárně. Ve vstupní hale arboreta pak budou letos k vidění dvě výstavy. Od 3. července do 31. srpna půjde o výstavu s názvem "Krajinou mého srdce" Pavla Černoška, od 1. září do 30. října o "Mikrosvěty" Roberta Vlasáka.