Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Základní škola Stupkova si vyrábí vlastní elektřinu, ve škole je nově i řada dalších moderních řešení

Zprávy z regionu

2.9.2022

Autor: roc jap

Unikátní osvětlení, fotovoltaická elektrárna a rekuperační jednotka. Takový je další výsledek spolupráce města a skupiny Veolia. Moderní vychytávky má tentokrát k dispozici Základní škola Stupkova. Po mateřské škole Barevný svět, jde tak o další školské zařízení, které spoří energie a přináší lepší prostředí pro děti i učitele. Předání moderního řešení do užívání proběhlo symbolicky první den nového školního roku.

„Energetické úspory patří mezi naše priority a v současné vypjaté době jsou ještě důležitější než dříve. Jsem rád, že se nám daří ve spolupráci s Veolií vybavovat objekty ve správě města chytrými prvky, které umí skloubit úspory a větší komfort pro uživatele. Chtěli jsme je vyzkoušet přednostně ve školách a školkách a to se nám osvědčilo,“ řekl primátor města Olomouce Mirek Žbánek o projektu.

„S městem spolupracujeme dlouhodobě a snažíme se vyhovět jeho potřebám jako dodavatel tepla, ale přinášíme i něco navíc. Využíváme při tom jak naše zkušeností, tak i zaměření dalších firem ze skupiny Veolia, které se zabývají smart systémy. Výsledkem jsou zajímavé projekty šité na míru jednotlivým objektům, které pomáhají uspořit energie i finance a zlepšit jejich vnitřní prostředí,“ doplnil Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie, která na projektu spolupracovala s dceřinou firmou Veolia Smart Systems.

Panely na střeše jedné z budov školy vyrobí za rok elektřinu, která by bohatě pokryla spotřebu jednoho průměrného bytu. Město nevylučuje, že do budoucna jejich počet navýší a nechá je nainstalovat i do dalších objektů.

Foto: Jan Procházka

Fotovoltaická elektrárna instalovaná v Základní škole Stupkova vyrobí přes 6 MWh elektrické energie za rok. Pro příklad, běžný byt za rok spotřebuje zhruba 5 MWh.

V průběhu školního roku bude většina elektřiny spotřebována ve škole, prázdninové přetoky z elektrárny se budou ukládat do distribuční soustavy. Škola je tak částečně soběstačná a není zcela odkázaná na elektřinu zvenčí. Vizualizace aktuální a celkové výroby fotovoltaické elektrárny je zobrazena ve vstupní hale školy na televizní obrazovce. Žáci i ostatní návštěvníci školy tak získají představu o vyráběné elektrické energii.

Ve dvou třídách bylo nainstalováno i speciální pro-kognitivní osvětlení, které věrně simuluje sluneční svit a mají blahodárný vliv na psychiku a soustředění. Na snímku Hynek Medřický, vynálezce a spolumajitel společnosti Spectrasol ukazuje, že světlo ze speciálního osvětlení má stejné spektrum jako sluneční.

Foto: Jan Procházka

Součástí projektu je také instalace dvanácti svítidel, která zajistí takzvané pro-kognitivní osvětlení. „Svítidla mají vyrovnané světelné spektrum s důrazem na azurovou složku, která je klíčová pro fungování našich vnitřních hodin. To je zásadní pro psychickou pohodu a myšlení. Zároveň mají svítidla dlouhodobý vliv na zdraví a vitalitu žáků a pedagogů. Svítidla působí velmi podobně jako přirozené sluneční světlo a jsou chráněná mezinárodními patenty,“ uvedl světelný technik a průkopník biologicky optimalizovaného osvětlení Hynek Medřický, spolumajitel společnosti Spectrasol, která na projektu spolupracovala s Veolií.

Dalším instalovaným zařízením ve škole je rekuperační jednotka s funkcí aktivního chlazení v letních měsících. Rekuperační jednotka zajistí optimální větrání třídy bez nutnosti otevření oken. Díky ní se koncentrace oxidu uhličitého bude držet pod doporučenou úrovní. Dětem se tak bude lépe dýchat, nebudou unavené a lépe udrží pozornost. Chlazení vyřeší problém s přehříváním třídy v období vysokých venkovních teplot. Jednotka je tichá, je samostatná pro jednu třídu a řídí se podle koncentrace oxidu uhličitého a předem nastavených časových režimů. V kombinaci s pro-kognitivním osvětlením ve třídě vytvoří optimální prostředí pro výuku.

„Každý takový projekt nám pomáhá a má svůj význam. Dlouhodobě se totiž ukazuje, že nejefektivnější cesta ke snižování nákladů na energie vede nejen přes zateplování budov, ale spočívá zejména v instalaci moderních řešení. Staráme se o zhruba 90 školních budov v našich 31 základních a mateřských školách a podle aktuálních propočtů musíme s ohledem na nárůst energií počítat se zvýšením výdajů až o 40 procent,“ objasňuje náměstek pro školství Karel Konečný. Celková hodnota aktuálního projektu financovaného společností Veolia je 847 tisíc korun.

roc jap

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz