Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Za soumraku: Vydejte se na dobrodružnou cestu s olomouckými filmaři. Premiéra už příští sobotu

Kultura

16.6.2022

Autor: Jan Procházka

Olomoucké filmové studio George Vision už má na kontě několik snímků, naposledy to byla road movie Za svítání. I v dalším celovečerním počinu se odvážní filmaři vydají na tajemná místa. Tentokrát v Rumunsku, Slovensku a Maďarsku. Premiéra je v sobotu 25. června v kině Metropol.

Parta sedmi přátel se vydává na dobrodružnou cestu Evropou. Každý z nich je jiný, přesto chtějí společně prozkoumat legendami opředená místa a zažít na vlastní kůži jedny z nejstrašidelnějších míst Slovenska, Maďarska a Rumunska.

„V každé zemi jsme si vytipovali tajemná místa, která nás lákala. Divák tak s námi zažije vypjaté i zábavné momenty a pocítí sílu působení tajuplných míst. Námět se začal rodit v minulém roce, scénář ale vždy vzniká až na místě. Vše je autentické a nikdy dopředu nevíme, co nás čeká,“ říká režisér snímku Jiří Slečka.

Jiří Slečka: Baví mě pronikat do hloubky tajemna

Proč zrovna tajemná místa, fascinuje tě to téma?

Přijde mi, že je to téma, ke kterému má každý co říct. Pokaždé, když se s někým bavím, co jsme při natáčení zažili, začne mi hned sdělovat své vlastní příhody, které se mu staly. Baví mě pronikat do hloubky tajemna a zjišťovat, jestli je na místech, o kterých se veřejně mluví jako o tajemných nebo strašidelných, něco záhadného a jestli se na nich opravdu něco děje.

Předpokládám, že v rámci přípravy asi musíš nastudovat hodně materiálu. Nemáš z toho jako profesní deformaci strach i v běžném životě?

Co se týče rešerše, spolupracujeme na ni všichni ve štábu. Nejvíc na ni pracuje naše produkční Míša. Druhá věc je však strach z míst jako takových. Největší obavy jsme měli, jestli si s sebou z těch míst něco nepřineseme. Přece jen máme respekt ke každému místu a neradi bychom na nich "něco" naštvali. Po tom, co jsme se vrátili z natáčení, k těmto tématům všichni přistupujeme úplně jinak. Abychom se z tajemných míst nezbláznili, přes den jsme hledali zajímavosti a ochutnávali místní speciality. To všechno ve filmu bude.

Prozradíš něco strašidelného, co se při natáčení stalo?

Můžu prozradit, že nás nejvíc dostalo místo, ze kterého jsme obavy vůbec neměli. Je to polorozpadlý dům ve Štiavnických Baních. Na konci druhé světové války zde žil Němec, kterého místní z nenávisti ubili vším co zrovna měli po ruce. Slyšeli jsme zde kroky a další tajemné zvuky. To však nebylo to jediné, co jsme na tomto místě zažili. Na to si ale diváci budou muset zajít do kina...

Co bude dál? Další tajemná místa? A kdybys měl mít "velké oči", tak jaká?

Vše záleží na divácích. Moc se nám líbí, že jsme tenhle film pojali víc cestopisně. Je to dobrodružná road movie, takže je to film hlavně o nás a o poznání. Ať už tajemných míst, tak jednotlivých zemí. Rádi bychom tedy v dalších filmech mířili tímto směrem. Důležité je, jestli se tento film bude divákům líbit. Hodně také záleží na penězích, které se nám na další projekty povede sehnat. V šuplíku máme i celovečerní hraný film, ale o tom zas někdy jindy.

 

Štáb vezme diváka na čtyři místa: na Slovensku do pohoří Tribeč, přezdívaného slovenský bermudský trojúhelník, kde se podle legendy ztrácejí lidé, dále strašidelný dům ve Štiavnických Baních, starý přes 500 let, v Maďarsku pak navštíví černý zámek u Balatonu a v Rumunsku transylvánský les hrůzy Hoia Baciu. „Rumunsko je země s temnou historií a celou dobu nás provází místa spojená s Drákulou. Měli jsme ale možnost poznat i tamní kulturu a lokální jídlo díky známým, kteří v Rumunsku žijí,“ doplňuje Jiří Slečka. 

Atmosféru celého filmu dotváří vyprávění známé moderátorky Martiny Qweetko Procházkové, která celému filmu dodala osobitý ráz.

Premiéra proběhne v sobotu 25. června ve 20 hodin v kině Metropol. Vstupenky můžete zakoupit na webu kina.