Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zabijačka, tanec s medvědem a ledové sochy. Olomoucký masopust klepe na dveře

Tipy a názory

11.2.2019

Autor: red

Rozvernou podobu bude mít olomoucký masopust v sobotu 16. února. Na Horním náměstí vypukne masopustní veselí už v devět hodin ráno. Pokud přijdete v masce, užijete si i masopustní průvod.

Foto: Archiv pořadatele

Kompletní program naleznete ZDE.

"Rozhodli jsme se letos ve vlastní režii připomenout masopustní tradici, která do tohoto období spadá. Věříme, že se tato nová akce bude líbit a oživí se tak centrum města v předjarním období. K masopustu patří zábava humor a takto je také koncipován celý program," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. První návštěvníky přivítá řezník a soubor Haná z Velké Bystřice. "Bourání prasete bude trvat asi do jedenácti hodin, kdy začne pochůzka po náměstí. Průvod obejde několik restaurací, kde chasu přivítají hospodáři s hospodyněmi čtvrtkou nebo koblihami," naznačil program masopustu Jan Žůrek za folklorní soubor Rovina.

Tanci hospodyně s medvědem bude předcházet zásadní událost, a sice předání masopustního práva městskou radou. "Radní slavnostně vyhlásí, že právo k masopustnímu veselí nyní patří celé veselé chase s maškarami a chasa po zásluze 'vyplatí' zástupce města, a to buď vařechou, šavlí naplocho, nebo se z výplaty patřičně vykoupí," popsal Žůrek. Kdo bude medvědem, zatím není známo. "Někdo ze souboru, kdo bude mít vhodnou postavu a nejlépe mu padne kožich," řekl Žůrek. Maškarní průvod by měl v poledne dorazit k orloji.

Program na Horním náměstí obohatí i ledové sochy Martina Maršálka. Největší z nich bude smrtka složená z pěti metrových kvádrů vážících 125 kilogramů.

K dobré atmosféře bude hrát cimbálová muzika Strážničan, soubor Cholinka, dechovka Moravská Veselka či mužský sbor Rovina. Vystoupení Cirkusu Levitare je v plánu před 14. hodinou. V prodeji budou kromě zabijačkových specialit i polévky a teplé nápoje, připravena je ochutnávka vína i palačinky.