UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Zdravý, chutný oběd bez masa za slušnou cenu ve všední den? Nikam nechoďte, nechte se obsloužit od Vegamenu
10.6.2015
Autor: Martina Burýšková
Dobrý oběd uprostřed pracovního dne je podstatná součást dne. Sami určitě dobře víte, co to udělá s vaší náladou, a někdy i pracovní morálkou, když vám v restauraci na oběd naservírují něco, co rozhodně není tím, čím by být mělo. To, že to nevypadá jako od televizního šéfkuchaře, by ani tak nevadilo, ale že vaše chuťové buňky zůstanou hrubě neuspokojeny, to je asi to nejhorší. Dorazit vás může už jenom fakt, když je vám z jídla těžko, nebo dokonce nevolno. V Olomouci máme hned několik skvělých restaurací, ale pokud jsou vaše chutě náročnější a s nimi také výživové požadavky vašeho těla, máme pro vás tip, jak to uprostřed pracovního dne zkusit prostě jinak. Zapřísáhlé masaře teď však bohužel musím zklamat – dneska masíčko určitě nebude. Pokud ale i přesto rádi vyzkoušíte něco nového, můžete si dnes s námi zpestřit svůj jídelníček. Naopak vegetariáni, vegani a fanoušci zdravého stravování jsou zde správně. Dnes se podíváme pod pokličku kuchyně Vegamenu.
Jak už samotný název vypovídá, vše, co si ve Vegamenu objednáte, bude z kategorie „vega“. Vegetariánské a veganské, a to znamená nejen bez masa, ale také snadno stravitelné, výživné a čerstvé. Pro ty z vás, kdo se stravujete vegetariánsky, to zřejmě nebude nic nového. Nejspíš jste si už zvykli sami připravovat jídlo do krabiček, protože najíst se v Olomouci kvalitně bez masa, není vůbec snadné. Restaurací tady máme nespočet, většina z nich zpravila ve všední dny nabízí polední menu, ale najít v této zúžené obědové nabídce bezmasé jídlo, navíc připravené podle větších výživových nároků, to je téměř nemožné. Tedy v centru města by se řešení našlo ještě tak v podobě Greenbaru, ale co dělat, když tuto jídelnu nemáte právě po ruce, nebo potřebujete oběd až do práce nebo domů a možná chcete také ještě něco jiného?
Koncept Vegamenu pro vás bude možná výhodou, pro jiné naopak. Můžete si nechat dovézt jídlo takříkajíc až pod nos, nebo si ho vyzvednout přímo v místě, kde se vaří, na Komenského ulici. Druhá varianta je přitom o něco cenově příznivější. Ušetříte tím čas, nikam nechodíte, což oceníte, obzvláště pokud pracujete na periferii Olomouce.
S čím však musíte určitě počítat, pokud se rozhodnete vyzkoušet, je nutnost objednat si jídlo předem – a to konkrétně předchozí den nejpozději do 13. hodiny. Důvodů je několik. Základem pokrmů jsou celozrnné obiloviny a luštěniny, a ty je nezbytné přes noc namáčet, ale faktem je i to, že jsou pokrmy vařeny z čerstvých surovin, i v biokvalitě. O jejich výběr a nákup se stará přímo provozovatelka Kateřina Šebestová, která zároveň pokrmy vaří a je-li potřeba, také ji potkáte za volantem vozu Vegamenu, když za vámi pojede s vaší objednávkou.
Za zrodem Vegamenu stála vlastní potřeba Kateřiny Šebestové mít v Olomouci možnost zajít si na oběd bez masa a se všemi živinami, které má jídlo obsahovat. "Nejsme zaměření jenom pro vegetariány, ale i pro lidi, kteří pečují o své zdraví a chtějí jíst kvalitní jídlo, to byl ten hlavní důvod našeho vzniku,“ říká provozovatelka a kuchařka Vegamenu v jednom Kateřina Šebestová.
A teď se pojďme podívat, co konkrétně tady na svůj talíř dostanete. Jak už bylo řečeno, základem jsou celozrnné obiloviny, luštěniny a sója nejlépe ve fermentované podobě, jako je například tempeh, sójová omáčka, používá se také tofu, a nezastupitelnou část má zelenina, samozřejmě v závislosti na ročním období. Své místo zde mají také vajíčka, mléko i mouka, obvykle celozrnná, vaří se i těstoviny, nebo karbanátky, nesmažené, ale pečené, které se prý těší velké přízni strávníků.
Realita pak vypadá asi takto: polévka květáková, na hlavní jídlo kroupové rizoto se žampióny a odpolední svačinka z tortilly plněné luštěninovou směsí. Takové je například dnešní menu. Co se bude podávat zítra nebo v pátek, se můžete podívat do jídelníčku Vegamenu zde. Ten je zveřejňován vždy na celý týden.
Milovníky sladkého pak určitě potěší, že v plánu jsou také sladké dezerty ve zdravém duchu, ideální k dopolední kávě.
Ceny zdravých vegaobědů, jak se sami přesvědčíte, jsou přitom na Olomouc standardní. Polévka za 25 korun, hlavní jídlo za 85 korun. Výhodnější cenu budete mít, objednáte-li si obědové menu – obojí dohromady dostanete za 95 korun. A pak je tu ještě odpolední svačinka za 45 korun. A ten, kdo by to všechno chtěl dohromady, to má za 130 korun. Minimální cena pro rozvoz je právě 130 korun, takže pokud nechcete celé odpolední menu, vyplatí se vám objednat si společně s někým dalším. Při osobním odběru pak na obědovém měnu ušetříte 16 korun, takže i to má své výhody. Ceník najdete zde.
Pokud bydlíte nebo pracujete poblíž provozovny na adrese Komenského 22, pak vás bude určitě zajímat, kdy si pro jídlo můžete dojít – ve všední dny od 11 do 13 hodin. V případě potřeby a domluvy na vás i chvilku počkají. Rozvoz probíhá ve stejnou dobu.
Teď už zbývá jen popřát vám dobrou a zajímavou chuť. ;-)
Autor článkuMartina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Daja patchwork
Katalog firem » Obchod » Metrový textil, látky, patchwork
Bavlněné látky a pomůcky pro patchwork. Největší výběr látek v Olomouci a okolí. E-shop i prodejna. Určitě stojí za to nás navštívit. Prodejna je v centru Olomouce.

DNES
V rámci Olomoucké muzejní noci se můžete těšit i na noční jízdy historickým motoráčkem
DNEŠEK
DNES
Dnešek: ORk v Bounty, Královny v Sedmičce
Sport
14.5.2025
Sigma spláchla Spartu, má druhý pohár v historii
Kultura
14.5.2025