UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Zákusky i závan historie: muzeum láká
na výstavu prvorepublikových cukráren
5.12.2012
Autor: Jan Procházka
Vlastivědné muzeum připravilo opravdu voňavou výstavu. Návštěvníky zve na procházku po historii olomouckých prvorepublikových cukráren, zavede je ale také do výroby a alespoň očima jim dá ochutnat zákusky, připravené podle původních receptur.
Už tu bylo ledacos, Historické cukrárny, jak se jmenuje nejnovější výstava, ještě ne. Právě ty mohou návštěvníci Vlastivědného muzea obdivovat a objevovat. "Výstavu jsme zčásti převzali od společnosti Letohrádek Mitrovských z Brna, zbytek jsme doplnili vlastními nebo vypůjčenými exponáty," prozradil ředitel muzea Břetislav Holásek. Podle kurátorky Hany Jabůrkové nebylo lehké některé exponáty získat a stálo to i hodně cestování. "Podařilo se nám ale například na jižní Moravě vypátrat příbuzné legendárního cukrářského rodu Dejmal, kteří nám zapůjčili některé historické náčiní, ochotní byli i příbuzní a dědicové dalších olomouckých cukrářů," nastínila Jabůrková, podle které v Olomouci za časů první republiky měly cukrárny velkou tradici. "Bylo jich tu opravdu hodně, zdaleka ne každý ale dosáhl proslulosti právě Dejmala, který platil za evropskou špičku a jeho podnik si pochvalovaly i hvězdy jako třeba Oldřich Nový," poznamenala Jabůrková.
Kromě drobných podnikatelů ale v Olomouci vzkvétal i velký cukrárenský průmysl. "Každému se vybaví Zora, ale bylo tu ještě dalších pět velkých firem, o kterých se dnes moc neví," prozradila Jabůrková a dodala, že historii těchto podniků přibližuje několik panelů s texty a fotografiemi, které doplňují původní exponáty: obaly, dózy, krabice, etikety a různé další předměty.
Součástí expozice je také historické náčiní, které se v cukrářství používalo: různé válečky, formičky či přístroje, o kterých už dnes málokdo tuší, k čemu původně sloužily.
Návštěvníky zaujmou i zákusky, dorty či bonbony, připravené podle původních receptur. "Na pohled jsou nádherné, ale kdo by si chtěl kousnout, musel by hned běžet k zubaři. Všechno je to vysušené a tvrdé jako kámen," usmívala se kurátorka na otázku, zda se nebojí, že po návštěvnících zbudou jen drobečky.
Výstava bude ve Vlastivědném muzeu k vidění až do 20. ledna.
Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka
Restaurace Montexas - momentálně zavřeno
Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace
Tak jednoduché, ale velmi náročné jsou naše cíle: 1. Abyste se u nás najedli lépe než doma nebo vedle. 2. Abyste od nás odcházeli s pocitem, že se chcete k nám vrátit. 3. Abyste se u n...

DNES
Cirk La Putyka i Losers Cirque Company míří do Smetanových sadů. Cirkuzkus nabídne i akrobatické workshopy
Zprávy z regionu
14.6.2025
Zoo Olomouc otevřela Bábovku. V unikátní voliéře můžete zblízka pozorovat africké ptáky
Kultura
13.6.2025
Festival filharmonie rozezněl Andrův stadion
Zprávy z regionu
13.6.2025