Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zabije breberky za pár vteřin. Hasičům s dezinfekcí pomáhá tajemný přístroj s válečnou historií

Krimi

5.6.2020

Autor: roc jap

Pouhých čtyřicet sekund stačí, aby hasiči vydezinfikovali místnost velikou jako školní třída a zbavili ji tak mikroorganismů. Používají k tomu přístroj, který vydává zvuk jako vuvuzela a vypadá jako nějaká komiksová futuristická zbraň. Srovnání je nasnadě: prapředek tohoto zařízení totiž vyvinuli nacističtí vědci.

Přístroj dezinfikuje takzvanou teplou mlhou, která má teplotu 50 – 60 stupňů. Zařízení je schopné dezinfikovat vše, co se v místnosti nachází, bez poškození či zvlhnutí materiálů. Dekontaminuje například i počítač, či mobilní telefony nebo tkaniny.

Foto: HZSOL

Při práci s přístrojem musí mít hasiči jednorázové obleky a masky s filtry. Doporučuje se využívat také ochranu uší, protože přístroj vydává charakteristický zvuk a je velmi hlučný. Zvuk se podobá vuvuzele. Váží asi deset kilo.

Foto: HZSOL

Zajímavá je historie přístroje. Ve 40. letech se v Německu předchůdce moderního mlhovače využíval pro zadýmení pozemních cílů jako ochrana proti útoku bombardérů. Po skončení války se pak mlhovač začal využívat pro komerční účely.

Foto: HZSOL

Olomoučtí krajští hasiči mají k dispozici tři přístroje. Do užívání je dostali od Olomouckého kraje. "Záleží na velikosti místnosti, ale třeba školní třídu je přístroj schopný zbavit nežádoucích mikroorganismů do čtyřiceti sekund. Celé budovy jsme schopni dezinfikovat během několika desítek minut," prozradila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Naposledy s ním hasiči dekontaminovali například prostory Fakultní nemocnice.

Foto: HZSOL